Η «ελληνική κρίση» αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της G8, που ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή, στο Καμπ Ντέιβιντ και θα διαρκέσει μέχρι αύριο, Σάββατο.

Όπως αναφέρουν αμερικανικά Μ.Μ.Ε., λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, στη σύνοδο της G8 θα συζητηθούν τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, με απώτερο στόχο την εύρεση πολιτικών για την επίτευξη της «χρυσής» τομής ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σλόγκαν της φετινής Συνόδου, της οποίας θα προεδρεύει ο Αμερικανός ηγέτης, Μπαράκ Ομπάμα, είναι «Ενεργώντας από κοινού».

Την Ε.Ε. θα την εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Δηλώσεις Μπαρόζο για τους στόχους της Ε.Ε. στην G8

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε σε τοποθέτησή του την Πέμπτη πως στόχος της Ε.Ε. είναι η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση, η οποία θα περιλαμβάνει και μέτρα για την ανάπτυξη.

«Η Ε.Ε. θα προσέλθει στην G8 με ένα σαφές μήνυμα: Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Βασικός στόχος είναι μια διττή προσέγγιση, που συνίσταται σε υγιή δημόσια οικονομία και μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη», δήλωσε από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επεσήμανε στη διάρκεια ομιλίας του σε διεθνές φόρουμ για την παγκόσμια οικονομία και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ο.Η.Ε. ότι «η οικονομική κρίση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα».

«Ο αντίκτυπός της ήταν παγκόσμιος και τα διορθωτικά μέτρα πρέπει επίσης να έχουν παγκόσμια διάσταση. Η μαζική εξάπλωση των επιπτώσεων σε παγκόσμια κλίμακα ήταν το αποτέλεσμα μεγάλων οικονομικών ανισορροπιών που συσσωρεύτηκαν πριν από την κρίση και πρέπει να διορθωθούν, αν θέλουμε να συνεχιστεί η ανάπτυξη σε μια πιο σταθερή και υγιή βάση», ανέφερε.

«Πολλά έχουν γίνει σε αυτά τα τελευταία δυο χρόνια για να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Στην Ευρώπη, πράγματι, έχουμε δώσει μία ισχυρή απάντηση στην κρίση με την αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματός μας, την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησής μας, τη δημιουργία αξιόπιστων οικονομικών τοίχων προστασίας και παρέχοντας πρωτοφανή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που ήταν περισσότερο εκτεθειμένα στην κρίση. Και, φυσικά, προωθούμε επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση, όπως τις μεταρρυθμίσεις για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την αντιμετώπιση του ζητήματος των εσωτερικών ανισορροπιών, ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη», κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης