Η «Κραυγή» του Έντβαρντ Μουνχ πωλήθηκε προς 120 εκατ. δολάρια σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη, τοποθετώντας τη στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας με τα ακριβότερα έργα τέχνης. Το αριστούργημα του Νορβηγού εξπρεσιονιστή είχε δημιουργηθεί το 1895 και αποτελεί μια από τις τέσσερις εκδοχές του ίδιου θέματος.

Μια ανθρώπινη φιγούρα βρίσκεται στην άκρη γέφυρας στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο. Πλημμυρισμένη από την αγωνία και την απόγνωση, ακουμπάει τα χέρια στο κεφάλι της (στο ύψος των αυτιών), έχοντας το στόμα ορθάνοικτο, την ίδια στιγμή που οι μορφές στο πίσω μέρος του έργου εμφανίζονται αδιάφορες μπροστά στο θέαμα, κοιτάζοντας είτε προς το μέρος του ποταμού ή προς τον ανοικτό ορίζοντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως τιμή εκκίνησης είχε οριστεί το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων και όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η όλη διαδικασία δε διήρκησε περισσότερο από 15 λεπτά. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters οι υποψήφιοι αγοραστές προχώρησαν σε επτά διαδοχικές προσφορές. Μέχρι στιγμής το όνομα του τελικού αγοραστή δεν έχει ανακοινωθεί.

Εκπρόσωπος του οίκου Sotheby’s ανέφερε πως η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης εκδοχής έγκειται στα εντονότερα χρώματά καθώς και στην ύπαρξη ενός μικρού κειμένου στο πλαίσιο του πίνακα, το οποίο γράφτηκε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περπατούσα σε ένα μονοπάτι με δύο φίλους μου. Ο ήλιος έδυε. Ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν το αίμα. Σταμάτησα νιώθοντας εξάντληση και ακούμπησα σε έναν φράκτη. Αίμα και γλώσσες φωτιάς εμφανίστηκαν πάνω από το μπλε-μαύρο φιορδ και την πόλη. Οι φίλοι μου προχώρησαν μα εγώ συνέχισα να στέκομαι εκεί τρέμοντας από το άγχος και νιώθοντας μια ατέλειωτη κραυγή να διαπερνά όλη τη φύση», αναφέρει το κείμενο.

Το έργο πωλήθηκε από τον επιχειρηματία, Petter Olsen, του οποίου ο πατέρας ήταν πολύ φίλος με τον διάσημο καλλιτέχνη. «Έζησα όλη μου τη ζωή με αυτό το έργο. Η δύναμη και η ενέργειά του μεγάλωναν στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, νιώθω πως ήρθε η στιγμή να προσφέρω στον υπόλοιπο κόσμο την ευκαιρία να αποκτήσει και να εκτιμήσει ένα εκπληκτικό έργο», τόνισε στη διάρκεια δηλώσεών του για τους λόγους που τον ώθησαν να βάλει τον πίνακα σε δημοπρασία.

Στην κορυφή της λίστας με τα ακριβότερα έργα τέχνης βρίσκονται οι «Χαρτοπαίκτες» του Πολ Σεζάν, οι οποίοι είχαν πωληθεί το 2011 προς 250 εκατ. δολάρια.

 Δύο από τις εκδοχές της «Κραυγής» είχαν κλαπεί το 1994 και το 2004, αντίστοιχα, ωστόσο στη συνέχεια εντοπίστηκαν και επέστρεψαν πίσω στους χώρους έκθεσής τους. Και οι τρεις εκτίθενται πλέον σε μουσεία της Νορβηγίας.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης