Το μέλλον της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, καθώς και της ΛΑΡΚΟ, θα τεθεί επί τάπητος σε απανωτές συσκέψεις που θα γίνουν το μεσημέρι και το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών , μετά την εμπλοκή της Κομισιόν η οποία δεν δέχεται την πώλησή της ως ενιαία εταιρεία και απαιτεί με επιστολή της τον «τεμαχισμό» της μέσω δύο διαγωνισμών προκειμένου να πουληθούν ξεχωριστά το εργοστάσιο από τα μεταλλεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει έως τα τέλη Αυγούστου στο τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης των τριών εταιρειών.

Και στις τρεις περιπτώσεις, η λύση που προκρίνεται είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία, χωρίς ωστόσο να έχουν αποκλειστεί περικοπές και απολύσεις προσωπικού, κλείσιμο εργοστασίων και η πώληση μόνο των καλών στοιχείων του ενεργητικού τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες θέτουν ως προϋπόθεση για να προχωρήσει το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης την αποπληρωμή πρώτα των 130 εκατ. ευρώ που είχε χορηγήσει το Δημόσιο στην εταιρεία και τα οποία κρίθηκαν ως «παράνομη κρατική επιδότηση». Η αποπληρωμή τόσων πολλών κεφαλαίων βέβαια δεν μπορεί να γίνει και συνεπώς η ελληνική πλευρά προχωρά αναγκαστικά σε πώληση της εταιρείας ξεχωριστά, μέσω δύο διαφορετικών διαγωνισμών: Έναν πρώτο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας στη Φθιώτιδα, και έναν δεύτερο για τα τέσσερα ανά την Ελλάδα μεταλλεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΕΑΣ: Προς κλείσιμο μονάδες

Εκκαθάριση εν λειτουργία προωθείται και για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα». Στην περίπτωση των ΕΑΣ, που απασχολούν 970 άτομα, το βασικό σενάριο είναι να κλείσουν μερικές από τις εννέα συνολικά εγκαταστάσεις που διαθέτουν (Αίγιο, Υμηττός, Ελευσίνα, Λαύριο, Μάνδρα, Ιωάννινα, κ.ά.), με παράλληλη μείωση του προσωπικού και περιορισμό του αντικειμένου τους αποκλειστικά στον αμυντικό τομέα. Πέρα πάντως από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, τα ΕΑΣ διαθέτουν μεγάλης αξίας ακίνητα – η έκταση του παλαιού εργοστασίου Μαρτσινιώτη στον Υμηττό όπου στεγαζόταν η ΠΥΡΚΑΛ, κτίρια στα λιμάνια του Λαυρίου, της Ελευσίνας και του Αιγίου κ.α. – ενώ το συνολικό ενεργητικό τους αποτιμάται σε πάνω από 330 εκατ. ευρώ.

Δύσκολη η διάσωση της ΕΛΒΟ

Πιο δύσκολη φαίνεται να είναι, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η διάσωση της ΕΛΒΟ, εταιρείας λιγότερο ευαίσθητης πολιτικά, αφού απασχολεί μόνο 350 άτομα (από τα 1.000 και πλέον που απασχολούσε κάποτε), για την οποία δεν αποκλείεται ακόμη και το λουκέτο. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόταση πώλησης κλάδων δραστηριοτήτων σε ιδιώτες.

Στις σημερινές συναντήσεις θα μετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας (πιθανώς η αναπληρωτής υφυπουργός Φώφη Γεννηματά αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών (Στουρνάρας, Παπαγεωργίου, Εμίρης) μαζί με τους συμβούλους που έχει προσλάβει το ελληνικό Δημόσιο (Price Waterhouse Coopers).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης