Μπορεί λόγω της χειρότερης μεταπολεμικά ύφεσης που πλήττει την Ελλάδα ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας να έχει αυξηθεί, ωστόσο… αυξήθηκαν σημαντικά και οι πλούσιοι! Αυτό αποκαλύπτει η έρευνα με τίτλο «The Wealth report» της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Knight Frank που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Knight Frank, ο αριθμός των ατόμων με εξαιρετικά υψηλή καθαρή αξία περιουσίας (UHNWI), δηλαδή των πολυεκατομμυριούχων, αυξήθηκε το 2013 στους 721 από 709 το 2012 και 571 το 2003, χρονιά κατά την οποία το χρήμα έρρεε άφθονο στην Ελλάδα… Παράλληλα, το 2013 συνολικά 92 άτομα διέθεταν περιουσία αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων από 90 το 2012 και 73 το 2003.

Μάλιστα, οι αναλυτές της Knight Frank προβλέπουν ότι σε μία δεκαετία οι Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι -όσοι σύμφωνα με την Knight Frank έχουν περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων εξαιρουμένης της αξίας της πρώτης κατοικίας τους- θα έχουν αυξηθεί σε 864.

Ποσοστιαία η αύξηση των πολυεκατομμυριούχων διαμορφώνεται στο 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό όταν το διάστημα 2012-2013 οι κροίσοι αυξήθηκαν:

– κατά 0% στην εύπορη Αυστραλία (δηλαδή δεν υπήρξε καμία μεταβολή)

– κατά 1% στον Καναδά

-κατά 1% στην Ιαπωνία

-κατά 2% στη Σιγκαπούρη και

-κατά 4% στις ΗΠΑ

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι στην Αιθιοπία οι πολυεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ στην Κένυα κατά 5%, μεγέθη που φαίνεται να επιβεβαιώνουν την αντίληψη ότι οι εισοδηματικές ανισότητες είναι αγεφύρωτες στις πολύ φτωχές χώρες.

Τη δική του σημασία έχει, επίσης, το ότι οι κροίσοι αυξήθηκαν σε ποσοστό 3% και σε ακόμη μία χώρα του μνημονίου, την Ιρλανδία.

Η έκθεση αποδίδει την αύξηση του αριθμού των πολυεκατομμυριούχων στην επιστροφή κεφαλαίων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, αλλά και στην αύξηση του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου σε ποσοστό 25%.

Οι χώρες στις οποίες αυξάνεται ταχύτερα από όλες τις άλλες ο πληθυσμός των πλουσίων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης