Αν και η αύξηση στην τιμή των διοδίων δεν επιβλήθηκε από την πρώτη Ιανουαρίου, όπως, αρχικά προγραμματιζόταν, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις θα τεθούν σε ισχύ από τα τέλη του μήνα και θα ανακοινωθούν από τις εταιρείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, μέσα στο μήνα, ορισμένες από τις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τα τέσσαρα μεγάλα έργα (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιόνια Οδός, Κεντρική Οδός) αναμένεται να ανακοινώσουν αναπροσαρμογές βάσει πληθωρισμού. Mε τα διόδια να είναι ήδη ακριβά, το ερώτημα είναι πώς μπορούν οι οδηγοί να ανταποκριθούν στις νέες αυξήσεις.

Μαλιακός – Κλειδί

Οι εταιρείες πριμοδοτούν τους οδηγούς που δεν πληρώνουν τα διόδια χειροκίνητα και γι’αυτό προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις σε όσους χρησιμοποιούν πομποδέκτη. Συγκεκριμένα, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, δηλαδή στο τμήμα Μαλιακός – Κλειδί Ημαθείας, όταν ισχύσουν οι νέες τιμές τα διόδια θα αυξηθούν από 2,70 ευρώ σε 3,50 ευρώ και από 3,10 στα 4 ευρώ μόνο στους σταθμούς Πελασγίας και Μοσχοχωρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, για όσους προμηθευτούν τον πομποδέκτη «eway» δεν θα ισχύσει η αύξηση στους δύο αυτούς σταθμούς. Θα εξακολουθούν δηλαδή, να πληρώνουν 2,70 ευρώ και 3,10 απορροφώντας τη διαφορά των 80 και 90 cents, αντίστοιχα.

Στους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου, Πυργετού και Λεπτοκαρυάς του τμήματος Μαλιακός – Κλειδί οι χρήστες του πομποδέκτη θα έχουν τις εξής εκπτώσεις:

Επίσης, στον μετωπικό σταθμό Αιγινίου οι εκπτώσεις έχουν ως εξής:

Από Λαμία ως Γιάννενα

Στον άξονα Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Γιάννενα, όταν ισχύσουν οι αυξήσεις, τα διόδια θα διαμορφωθούν για τα Ι.Χ. σε:

3,35 ευρώ από 2,10 ευρώ στις Αφίδνες
1,90 ευρώ από 1,20 ευρώ στο Καπανδρίτι
1,45 ευρώ από 0,90 ευρώ στην Μαλακάσα
0,65 ευρώ από 0,40 ευρώ στα Οινόφυτα
1,55 ευρώ από 1 ευρώ στον πλευρικό σταθμό της Θήβας
4,05 ευρώ από 2,55 ευρώ στα μετωπικά της Θήβας
3,95 ευρώ από 2,45 ευρώ στα μετωπικά της Τραγάνας και
3,15 ευρώ από 2 ευρώ στα πλευρικά της Τραγάνας

Οι μεγάλες αυτές αυξήσεις θα γίνουν επειδή η εταιρεία διατηρεί σταθερές τις τιμές των διοδίων στα 0,025 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το 2010. Όταν ισχύσουν οι αναπροσαρμογές, η τιμή ανά χιλιόμετρο θα διαμορφώνεται στα 0,04 ευρώ.

Οι οδηγοί μπορούν να προμηθευτούν τον πομποδέκτη «fast pass» που επιτρέπει, σε μεγάλο βαθμό, την απορρόφηση των αυξήσεων-φωτιά. Ειδικότερα, για διελεύσεις από τους σταθμούς διοδίων Αφιδνών, Καπανδριτίου, Μαλακάσας και Οινοφύτων θα παρέχονται οι εξής εκπτώσεις:

Από Ελευσίνα έως Κόρινθο

Στην Ολυμπία Οδό, υπήρξε ήδη μείωση στους σταθμούς Ζευγολατιό και Ρίο των διοδίων στα 2,50 ευρώ από 3,10 ευρώ.

Όταν ξεκινήσουν να ισχύουν οι νέες τιμές, το αντίτιμο για τα Ι.Χ. θα είναι 2,10 από 1,60 ευρώ στην Ελευσίνα και 1,80 από 1,60 στον Ισθμό. Επίσης, θα λειτουργήσουν οι πλευρικοί σταθμοί Ν. Περάμου, Πάχης και Αγ. Θεοδώρων και στις δύο κατευθύνσεις.

Οι οδηγοί μπορούν να προμηθευτούν το «Olympia pass» που προσφέρει έκπτωση 10%.

Στην Αττική Οδό

Σταθερή έκπτωση σε ποσοστό 10%, προσφέρει και το «e-pass» της Αττικής Οδού. Με το συγκεκριμένο πομποδέκτη, για μία έως 33 διελεύσεις παρέχεται έκπτωση 10%. Για περισσότερες διαδρομές, υπάρχουν προγράμματα που προβλέπουν κλιμακωτές εκπτώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης