Στη… ψυχοβγαλτική διαδικασία των πέναλτι κρίθηκε ο τελευταίος προημιτελικός του Μουντιάλ της Βραζιλίας, με την Ολλανδία να συμπληρώνει το παζλ της ημιτελικής φάσης.

Η ομάδα του Φαν Χάαλ σημαδεύοντας τρεις φορές το δοκάρι του Νάβας, έμεινε στο 0-0 με την Κόστα Ρικα στην κανονική διάρκεια και στην παράταση του αγώνα στο «Arena Fonte Nova», κι έτσι το ματς οδηγήθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα», όπου εκεί ήταν πιο ψύχραιμη και, επικρατώντας με 4-3, πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήρωας για τους Ολλανδούς ήταν ο Τιμ Κρουλ, ο οποίος μετά από απόφαση του τεχνικού των «οράνιε» αντικατέστησε τον Σίλεσεν στη διαδικασία των πέναλτι, και κάνοντας δύο αποκρούσεις έστειλε την ομάδα του στους «4», όπου θα αντιμετωπίσει την Αργεντινή (9/7, 23:00).

Oι Κοσταρικανοί με όπλο την άμυνά τους και με μεγάλο πρωταγωνιστή και πάλι τον Κέιλορ Νάβας έβαλαν δύσκολα στους «οράνιε», ωστόσο στα πέναλτι, σε αντίθεση με το παιχνίδι με την Ελλάδα, δεν γέλασαν αυτοί στο τέλος, καθώς οι Ολλανδοί πήραν το τελευταίο εισιτήριο για τα ημιτελικά.

Ο Νάβας έδειξε τις διαθέσεις του

Το πρώτο 20λεπτο ήταν αναγνωριστικό, αλλά στη συνέχεια οι παίκτες του Λουίς Φαν Γκάαλ «ανέβασαν στροφές» και πλησίασαν για πρώτη φορά το γκολ στο 22′, όταν ο Φαν Πέρσι βρέθηκε μόνος του στην περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Κέιλορ Νάβας, ενώ στη συνέχεια της φάσης του σουτ του Σνάιντερ μπλόκαρε (με διπλή προσπάθεια) ο τερματοφύλακας της Λεβάντε.

Στο 29′, σε μία από τις λίγες περιπτώσεις που οι Κοσταρικανοί ανέβηκαν μπροστά, ο Ντεπάι βγήκε στην αντεπίθεση, όμως και αυτός νικήθηκε από τον Νάβας, ο οποίος στο 39′  πραγματοποίησε νέα σπουδαία επέμβαση, αυτή τη φορά σε απευθείας φάουλ του Σνάιντερ που κατευθυνόταν στο «Γ» της εστίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε 0-0, με τους «οράνιε» να έχουν 62% κατοχή μπάλας και να απειλούνται ουσιαστικά μόνο σε μία φάση, στο 34′, όταν το γυριστό σουτ του Μπόρχες απομάκρυναν οι αμυνόμενοι πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στο ξεκίνημα του β’ ημιχρόνου, σταδιακά όμως η Κόστα Ρίκα ισορρόπησε το παιχνίδι και σε κάποιες περιπτώσεις βγήκε απειλητικά μπροστά, με τον Κάμπελ να κόβεται τελευταία στιγμή στο 61′ από τον Μάρτινς Ιντι και τον Γκονζάλες να αστοχεί σε κεφαλιά στο 65′.

Ο Πίντο απέσυρε τον εξουθενωμένο Κάμπελ, ενώ ο Φαν Γκάαλ, αν και έβλεπε την ομάδα του να μην μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, έκανε μόλις μία αλλαγή ως το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Άρχισαν να σημαδεύουν τα δοκάρια οι Ολλανδοί

Η Ολλανδία πίεσε πολύ στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως δεν είχε την τύχη με το μέρος της: στο 82′, πάλι σε φάουλ του Σνάιντερ (μάλιστα από πλάγια θέση), η μπάλα χτύπησε στο δεξί δοκάρι και απομακρύνθηκε, ενώ δύο λεπτά αργότερα, μετά από φάουλ του Ρόμπεν και σύγχυση στα καρέ της Κόστα Ρίκα, ο Φαν Πέρσι σούταρε με δύναμη, αλλά ο Νάβας είπε και πάλι «όχι».

(Τα τρία δοκάρια των οράνιε)

Στο 89′ ο Φαν Πέρσι δεν βρήκε τη μπάλα στη σέντρα «διαβήτη» του Σνάιντερ και φτάσαμε στο αποκορύφωμα, στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων: συρτή σέντρα του Μπλιντ από αριστερά, η μπάλα πέρασε από πολλά πόδια και στρώθηκε -πάλι- στον Φαν Πέρσι, ο Νάβας αυτή τη φορά ήταν εξουδετερωμένος.

Eντούτοις το σουτ του επιθετικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκρουσε πάνω στη γραμμή ο Τεχέδα, η μπάλα βρήκε και στην εσωτερική πλευρά του οριζόντιου δοκαριού και βγήκε εκτός εστίας. Από τη στιγμή που η μπάλα δεν… έλεγε να μπει στα δίχτυα, η παράταση ήταν το φυσιολογικό επακόλουθο. Ο Κέιλορ Νάβας έκανε ακόμη μία απόκρουση, σε κεφαλιά του Φλάαρ στο 94΄, αλλά η ολλανδική πίεση ήταν σε γενικές γραμμές σπασμωδική (αν και συνεχής).

Έβγαλε άσο από το μανίκι ο Φαν Γκάαλ

Μάλιστα η Κόστα Ρίκα έχασε σημαντική ευκαιρία στο 117′, με τον Σίλεσεν να αποκρούει με τα πόδια το σουτ του Ουρένια, για να ολοκληρωθεί το έξτρα ημίωρο με ακόμη ένα δοκάρι για τους «οράνιε» στο 119΄, στο φαλτσαριστό σουτ του Σνάιντερ από το ύψος της περιοχής.

Ο Φαν Γκάαλ κράτησε μία αλλαγή για να βάλει τον Τιμ Κρουλ αντί του Σίλεσεν κάτω από τα δοκάρια για τη διαδικασία των πέναλτι.

Μάλιστα ο πολύπειρος τεχνικός δικαιώθηκε απόλυτα, καθώς ο τερματοφύλακας της Νιούκαστλ, ο οποίος φημίζεται για την ικανότητά του να αποκρούει πέναλτι, είπε «όχι» τις εκτελέσεις των Ρουίς και Ουμάνια και, καθώς οι συμπαίκτες του ήταν απόλυτα εύστοχοι, χάρισε στην Ολλανδία την πρόκριση στα ημιτελικά.

(Tα πέναλτι)

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ…

-Ο Μπόρχες νίκησε τον Κρουλ. 1-0 για την Κόστα Ρίκα…

-Ο Φαν Πέρσι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νάβας. Η Ολλανδία ισοφάρισε σε 1-1.

-Ο Ρουίς εκτέλεσε αλλά ο Κρουλ απέκρουσε για την Ολλανδία. Παραμένει το 1-1 στη «ρώσικη ρουλέτα»…

-Ο Ρόμπεν δεν λαθεύει… Μπροστά στο σκορ με 2-1 οι Ολλανδοί.

-Ο Γκονζάλεζ είναι ψύχραιμος και ευστοχεί… Ισοφαρίζουν σε 2-2 οι Κοσταρικανοί…

-Ο Σνάιντερ νίκησε τον Νάβας, στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα. 3-2 προηγούνται οι Ολλανδοί.

– Ο Μπολάνος στέλνει την μπάλα στο βάθος της εστίας του Κρουλ. 3-3 το σκορ στη «ρώσικη ρουλέτα».

– Ο Κάουτ είναι εύστοχος από την άσπρη βούλα. 4-3 περνούν μπροστά στο σκορ οι «οράνιε».

-Ο Κρουλ απέκρουσε το τελευταίο πέναλτι της Κόστα Ρίκα και έδωσε την πρόκριση στην Ολλανδία.

Ολλανδία-Κόστα Ρίκα 0-0 (4-3 στα πέναλτι)

Κίτρινες: Μάρτινς-Ίντι (Ολλανδία), Γκονζάλες (Κόστα Ρίκα), Χούντελαρ (Ολλανδία), Ακόστα (Κόστα Ρίκα)

Δοκάρια: Σνάιντερ (82′, Oλλανδία), Φαν Πέρσι (90′, Ολλανδία), Σνάιντερ (119′, Ολλανδία)

Ολλανδία (Φαν Χάαλ): Σίλεσεν (120+1 Κρουλ), Μάρτινς-Ίντι (105′ Χούντελαρ), Φλάαρ, Ντε Φρέι, Μπλιντ, Κάουτ, Βαϊνάλντουμ, Σνάιντερ, Ντιπέι (76′ Λανς), Ρόμπεν, Φαν Πέρσι.

Στον πάγκο βρίσκονται οι:
Ντε Γιόνγκ, Γιανμάατ, Ντε Γκουζμάν, Φερχάεχ, Φέλτμαν, Κονγκολό, Κλάσι, Φερ, Φορμ.

Κόστα Ρίκα (Πίντο): Νάβας, Ουμάνια, Γκονζάλες, Ακόστα, Γκαμπόα (79′ Μίριε), Ντίας, Μπόρχες, Τεχέντα (97′ Κουμπέρο), Ρουίς, Μπολάνος, Κάμπελ (66′ Ουρένια).

Στον πάγκο βρίσκονται οι:, Μπαράντες, Φράνσις, Γκρανέιντος, Μπρένες, Πεμπερτον, Κάλβο, Καμπρόνερο.

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης