Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά σήμερα, καθώς οι φορολογούμενοι έρχονται αντιμέτωποι με ένα μπαράζ φόρων που αφορούν μεταξύ άλλων στον ΕΝΦΙΑ, στα αυξημένα επιτόκια για τις 100 δόσεις, στον ΦΠΑ 23% και στις δόσεις φόρου εισοδήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη της τρόικας την Τρίτη, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις για τυχόν ισοδύναμα μέτρα, που θα αντικαταστήσουν ρυθμίσεις οι οποίες θεωρήθηκαν άδικεςΠαράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η άφιξη της τρόικας την Τρίτη, οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις για τυχόν ισοδύναμα μέτρα, που θα αντικαταστήσουν ρυθμίσεις οι οποίες θεωρήθηκαν άδικες.

Σημειώνεται πως έως το τέλος του 2015 στα κρατικά ταμεία θα πρέπει να έχουν μπει συνολικά 5 δισ. ευρώ, προερχόμενα από φόρους.

Από σήμερα οι πολίτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα δουν τα επιτόκια ανεβασμένα. Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξεδόθη από το Υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται ότι για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ που έχουν ρυθμιστεί με τις 100 δόσεις το επιτόκιο αυξάνεται από το 3% στο 5,05%. Η αύξηση αυτή ισχύει για το ανεξόφλητο υπόλοιπο από τις 15 Οκτωβρίου 2015 και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, τα νέα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Taxis το αργότερο έως την Πέμπτη. Τα εκκαθαριστικά αφορούν 6 εκατ. φορολογουμένους και η πρώτη δόση από τις συνολικά πέντε θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Για τα εκκαθαριστικά πρέπει να σημειωθεί ότι πάνω-κάτω αναμένεται να είναι ίδια με πέρυσι, εάν η περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου δεν έχει αλλάξει. Το συνολικό ποσό που αναμένει το Δημόσιο στα ταμεία του είναι να έχει «κλείσει» στα 2,65 δισ. ευρώ.

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα και για τις αποφάσεις που θα παρθούν για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα φανεί εάν τα ισοδύναμα που θα παρουσιαστούν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τελικά το εν λόγω μέτρο.

Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν ακόμη για τον φόρο στα ενοίκια, τα τέλη κυκλοφορίας και την περικοπή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο πρέπει να περιοριστεί από τα 210 στα 105 εκατ. ευρώ.

Για τα ανωτέρω θέματα, το Υπουργείο Οικονομικών αναζητεί λύσεις έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι αδικίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά θα γίνουν με φόντο τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά τη δικαστική κλήση της Κατερίνας Σαββαΐδου, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, διότι με τους χειρισμούς της ανέστειλε την καταβολή προστίμου 78 εκατ. ευρώ από εταιρεία που κατηγορείται για τοκογλυφία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης