Αντιμέτωποι με προπηλακισμούς από πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκαν πραξικοπηματίες.

Με τις δυνάμεις ασφαλείας να ανακαταλαμβάνουν σταδιακά θέσεις – κλειδιά, τις οποίες είχαν υπό τον έλεγχό τους οι στρατιώτες που επιχείρησαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Τουρκίας, μαινόμενο πλήθος έγδυσε τους συλληφθέντες στη γέφυρα του Βοσπόρου και στη συνέχεια τους άφησε ελεύθερους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εικόνες με τους γυμνούς στρατιώτες να απομακρύνονται μόνο με τα εσώρουχα έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Παράλληλα, τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσαν ότι πολίτες επιτέθηκαν στους συλληφθέντες, με αστυνομικούς να επεμβαίνουν και να τους απωθούν. Το ίδιο συνέβη και στους χώρους όπου στεγάζονται τα γραφεία του CNN Turk. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για την ύπαρξη αποκεφαλισμένου πτώματος ενός πραξικοπηματία.

Κάτω δεξιά το αποκεφαλισμένο πτώμα στρατιώτη

Σύλληψη πραξικοπηματιών στο CNN Turk

Μαζικές συλλήψεις

Όπως ανακοινώθηκε, τουλάχιστον 2.800 πραξικοπηματίες αξιωματικοί -ανάμεσά τους και στρατηγοί- έχουν συλληφθεί και θα οδηγηθούν σε δίκη.

 Ο ναύαρχος Nejat Atilla Demirhan διοικητής του στόλου Μεσογείου συνελήφθη στη Μερσίνη

Το CNNTürk ανέφερε ότι στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται τέσσερις στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες. Ανάμεσά τους και ο ταξίαρχος Ekrem Çağlar, αρχηγός επιτελικών επιχειρήσεων της 3ης Στρατιάς.

Αξιωματικός της αεροπορίας στρατού ένας από τους συλληφθέντες

Οι περισσότερες συλλήψεις έχουν γίνει στην Άγκυρα, όπου βρίσκεται και η στρατιωτική βάση Akıncılar καθώς και το αρχηγείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu Agency χαρακτηρίζει τους συλληφθέντες αξιωματικούς «μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών».

Από τη μεριά του, ο υπεύθυνος Τύπου του εσωτερικού πρακτορείου ΜΙΤ Nuh Yılmaz δήλωσε νωρίς το πρωί πως «σταδιακά αποκαθίσταται η ομαλότητα», ενώ όπως έγινε γνωστό η κρατική τηλεόραση TRT, που είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες, βρίσκεται πλέον υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης:
Προπηλακισμοί πραξικοπηματιών από μαινόμενους πολίτες

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης