«Βουνό» σχηματίζουν οι αιτήσεις ευρωπαϊκών κρατών προς τις ελβετικές Αρχές για την πρόσβαση σε στοιχεία ξένων καταθετών σε τράπεζες της Ελβετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στη δημοσιότητα οι πρώτοι κατάλογοι με τα στοιχεία ξένων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες. Τα στοιχεία μπαίνουν στο μικροσκόπιο ευρωπαϊκών κρατών στο πλαίσιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγήςΤο κυνήγι των φοροφυγάδων καλά κρατεί και, όπως αποκαλύπτει η ελβετική εφημερίδα «Sonntagszeitung», οι αρμόδιες υπηρεσίες της ευρωπαϊκής χώρας έχουν ξεκινήσει να δημοσιεύουν τα ονόματα, την ημερομηνία γέννησης και την εθνικότητα ξένων υπηκόων και εταιρειών που αναζητούν οι φορολογικές υπηρεσίες των κρατών τους. Τα στοιχεία αναρτώνται στην ιστοσελίδα της επίσημης εφημερίδας της κυβέρνησης.

Στους καταλόγους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων Γερμανοί υπήκοοι, ενώ τα ονόματα Αμερικανών αναφέρονται μόνο με τα αρχικά τους.

Τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα προκειμένου να παρασχεθεί στους κατονομαζόμενους η ευκαιρία να προσλάβουν δικηγόρο για να υπερασπιστούν νομικά τη θέση τους. Η κυριακάτικη εφημερίδα επικαλείται τον Ελβετό αξιωματούχο Alexandre Dumas, αρμόδιο για φορολογικές υποθέσεις, ο οποίος υποστηρίζει ότι «οι ελβετικές τράπεζες ελάχιστα ενδιαφέρονται για την απόκτηση πελατών οι οποίοι δεν διαθέτουν ήδη λογαριασμό στην Ελβετία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιαστές αναφέρουν ότι η δήλωση αυτή γίνεται μετά την… πλημμύρα στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών, όπου ξένα κράτη ζητούν τη «νομική συνδρομή» των ελβετικών Αρχών για να ανιχνεύσουν τους λογαριασμούς φοροφυγάδων.

Ρήτρα εμπιστευτικότητας

Με τη σειρά της η Ελβετία απαιτεί από τις χώρες αυτές να τηρήσουν τη ρήτρα «εμπιστευτικότητας» και να μη δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία από τους καταλόγους που τους αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων έσπασε ένα ταμπού δεκαετιών σχετικά με την προστασία ξένων καταθετών από το ελβετικό τραπεζικό σύστημαΗ απόφαση αυτή της ελβετικής κυβέρνησης, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έως τώρα πολιτική «τήρησης του τραπεζικού απορρήτου», ελήφθη μετά τις έντονες πιέσεις ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διμερής συμφωνία Βρυξελλών – Βέρνης υπεγράφη μετά τη γνωστοποίηση στοιχείων για την τεράστια ζημία που προκαλούν στην παγκόσμια οικονομία οι «κρυφές» καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας και όχι μόνο.

Η δημοσιοποίηση ονομάτων ξένων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες σημαίνει ότι έσπασε ένα ταμπού πολλών δεκαετιών σχετικά με την προστασία φυσικών και νομικών προσώπων από τις Αρχές της ευρωπαϊκής χώρας. Η εφημερίδα της ομοσπονδιακής ελβετικής κυβέρνησης, αφού παραθέτει σειρά νόμων, κατονομάζει πολίτες από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, αλλά και εταιρείες με δηλωμένη ως έδρα τον Παναμά, τις Μπαχάμες και την Ισπανία.

Συμφωνία με την Ε.Ε.

Όπως είχε ανακοινωθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, Ελβετία και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να κυνηγηθούν οι φοροφυγάδες. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα είναι πολύ δύσκολο για Ευρωπαίους πολίτες να κρύβουν χρήματα σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες.

Η Ελβετία επιχειρεί να βγει τους τελευταίους μήνες από τον κατάλογο των χωρών που αποτελούν «παράδεισο για φοροφυγάδες»Ωστόσο, η συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο πλευρές θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2017 και ότι η ανταλλαγή θα ξεκινήσει έναν χρόνο αργότερα. Όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Pierre Moscovici, αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πρόκειται για ένα αποφασιστικής σημασίας βήμα ώστε να επιτευχθεί ολοκληρωτική τραπεζική διαφάνεια μεταξύ Ευρώπης και Ελβετίας».

Η Κομισιόν επίσης έχει αρχίσει επαφές με Ανδόρα, Λιχτενστάιν, Μονακό και Σαν Μαρίνο για την υπογραφή ανάλογων συμφωνιών, ενώ Αυστρία και Λουξεμβούργο έχουν ήδη αποδεχθεί να προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση στοιχείων για φοροφυγάδες. Η Ελβετία έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία με την Αυστραλία, ενώ διαπραγματεύεται το ίδιο με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο εκτεταμένης εκστρατείας δημοσίων σχέσεων για την αφαίρεση της χώρας από τον κατάλογο των κρατών που αποτελούν «παράδεισο» για φοροφυγάδες.

Έμποροι όπλων και διακινητές ναρκωτικών

Η Ελβετία θεωρείται παγκοσμίως το μεγαλύτερο κέντρο των εξωχώριων τραπεζικών λογαριασμών, με δεύτερη τη Σιγκαπούρη.

  Η εισαγγελία της Γενεύης έχει διατάξει δικαστική έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που πραγματοποιείται από παρακλάδια της ελβετικής τράπεζας HSBCΗ ελβετική κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως «απάγκειο για διεθνείς φορο-απατεώνες», γι’ αυτό και προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες. Σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου του 2013, περισσότερα από 7,2 τρις ευρώ βρίσκονται κατατεθειμένα σε εξωχώριους τραπεζικούς «παραδείσους», σε μια στιγμή που το ετήσιο παγκόσμιο φορολογικό έλλειμμα των κυβερνήσεων ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο η εισαγγελία της Γενεύης έχει διατάξει δικαστική έρευνα για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος που πραγματοποιείται από παρακλάδια της ελβετικής τράπεζας HSBC. Η εισαγγελική έρευνα διατάχτηκε έπειτα από δημοσιογραφικές αποκαλύψεις βάσει των οποίων ο τραπεζικός αυτός κολοσσός βοηθάει τους πελάτες του απ’ ολόκληρο τον κόσμο να φοροδιαφεύγουν.

Ειδικότερα, το Διεθνές Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (www.icij.org) αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό απόρρητους φακέλους που εκθέτουν τις δραστηριότητες υπηρεσιακών παραγόντων της HSBC.

Στις αποκαλύψεις περιλαμβάνονται λογαριασμοί όπου έχουν κατατεθεί περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια από εμπόρους όπλων, δικτάτορες, διακινητές ναρκωτικών κ.ά.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης
Με πληροφορίες από www.icij.org/ AP, dpa, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης