Μεγάλη διαδήλωσε έγινε χθες στο Βελιγράδι από χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι με τον τρόπο αυτόν εκδήλωσαν την οργή τους για την καταδίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν και την αγανάκτησή τους για τη συμφωνία που υπέγραψε η σερβική κυβέρνηση για την ελεύθερη διακίνηση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα, με την πρόφαση «της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διοργανωτές της διαδήλωσης υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που πλημμύρισαν το κέντρο του Βελιγραδίου ανήλθαν σε 20.000, ενώ οι Αρχές τούς υπολόγιζαν σε 6.000.

«Θεωρούμε ότι είναι υποκριτικό να πιστέψουμε πως το ΝΑΤΟ εγγυάται τη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο-Μετόχι» δήλωσε η Milica Djurdjevic, εκπρόσωπος του Zavetnici (Ορκισμένων), του δεξιού σερβικού κόμματος που είχε οργανώσει τη διαδήλωση.

«Το ΝΑΤΟ έχει βάση στο Κοσσυφοπέδιο εδώ και χρόνια και παρά την παρουσία του εκεί οι Σέρβοι κάτοικοι διώχνονται από τα σπίτια τους, τα οποία πυρπολούνται, καθώς και ιεροί τόποι και μοναστήρια». Η ίδια είπε ακόμη ότι η Ατλαντική Συμμαχία «δημιουργεί προβλήματα αντί να τα επιλύει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου RT.com, οι φιλο-ρωσικές δυνάμεις ολοένα και ενισχύονται στη Σερβία εν όψει των εκλογών της 24ης Απριλίου, το αποτέλεσμα των οποίων θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στο αν η σερβική πολιτική θα κατευθυνθεί προς το μέρος του Σλάβου συμμάχου Ρωσία ή θα κάνει φιλοδυτική στροφή προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Η μεγάλη χθεσινή διαδήλωση συνέπεσε με την 17η επέτειο της έναρξης των 78 ημερών ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών εναντίον της Σερβίας για να υποστηριχθούν οι αλβανόφωνοι αυτονομιστές του Κοσσυφοπεδίου, που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες Σέρβοι πολίτες.

Βόισλαβ ΣέσελιOι αντιΝΑΤΟϊκές εκδηλώσεις στο Βελιγράδι σημειώνονται καθώς μετά την καταδίκη του Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση για τον Σέρβο ηγέτη του Ριζοσπαστικού κόμματος Βόισλαβ Σέσελι.

Ο Σέσελι, ο οποίος είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης (1998-2000), έχει παραπεμφθεί σε δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την κατηγορία «της χρήσης σκληρής εθνικιστικής γλώσσας με την οποία είχε εξάψει τα πάθη» κατά τη διάρκεια των πολέμων για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται παραπομπές εναντίον του για «εγκλήματα πολέμου κατά της ανθρωπότητας». Η απόφαση αναμένεται να εκδοθείς στις 31 Μαρτίου.

Ερωτηθείς τι πιστεύει για τη δίκη του, ο Σέσελι είπε πως «οι κατηγορίες εναντίον του έχουν χαλκευθεί από τις μαρτυρίες ψευδομαρτύρων» και χαρακτήρισε το δικαστήριο «ψευδοδικαστήριο».

Ο Σέσελι είχε απελευθερωθεί προσωρινά το 2014 για ιατρικούς λόγους, αλλά είχε υποχρεωθεί να επιστρέψει στη φυλακή επειδή είχε παραβιάσει τον όρο να παραμείνει εκτός πολιτικής δραστηριότητας.

Η δίκη του Σέσελι είχε αρχίσει το 2007 και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2012. Έκτοτε εκκρεμεί η απόφαση.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης