Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα εμφανίστηκαν χθες στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ ταυτόχρονα επέμειναν στην ανάγκη να συνεχίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

«Εκμεταλλευθήκαμε την παρουσία στην Ουάσιγκτον πολλών πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στις οποίες συμμετέχει επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι επαφές που έλαβαν χώρα μου επιτρέπουν να θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία εν όψει του άτυπου συμβουλίου (σ.σ. 22η και 23η Απριλίου) του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) στο Άμστερνταμ», πρόσθεσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ξανά διαπραγμάτευση «στο χείλος του γκρεμού».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε επίσης αισιόδοξος. «Η αισιοδοξία μου ήταν ήδη μεγάλη» πριν από τις συζητήσεις οι οποίες διεξήχθησαν στην Ουάσινγκτον και «δεν έχει μειωθεί», ανέφερε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Σημειώθηκαν πρόοδοι τις τελευταίες ημέρες και όλοι έχουμε τη βούληση να καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη και θετική λύση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Όμως απομένει δουλειά να γίνει σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας επέμειναν επίσης στη θέση πως το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Όταν το ΔΝΤ δεν θα συμμετέχει πλέον, αυτό θα είναι ένα στοιχείο που θα έχει αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος», τόνισε ο Σαπέν.

Από την πλευρά του ο Σόιμπλε υπενθύμισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο είχε δεχθεί τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα υπό τον όρο της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Δεν έχω τρόπο να ενεργήσω διαφορετικά», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, προειδοποιώντας πως δεν θα μπορούσε παρά να πει όχι σε μια συμφωνία με την Ελλάδα εάν το Ταμείο αποχωρούσε.

Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά από συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εξέφρασε σε ανακοίνωσή της την υποστήριξη του Ταμείου σε ένα «πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής για την Ελλάδα το οποίο θα στηρίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε από την πλευρά του πως θα υπάρξει «μια συμφωνία πολύ σύντομα». «Θεωρώ ότι ο στόχος, η ολοκλήρωση (της αξιολόγησης) ως το (ορθόδοξο) Πάσχα (την 1η Μαΐου) είναι εφικτός», δήλωσε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης