Με κλειστές τις τράπεζες και την Ευρωζώνη στα πρόθυρα συστημικής κρίσης, η Λευκωσία επιχειρεί σήμερα να τετραγωνίσει τον κύκλο μεθοδεύοντας δύο στρατηγικές. Για αυτόν τον λόγο στη Μόσχα βρίσκεται από το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής συνοδευόμενος από επιχειρηματίες, ενώ αναχωρεί για τη ρωσική πρωτεύουσα και κλιμάκιο στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρώτο σενάριο για την έξοδο από την κρίση προβλέπει την εφάπαξ φορολόγηση καταθέσεων μόνο για τους Κύπριους πολίτες, την αποτελεσματική επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε η Κύπρος το 2011, τη διασφάλιση επιπλέον δανείου από τη Ρωσία ύψους 1 δισ. ευρώ, με την προοπτική η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών να διασφαλιστεί μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA.

Το δεύτερο σενάριο, που αυτήν τη στιγμή φαίνεται πως είναι και πιο αξιόπιστο ως προς την αποτελεσματικότητά του, προβλέπει την εξαγορά από Ρώσους επενδυτές της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας έναντι ενός συμβολικού ποσού μεν, αλλά με την υποχρέωση οι Ρώσοι επενδυτές να αναλάβουν όλες τις υποχρεώσεις των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων. Ήδη στην Τράπεζα Κύπρου συμμετέχει με 10% ο Ρώσος επενδυτής Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ, ενώ φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για την εξαγορά της Λαϊκής.

Παράλληλα – και πάντα στο πλαίσιο του δεύτερου σεναρίου- η Ρωσία αναμένεται να αναλάβει στρατηγικό ρόλο στη διακίνηση υδρογονανθράκων στην Κύπρο, ιδιαίτερα όσον αφορά στον τερματικό σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, πλησίον της Λεμεσού. Στην περίπτωση που ευδοκιμήσει το δεύτερο σενάριο, η Κύπρος δεν πρόκειται να λάβει τη βοήθεια των 10 δις που προβλέπει το μνημόνιο, αφού η Ρωσία θα αναλάβει τη χρηματοδότηση του συνόλου των αναγκών της Κύπρου για την έξοδο από την κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει από το πρωί τους πολιτικούς αρχηγούς στη Λευκωσία για το περιεχόμενο των δύο σεναρίων, ενώ ενεργοποιήθηκε και η Εκκλησία της Κύπρου, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο Κρεμλίνο από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν αποκλείεται μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης να μεταβεί στη Μόσχα ο πρόεδρος Αναστασιάδης για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: «Στη διάθεση του κράτους η περιουσία μας»

Στη διάθεση του κράτους έθεσε την περιουσία της Εκκλησίας ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’. Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, ο Μακαριότατος δήλωσε ότι εισηγήθηκε τρόπους εξόδου από την κρίση και συγκεκριμένα πρότεινε να προβεί η κυβέρνηση στην έκδοση ομολόγου.

«Ο λαός και η Εκκλησία θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια» είπε, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι «όλη η εκκλησιαστική περιουσία είναι στη διάθεση του τόπου, προκειμένου να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και να σωθεί ο τόπος και να σταθούμε στα δικά μας πόδια, χωρίς τη στήριξη των ξένων».

«Είναι θαυμάσιος ο λαός μας. Αγαπά την πατρίδα του. Η εκκλησία, τα μοναστήρια, οι ενορίες, οι πιστοί, θα αγοράσουν όλοι ομόλογα. Όλη η περιουσία της Εκκλησίας είναι στη διάθεση του κράτους» είπε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης τού ανέφερε ότι ειδική επιτροπή θα επεξεργαστεί την πρόταση.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Λευκωσία

Ραγδαίες αναμένεται να είναι σήμερα οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο μέλλον της κυπριακής οικονομίας μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να απορρίψει την πρόταση του Eurogroup. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει από την Τρίτη το βράδυ συγκαλέσει για σήμερα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος».

Η σύσκεψη βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 09.00 το πρωί και σε αυτήν συμμετέχουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο αναπληρωτής γ.γ. των Οικολόγων Άδωνης Γιάγκου.

Στη συνάντηση συμμετέχουν επίσης και οι διοικητής και υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και Σπύρος Σταυρινάκης αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Νωρίτερα, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συναντήσεις στο Προεδρικό με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο (στις 08.00) και με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκο Δημητριάδη (στις 08.45).

Για τις 11.00 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Η τρόικα απειλεί να κλείσει τη Λαϊκή και την Κύπρου»

Νωρίς το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Σωκράτης Χάσικος, ανέφερε ότι η τρόικα απειλεί με το κλείσιμο των δύο κυπριακών τραπεζών (Τραπέζης Κύπρου και Λαϊκής), αν και εφόσον δεν υιοθετηθεί το περιεχόμενο του βελτιωμένου μνημονίου, το οποίο απερρίφθη από την κυπριακή Βουλή.

«Είμαστε σήμερα ακριβώς στο τι σημαίνει η καταψήφιση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA και συνέχισε: «Δηλαδή, παρόλο που εμείς έχουμε plan B, λυπούμαι να σας πληροφορήσω ότι η τρόικα δεν αποδέχεται το plan B που έχουμε. Δηλαδή, από ίδιους πόρους δανεισμού ή από τα ταμεία μας. Από ασφαλιστικές εταιρείες. Από άλλες τράπεζες κ.λπ., εσωτερικά. Δεν το δέχεται η τρόικα. Μετά τη στεντόρεια φωνή των βουλευτών μας, που είπαμε το μεγάλο “όχι”, η τρόικα μας είπε: “κύριοι, μπαίνετε στη διαδικασία που γνωρίζετε. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή το πιο πιθανό είναι να μην ξανανοίξουν. Μπαίνετε σε διαδικασία εκκαθάρισης”. Αυτό μας έλεγαν».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι κατά την άποψή του έπρεπε να ψηφιστεί την Τρίτη από την κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης