Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των αιτήσεων για το Κοινωνικό Μέρισμα που θα λάβουν οι πολίτες, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και ποιοτικά κριτήρια.

Μία άλλη «γκρίζα ζώνη» αφορά τους φιλοξενούμενους. Αυτό διότι σε κάποια σημεία υπάρχουν ασάφειες, ενώ υπάρχουν και αρκετές πολύ «εξειδικευμένες» περιπτώσεις που δεν καλύπτονται με την υπάρχουσα ΚΥΑΟι αρμόδιες υπηρεσίες θα επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως το μέρισμα θα αποδοθεί σωστά και σε πολίτες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο, υπάρχουν αρκετά «κενά» σημεία, για ορισμένα εκ των οποίων δόθηκαν διευκρινίσεις. Πλέον οι υπηρεσίες θα πρέπει να «τρέξουν», έτσι ώστε με βάση τις διευκρινίσεις αυτές να αποδοθεί το μέρισμα στους πραγματικούς δικαιούχους.

Πρόβλημα φαίνεται να ανακύπτει με τους ανέργους οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του μερίσματος. Ενώ υπάρχει μέριμνα για όσους έμειναν χωρίς δουλειά το 2017 και χάνουν το μέρισμα λόγω εισοδημάτων του 2016, πρέπει πάντως να είναι:

1) άνεργοι για τουλάχιστον έξι μήνες
2) η εξάμηνη ανεργία να είναι αδιάκοπη. Τουτέστιν, εάν κάποιος προσελήφθη σε οποιαδήποτε δουλειά έστω και για έναν μήνα, τότε δεν θα λάβει το κοινωνικό μέρισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία άλλη «γκρίζα ζώνη» αφορά τους φιλοξενούμενους. Αυτό διότι σε κάποια σημεία υπάρχουν ασάφειες, ενώ υπάρχουν και αρκετές πολύ «εξειδικευμένες» περιπτώσεις που δεν καλύπτονται με την υπάρχουσα ΚΥΑ.

Εάν, λόγου χάρη, υπάρχει φιλοξενούμενος για ένα εξάμηνο, ο οποίος ήταν επίσης άλλο ένα εξάμηνο με καθεστώς ιδιοκατοίκησης, το σύστημα τον θεωρεί ως φιλοξενούμενο. Ως εκ τούτου, δεν δύναται να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα. Κάποιος άλλος μπορεί το 2016 να καταγράφηκε ως φιλοξενούμενος και τον Γενάρη του 2017 να μπήκε σε καθεστώς ιδιοκατοίκησης, με προσωπικά οικογενειακά βάρη. Σε αυτήν την περίπτωση ενδέχεται το σύστημα να μην αναγνωρίζει την εν λόγω αλλαγή και ως εκ τούτου δεν μπορεί ο ίδιος να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα.

Όσον αφορά στις μονογονεϊκές οικογένειες, για πολλές από αυτές τα κριτήρια του μερίσματος δεν είναι τα ίδια με μια οικογένεια όπου υπάρχουν και πατέρας και μητέρα. Ως εκ τούτου, η ΚΥΑ προβλέπει προσαύξηση 0,25 για κάθε παιδί, αλλά ο ένας και μοναδικός γονέας αντιμετωπίζεται ως μονάδα, χωρίς πλασματική προσαύξηση 0,5 για τον γονέα που λείπει.

Ερωτήματα ανακύπτουν και για όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αλλά δεν έχουν ένσημα το 2017. Βάσει της απόφασης, «ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως, είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων». Ως εκ τούτου, «ακάλυπτοι» μένουν οι μη ασφαλισμένοι – πλην των ηλικιωμένων.

Τέλος, ακόμη μία «γκρίζα ζώνη» αφορά όσους είχαν ακίνητο αντικειμενικής αξίας -άρα πλασματικής- 130.000 ευρώ, αλλά το πούλησαν εντός του 2017. Αυτοί δεν δικαιούται κοινωνικό μέρισμα, διότι η αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση δεν αποτυπώνεται κι έτσι εμφανίζονται να είναι ακόμα ιδιοκτήτες του εν λόγω ακινήτου.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης