Δράστης, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη, πυροβόλησε και σκότωσε χθες το απόγευμα τον υφυπουργό Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, σε μια επίθεση η οποία αποτελεί την πρώτη δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κεντρικής κυβέρνησης εδώ και πολλά χρόνια.

Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι αξιωματικός της αστυνομίας είπε πως τα κίνητρα τα οποία κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Σαφντάρ Ραχμάτ Αμπαντί, ο οποίος έπεσε νεκρός μετά τις σφαίρες που δέχθηκε στο κεφάλι και στο στήθος, καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό του στην ανατολική Τεχεράνη, είναι πιθανότατα προσωπικά. «Το πιθανότερο είναι η δολοφονία του Αμπαντί να είχε προσωπικά κίνητρα και η συζήτηση για πολιτική δολοφονία είναι άστοχη» δήλωσε ο συνταγματάρχης Αλιρεζά Μεχράμπι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το IRNA, επικαλούμενο μαρτυρίες, ανέφερε ότι η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 19.50 (τοπική ώρα, 18.20 ώρα Ελλάδος). «Έρευνες δείχνουν ότι δύο πυρά ερρίφθησαν από μέσα από αυτοκίνητο», σύμφωνα με το IRNA, το οποίο επικαλείται αξιωματικό της αστυνομίας.

Στον τόπο της δολοφονίας δεν υπάρχει ένδειξη πάλης και εικάζεται ότι ο Αμπαντί συνομιλούσε με τον θύτη. Το ιρανικό φοιτητικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι ερευνητής, ειδικός στις ανθρωποκτονίες, καθώς και εισαγγελέας, βρίσκονται στο σημείο της δολοφονίας, προσθέτοντας ότι δεν έχει γίνει καμία σύλληψη.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει καταγραφεί κύμα επιθέσεων εναντίον του ιρανικού στρατού και αξιωματούχων των επαρχιών. Οι Ιρανοί σουνίτες ισλαμιστές ανέλαβαν την ευθύνη για τη δολοφονία ενός Ιρανού εισαγγελέα στην επαρχία Σιστάν Μπαλουχιστάν την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσαν, η επίθεση έγινε σε αντίποινα για την εκτέλεση δι’ απαγχονισμού 16 κρατουμένων, η οποία διατάχθηκε από αξιωματούχους των δικαστικών αρχών σε αντίποινα για επίθεση της οργάνωσης Τζαΐς Ουλ Αντλ των σουνιτών ισλαμιστών, στην οποία σκοτώθηκαν 14 Ιρανοί μεθοριακοί φρουροί στα σύνορα με το Πακιστάν.

Διαβάστε επίσης: Iράν: Νεκρός από τις σφαίρες αγνώστου ο υφυπουργός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης