Στη μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,15% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διά στόματος του προέδρου της Μάριο Ντράγκι, όπως ακριβώς εκτιμούσαν οι αναλυτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να ανοίξουν τη στρόφιγγα του δανεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ιστορικό «χαμηλό», από τη θέσπιση του ευρώ την 1.1.1999 και την έκδοση τραπεζογραμματίων και νομισμάτων την 1.1.2002, έως σήμερα.

Επίσης, ο Ντράγκι ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων για τις καταθέσεις των τραπεζών, σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,10%.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ διαμορφώνονται ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος: 0,15% (έναντι 0,25% που ίσχυε έως τώρα)
– διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης: 0,40% (έναντι 0,75%)
– διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων: (αρνητικό) -0,10% (έναντι 0,00%).

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία μεταβολή στα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ είχε πραγματοποιηθεί στις 13/11/2013. Λίγο πριν από την απόφαση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει λάβει έξυπνες αποφάσεις στο παρελθόν».

Η εκτίμηση οικονομολόγων και αναλυτών

O οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγγάρης μιλώντας στο zougla.gr έκανε λόγο για μία κίνηση που εντάσσεται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να υπάρξει ρευστότητα στον τραπεζικό χώρο και να δώσει ζωντάνια στην αγορά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο δεν αρκεί, καθώς «χρειάζεται αύξηση προσφοράς χρήματος στην ευρωζωνη για να θεραπευτούν οι ασθένειες».

O oικονομικός αναλυτής, Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, τόνισε στο zougla.gr ότι πρόκειται για ένα πολύ θετικό βήμα, καθώς θα υπάρξει μείωση στη δόση των δανείων, ωστόσο θα πρέπει να είναι άμεση η χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται..

Οι ανακοινώσεις Ντράγκι εκτιμάται ότι θα ενισχύσουν τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, όπως και ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα είναι ευκολότερο να απορροφηθούν. Με απλά λόγια, η μείωση των επιτοκίων της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, θα καταστήσει ακόμη πιο φθηνό το χρήμα, με αποτέλεσμα ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις να γίνει πιο εύκολος.

Πάντως, σήμερα αυτό που παρατηρείται είναι η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και η αύξηση των επιτοκίων των δανείων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,69%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,34%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρουσίασε πτώση κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,34%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,71%.

Όσον αφορά στο μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αυτό αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,82% τον Απρίλιο.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,86%.
Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος μειώθηκε κατά 12 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,69%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης