«Σκληρή γλώσσα» χρησιμοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει στην περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή οι αυτόματες περικοπές των δημοσίων δαπανών, εφόσον Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί δεν τα βρουν σχετικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Ο εκπρόσωπος του οικονομικού Οργανισμού, William Murray, προειδοποίησε πως το ΔΝΤ θα μειώσει κατά τουλάχιστον μισή εκατοστιαία μονάδα τη σημερινή του πρόβλεψη περί ανάπτυξης 2% της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2013, εξέλιξη που θα επηρεάσει αρνητικά τη στάση των διεθνών αγορών με απρόβλεπτες συνέπειες για τις Η.Π.Α.. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις θα παρουσιαστούν στην έκθεση του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομική προοπτική στα μέσα Απριλίου. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ΔΝΤ είχε κάνει λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη 3,5% το 2013 και 4,1% το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα δούμε τι θα συμβεί την Παρασκευή, αλλά όλοι υποθέτουν ότι οι αυτόματες περικοπές θα ισχύσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούμε να επανεξετάσουμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη στις Η.Π.Α.», σημείωσε.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στις Η.Π.Α., που συνεχίζουν να πλήττονται από τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η οικονομική κρίση του 2008, την ίδια στιγμή που η Ευρώπη αδυνατεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πολιτική της γερμανικής λιτότητας και τις γαλλικές πιέσεις για ανάπτυξη με… κοινωνικό πρόσωπο. Κι όλα αυτά ενώ ήδη οι προβλέψεις για αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως αυτές της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης