Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνα κατάρρευσης εμφάνισε ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών που υποχώρησε σε ποσοστό άνω του 10% με αποτέλεσμα να χάσει το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. Ταυτόχρονα, οι απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές είναι διπλάσιες για τον δείκτη τραπεζών που παρουσιάζει τις χαμηλότερες απώλειες των τελευταίων ετών, χάνοντας και το επίπεδο των 200 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 10,54% (νωρίτερα η πτώση έφτανε το 11%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,05 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χάος επικράτησε στις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης τη ΔευτέραΗ κατάρρευση του Γενικού Δείκτη δεν αποδίδεται μόνο στο κραχ των κινεζικών χρηματιστηρίων που ξεπερνάει το 8%, αλλά και στην αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ενόψει των πρόωρων εθνικών εκλογών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μαζική ρευστοποίηση μετοχών που καταγράφεται, διεθνώς, απομακρύνει κάθε σκέψη για τοποθέτηση σε μετοχές του ελληνικού ταμπλό.

Ταυτόχρονα, ο δείκτης τραπεζών υποχωρεί 11,63% στις 186,68 μονάδες και τις μεγαλύτερες πιέσεις υφίσταται η μετοχή της Alpha Bank (-15,22%), ενώ η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρούν με απώλειες άνω του 12-13. Η ΕΤΕ καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,424 ευρώ ενώ νωρίτερα έφτασε και στα 0,401 ευρώ.

Στην “πρέσα” βρίσκονται και τα λεγόμενα blue chips, οι τίτλοι των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτικά, υποχωρούν κατά 11% η Βιοχάλκο, 8,55% η Folli Follie, 7,26% η Aegean, 14,4% η ΔΕΗ, 6,5% η Ελλάκτωρ, 11,88% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 7,23% τα ΕΛΠΕ και 5,27% ο όμιλος Μυτιληναίος.

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατέγραφε απώλειες 2,66% και κινείτο κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων, στις 9,855,59 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, που έχει πολλές μετοχές εταιρειών πρώτων υλών εκτεθειμένες στην επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας υποχωρούσε 2,57% στις 6.028,96 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 3,5%. Απώλειες 3% σημειώνει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών FTSE Eurofirst 300.

Πτώση σχεδόν 4% κατέγραφε τη Δευτέρα λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών το χρηματιστήριο της Λισαβόνας, στον απόηχο της πτώσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τα οποία αποσταθεροποιήθηκαν από την κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων.

Κραχ στις αγορές

Χάος επικράτησε στις αγορές της Ασίας τη Δευτέρα, με τα ετήσια κέρδη των κινεζικών μετοχών να εξανεμίζονται και με τις απώλειες στους κυριότερους κινεζικούς δείκτες να ξεπερνούν το 8%.

Οι φόβοι για τις συνέπειες της επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, έχει προκαλέσει πανικό τόσο στους επενδυτές, όσο και στις οικονομίες που συνδέονται άμεσα με την κινεζική οικονομία.

Στην Αυστραλία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας, οι μετοχές κατέγραψαν ισχυρές απώλειες με το δείκτη ASX 200 να κλείνει με απώλειες 3,73%, ενώ στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές 4,61% χαμηλότερα.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite διέγραψε όλα τα ετήσια κέρδη του σήμερα, με το selloff να φτάνει το 8,46%, ενώ στο Xονγκ Κονγκ o δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 5,23%.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης