Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016. Οι ΗΠΑ άρχισαν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού κράτους στη Συρία και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών – η οποία απαιτεί την ανατροπή της διεθνώς αναγνωρισμένης νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας- ανακοίνωσε επίσημα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις «θα συνεχίσουν την επίθεση στη Συρία» και πιο συγκεκριμένα «θα συνεχίσουμε να καταλαμβάνουμε συριακό έδαφος από τη στιγμή που στη χώρα έχουμε τουλάχιστον 250 σύμβουλους που απειλούνται από το συριακό καθεστώς». «Δεν έχει σημασία τι λέει η συριακή κυβέρνηση» σύμφωνα με τοποθέτηση υψηλόβαθμου στελέχους του Πενταγώνου, που επικαλούνται αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σε αραβικά μέσα ενημέρωσης προβάλλεται πρωτοσέλιδα η δήλωση άλλου αξιωματούχου από το Πεντάγωνο, ότι θα καταρρίπτεται οποιοδήποτε αεροπλάνο της Συρίας, πετάει πάνω από εγκαταστάσεις δυνάμεων των ΗΠΑ εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων «Αλ Μασντάρ», στέκεται ιδιαίτερα στην ανακοίνωση του πενταγώνου, ότι οι ΗΠΑ δε θα δεχθούν υπερπτήσεις σε περιοχές εντός του συριακού εδάφους, που θεωρούνται αμερικανικές. Σύμφωνα πάντως με το διεθνές δίκαιο, οι αμερικανικές δυνάμεις παράνομα επιχειρούν στη βόρεια Συρία.

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κάπταιν Τζεφ Ντέιβις, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ πρέπει θα προστατεύσουν τους αμερικανούς σύμβουλούς τους στη Συρία με «κάθε κόστος» και κατήγγειλε τις συριακές δυνάμεις μετά την επίθεση του συριακού στρατου προημερών, σε περιοχές της Χάσακα, πόλη που ελέγχουν πλήρως οι κουρδικές δυνάμεις (αφήνοντας στις κυβερνητικές δυνάμεις μόνον τα βασικά κρατικά κτήρια).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας άλλος εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πίτερ Κουκ, είπε: «Συμβουλεύουμε το συριακό καθεστώς να αποστασιοποιηθεί από αυτές τις περιοχές».

Η συριακή κυβέρνηση τοποθετήθηκε άμεσα και ισχυρίστηκε ότι από την πλευρά της, ποτέ δεν κάλεσε τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία, αλλά οι αμερικανοί, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Συρίας και το πρακτορείο «Al-Madar», «τολμά τώρα κι επισήμως να αμφισβητεί τη συριακή κυβέρνηση διεκδικώντας πλέον την επικυριαρχία σε περιοχές, όπου βρίσκονται τα στρατόπεδα της Αμερικής».

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από το αμερικανικό Πεντάγωνο: «Όταν και αν νιώσουμε την παραμικρή πίεση θα απαντήσουμε διότι όταν κάποιος απειλεί τις αμερικανικές δυνάμεις, έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε τους ανθρώπους μας».

Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ όχι μόνο βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συρίας, αλλά ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα είναι επίσης σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, αν οι ρωσικές δυνάμεις (που η συριακή κυβέρνηση είχε προσκαλέσει στη Συρία) υπερασπίζομενες τις συριακές, αναλάβουν οποιαδήποτε δράση για να αποβάλουν σύμβουλους της αμερικανικής κυβέρνησης, ή προβούν σε κάποια εξεζητημένη ενέργεια ακολουθώντας την «ανεύθυνη πολιτική τους» όπως λένε οι αμερικανοί…

Οι ΗΠΑ έχουν τώρα μόνο 250 σύμβουλους στη Συρία από τους 320 που είχαν στείλει μέχρι και τις 24 Απριλίου, για την παρατήρηση άλλων παράνομων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία κατέχεται από τους Τζιχαντιστές, που είχαν προσληφθεί από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και την κυβέρνησητου Κατάρ και τροφοδοτούνται με όπλα των ΗΠΑ, για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το «almadar.co.il».

Οι περισσότερες από τις άλλες παράνομες δυνάμεις στη Συρία είναι οι κουρδικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες κατά κύριο λόγο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να σπάσει όπως αναφέρουν συριακά μέσα ενημέρωσης, η αντίσταση στα χωρία της Συρίας, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος, στο βορειοανατολικό άκρο της Συρίας.

Ο πρωταρχικός στόχος των ΗΠΑ στη Συρία είναι να ανατρέψει την κυβέρνηση της χώρας, η οποία καθοδηγείται από το κόμμα Μπάαθ (ο Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι ο σημερινός ηγέτης του κόμματος), κοσμικό κόμμα της Συρίας. Πολλοί Άραβες επιμένουν στην Σαρία ή τον ισλαμικό νόμο, αλλά οι Άραβες της Συρίας είναι μια εξαίρεση. Το κόμμα Μπάαθ είναι και ανέκαθεν υποστηρίζεται, από την πλειοψηφία του συριακού λαού, συμπεριλαμβανομένων και από την πλειονότητα των Αράβων της Συρίας. Οι περισσότεροι Σύριοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με το νόμο της Σαρία. Η Συρία είναι το πιο κοσμικό έθνος στη Μέση Ανατολή.

Είναι σαφές ότι, όταν –σύμφωνα με δημοσκόπηση- το «82% συμφωνούν ότι το ισλαμικό Χαλιφάτο είναι δημιούργημα των ΗΠΑ που τους έστειλε τώρα στην Ευρώπη», πολύ λίγοι Σύριοι πολίτες θα υποστηρίζουν την παραμονή των δυνάμεων των ΗΠΑ εκεί.

Και οι ΗΠΑ δεν θεωρείται μόνο ένας απλός εισβολέας, διότι από τη στιγμή που «έχει εγκαταστήσει εκεί τις δυνάμεις των τζιχαντιστών», η ζωή έχει γίνει πολύ χειρότερη για όλους τους Σύριους.

Η συριακή κυβέρνηση, από τώρα και στο εξής, είναι στη «δυσάρεστη θέση» να πρέπει να υπερασπιστεί το έδαφός της από τους «εισβολείς των ΗΠΑ». Και η Ρωσία πλέον τελεί υπό την πίεση πολλών παραγόντων με τη στρατηγική των ΗΠΑ εκεί, να είναι να αναγκάσουν τη Ρωσία του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είτε να υποχωρήσει είτε να εγκαταλείψει τη Συρία.

Αν όμως ο Πούτιν υποχωρήσει, τότε θα μειώσει κατά πολύ τα ποσοστά της υποστήριξής του από το ρωσικό λαό (που είναι της τάξεως του 80% σε όλες τις δημοσκοπήσεις).

Ίσως αυτή είναι και η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου με αυτό τον τρόπο, η αμερικανική διπλωματία να απομακρύνει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ μια και καλή από την ηγεσία της χώρας.

Τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται πάντως… καθώς ο Ανδρέας Κράιγκ, επίκουρος καθηγητής στο «King College» του Λονδίνου, δήλωσε ότι η Ρωσία «είναι ένας καλός ηθοποιός σε γενικές γραμμές στη Συρία, αλλά γνωρίζει ότι δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει σε μια πραγματική μάχη. Έτσι ποτέ δεν θα αναλάβει τον κίνδυνο αυτό, να έχει δηλαδή μια άμεση αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ» είπε.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης