Στους δρόμους βγήκαν χθες δεκάδες χιλιάδες φοιτητές σε διάφορες πόλεις της Χιλής σηματοδοτώντας την επανέναρξη των κινητοποιήσεων ενός κινήματος το οποίο ζητεί μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης από το 2011.

Στο Σαντιάγο, 48.000 φοιτητές, σύμφωνα με την αστυνομία —80.000 κατά τους διοργανωτές της κινητοποίησης— διαδήλωσαν αρχικά ειρηνικά, υπό την επιτήρηση των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με όσα μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και τεθωρακισμένων οχημάτων σε μια προσπάθεια να τους απομακρύνει από κυβερνητικά κτήρια. Οι διαδηλωτές απάντησαν με τη σειρά τους πετώντας πέτρες.

Στις κινητοποιήσεις κάλεσε η συνομοσπονδία των φοιτητών της Χιλής (Confech), η οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή την πρόταση της κυβέρνησης να αποκλειστούν οι ιδιωτικές τράπεζες από το σύστημα των φοιτητικών δανείων, που προσφέρουν τριπλάσιο επιτόκιο από ό,τι τα ίδια τα πανεπιστήμια.

Διαδηλώσεις, αν και με μικρότερη συμμετοχή, έγιναν επίσης στις πόλεις Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), Κονσεπσιόν (400 χλμ. νότια του Σαντιάγο), Τεμούκο (600 χλμ.νότια της πρωτεύουσας) και Λα Σερένα (400 χλμ.βόρεια του Σαντιάγο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

Διαβάστε επίσης:
Χιλή: Ένταση και ξύλο για τη δωρεάν Παιδεία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012, 06:16

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης