Την «επιστράτευση» φοιτητών, οικιακών βοηθών, ενοικιαστών, ακόμη και τουριστών για να αναλάβουν καθήκοντα μυστικού φορο-ελεγκτή εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι μία από τις ευφάνταστες προτάσεις που περιλαμβάνει, σύμφωνα με τους Financial Times, η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στους πιστωτές ούτως ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας και να «ξεκλειδώσει» η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, στην επιστολή περιλαμβάνεται η ανορθόδοξη πρόταση, ιδιαίτερα αυτή που ο Έλληνας υπουργός αποκαλεί «Onlookers VAT Evasion-Fighting Scheme» και βάσει της οποίας ένας μεγάλος αριθμός έκτακτων «παρατηρητών» θα βοηθά την κυβέρνηση να εντοπίζει όσους επιχειρούν να αποφύγουν τους φόρους προστιθέμενης αξίας.

«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας» αναφέρεται στο κείμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι νέοι «εφοριακοί», στου οποίους, κατά τους FT, περιλαμβάνονται και οι τουρίστες «σε δημοφιλείς περιοχές υψηλής φοροδιαφυγής» θα πληρώνονται με την ώρα και «θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους φοροφυγάδες».

Οι πρώτες… αντιδράσεις

Με θυμηδία αντιμετωπίζουν φοροτεχνικοί τις προτάσεις Βαρουφάκη για… επιστράτευση τουριστών και εν γένει ατόμων που θα πραγματοποιούν φορολογικούς ελέγχους παρότι δεν είναι έχουν εμπειρία στον κλάδο της δίωξης του οικονομικού εγκλήματος.

Το εναλλακτικό σχέδιο του υπουργού Οικονομικών δεν περιλαμβάνει κοστολόγηση σχετικά με το πόσο θα κοστίσει η δίμηνη πρόσληψη των μη επαγγελματιών επιθεωρητών ούτε είναι έχει γίνει γνωστό με ποιον τρόπο θα εκπαιδευτούν στη…χρήση του μικροφώνου και της κάμερας για τον εντοπισμό των παραβατών.

Ερώτημα τέλος, αποτελεί εάν αυτού του είδους οι μέθοδοι αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή την πάταξη της φοροδιαφυγής, μιας και αντίστοιχου «concept» μέθοδοι-όπως παλαιότερα η δημοσιοποίηση ανακοινώσεων ότι ο πελάτης εάν δεν λάβει απόδειξη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες μπορεί να φύγει χωρίς να πληρώσει- δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

H επιστολή Βαρουφάκη στο Eurogroup

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης