του Κώστα Ιερίδη

Μπορεί σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης να κάνει πρεμιέρα, ωστόσο στον… αέρα βρίσκεται ακόμη το εάν και πώς θα χορηγηθεί το ειδικό επίδομα, αλλά και εάν αυτό θα μειωθεί στο μισό, όπως προβλέπει το μνημόνιο. Έτσι, το μόνο βέβαιο είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί μεταξύ 85-88 λεπτών ανά λίτρο, υπό την προϋπόθεση ότι η φορολογία θα διατηρηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί μεταξύ 85-88 λεπτών ανά λίτρο, υπό την προϋπόθεση ότι η φορολογία θα διατηρηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδαΣε κάθε περίπτωση, η εφετινή «εκκίνηση» θα είναι σε σημαντικά φθηνότερη τιμή σε σχέση με το 2014, οπότε η τιμή διαμορφωνόταν στο 1-1,1 ευρώ το λίτρο και αυτό λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Ένα από τα σενάρια είναι η διατήρηση του επιδόματος θέρμανσης και η μείωση κατά 50% του ποσού, από τα 35 λεπτά στα 17,5 λεπτά.

Δεν αποκλείεται ακόμη να αλλάξουν σημαντικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους, με στόχο το συνολικό ποσό που θα διατεθεί να είναι μειωμένο κατά 50%. Εάν ισχύσει αυτό, τότε η τιμή για τους δικαιούχους θα υποχωρήσει από 50 έως 53 λεπτά το λίτρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) προτείνει τη μείωση του ειδικού φόρου από τα 13 στα 23 λεπτά που είναι σήμερα και ταυτόχρονα την κατάργηση του επιδόματος. Σε αυτήν την περίπτωση, η τιμή λιανικής θα μειωνόταν στα 75 λεπτά το λίτρο.

Σημειώνεται ότι κατά την περσινή περίοδο περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά πήραν το επίδομα, το οποίο διαμορφωνόταν σε 0,35 ευρώ το λίτρο.

Τα περσινά κριτήρια του επιδόματος

Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

– κάθε άγαμος φορολογούμενος με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ

– κάθε ζευγάρι εγγάμων με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ

– κάθε μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ

– για κάθε προστατευόμενο τέκνο του ενδιαφερομένου, το εισοδηματικό όριο των 40.000 ή 43.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης