Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης

Αποδεκτή έγινε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στις αρχές του Νοεμβρίου.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλείται να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη λιτότητα του Βερολίνου και τις εξαγγελίες για ανάπτυξη του ΠαρισιούΕιδικότερα, η ομάδα Γιούνκερ έλαβε τις 423 ψήφους των Συντηρητικών του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων. Συνολικά 209 ευρωβουλευτές έδωσαν αρνητική ψήφο, ενώ 67 απείχαν από τη διαδικασία. Το έργο του νέου επικεφαλής της Κομισιόν θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) στην αδιάλλακτη στάση του Βερολίνου (παραμονή στη γραμμή της λιτότητας και των «σφικτών» προϋπολογισμών) και β) στο… αντάρτικο του Παρισιού, το οποίο λαμβάνει μονομερείς παρατάσεις στη μείωση των ελλειμμάτων του, ενισχύοντας παράλληλα τον γαλλοϊταλικό άξονα, που στόχο έχει την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης.

Ήδη, πάντως, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε να παρουσιάσει πριν από τα Χριστούγεννα πακέτο επενδύσεων, ύψους 300 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το τρίπτυχο: α) διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, β) δημοσιονομική αξιοπιστία και γ) επενδύσεις.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική αξιοπιστία και οι επενδύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να πάνε χέρι – χέρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι πολίτες χάνουν την πίστη τους στην ΕΕ. Τα άκρα ανεβαίνουν. Ήρθε η ώρα να δώσουμε νέα πνοή στο ευρωπαϊκό μας όραμα. Τεράστιες προκλήσεις μας περιμένουν. Τώρα είναι η ώρα να τις αντιμετωπίσουμε. Όλοι όσοι θεωρούμε την Ευρώπη το κοινό μας σπίτι, ελάτε να τη θέσουμε σε κίνηση ξανά» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου διαδέχεται στην προεδρία της Κομισιόν τον Πορτογάλο, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Στον Αβραμόπουλο το χαρτοφυλάκιο της Ιθαγένειας

Εν τω μεταξύ, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου την πρόθεσή του να αναθέσει και το χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης.

Υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων στην αντιμετώπιση του ιού Εμπολα στην Αφρική, ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν τόνισε πως ζήτησε ήδη από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Κύπριο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, να μεταβούν στην Αφρική, προκειμένου να παρουσιαστεί έμπρακτα το ενδιαφέρον και να γίνει αντιληπτή η ενεργή παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρόβλημα αντιμετώπισης του επικίνδυνου ιού.

«Με λύπη μου διαπίστωσα ότι η Ευρώπη δεν είχε κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ιού, όσον αφορά στα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε χώρες της Αφρικής. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη» εξήγησε.

«Δεν πρέπει να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Η γειτονιά μας παραμένει ασταθής. Ο Έμπολα είναι προ των πυλών. Η ώρα για ευρωπαϊκή δράση είναι τώρα!» συμπλήρωσε.

Οι ακροάσεις των υποψήφιων Επιτρόπων από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησαν στις 29 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 20 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, τα νέα μέλη της Κομισιόν αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:
Xριστουγεννιάτικος μποναμάς 300 δισ. ευρώ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014, 11:53

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης