Τη Δευτέρα αναμένεται να «κλείσει» το deal για τη σύμβαση πώλησης του ποσοστού 33% του ΟΠΑΠ, έπειτα από σειρά διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν προ ολίγων ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως όλα δείχνουν το fund της Emma Delta θα αποδεχτεί τελικά την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για την αγορά των μετοχών έναντι 652 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 10 περίπου μέρες, έκλεισε από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και την εταιρεία Ελληνικά Λαχεία ΑΕ, το deal για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας και διαχείρισης των κρατικών λαχείων με την κοινοπραξία ΟΠΑΠ, Intralot, και Scientific Games. Η συμφωνία είναι ύψους 190 εκατ. ευρώ και θα διαρκέσει για τα επόμενα 12 χρόνια.

Ποιος είναι ο Τσέχος επιχειρηματίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσέχος επιχειρηματίας, Γίρι Σμετς, έχει την πλειοψηφία στην Emma Delta (66,7%). Είναι από τους ελάχιστους ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα που ενδιαφέρεται για επενδύσεις.

Ο Σμετς σήμερα δραστηριοποιείται μέσω της προσωπικής του εταιρείας Emma Capital, την οποία ίδρυσε πέρυσι το καλοκαίρι όταν αποχώρησε από το fund PPF. Το PPF, ή αλλιώς Primary Privatization Fund, ιδρύθηκε το 1991 από τον στενό φίλο του, τον κ. Πετρ Κέλνερ.

Ο Γίρι Σμετς ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1992 και το 1993 έλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και CEO της εταιρείας PUFF Consulting s.r.o. Το 1995, διατέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων στην Middle Europe Finance s.r.o. ως trader χρεογράφων με ειδίκευση στις εξαγορές. Έως το τέλος του 2004 κατείχε ποσοστό ιδιοκτησίας 34% στην TV Nova Group Τσεχίας.

Το 2004, έγινε μέλος της PPF Group N.V. και το 2005 μέτοχός της με συμμετοχή 5%. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Ρωσία, των τραπεζικών επενδύσεων και του Ομίλου Home Credit. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Generali PPF Holding B.V. από τον Ιανουάριο 2008.

Ο κ. Σμετς γεννήθηκε το 1971. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών και Φυσικής, του Charles University της Πράγας, με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά.

Η «αυτοκρατορία»

H πορεία του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη (κατέχει το 33,3% της Emma Delta), που μαζί με τον αδελφό του κ. Ιάκωβο Μελισσανίδη ξεκίνησαν από τις αλάνες της Κοκκινιάς για να φθάσουν ως τη Wall Street, είναι εντυπωσιακή.

Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1951 στη Νίκαια. Συμπεριελήφθη στον κατάλογο του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο «τίγρης», ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της ΑΕΚ, είναι ο ιδρυτής της Aegean Marine Petroleum που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στην Ελλάδα.

Ο αυτοδημιούργητος Δημήτρης Μελισσανίδης από τον Πόντο έχει προβεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα deals της ελληνικής ναυτιλιακής σκηνής και έχει καταφέρει να «χτίσει» 18 σταθμούς ανεφοδιασμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη, στο Γιβραλτάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαμπούρη, τον Παναμά, το Χιούστον, στη νευραλγική περιοχή του Πράσινου Ακρωτηρίου κ.α.

Μία από τις σπουδαιότερες εξαγορές, στην οποία προχώρησε ήταν εκείνη της βελγικής εταιρείας Verbeke Bunkering, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην περιοχή Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αμβέρσα και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ανεφοδιασμού στον κόσμο. Ακόμα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις καυσίμων της εταιρείας Shell στο Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά, ενισχύοντας έτσι, ακόμα περισσότερο την επιρροή του στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στην εσωτερική αγορά καυσίμων ο «Τίγρης» μπήκε αγοράζοντας σε πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις και μερικά πρατήρια της ΕΒΡΟΙΛ στον Έβρο, ενώ σήμερα η εταιρεία της Aegean Oil έχει ένα δίκτυο 600 πρατηρίων και μερίδιο αγοράς 11%, ακολουθώντας κολοσσούς, όπως η Shell και η BP.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης