Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τον πλούτο της ελληνικής φύσης προς ανακούφιση των φτωχότερων οικογενειών, αναλαμβάνει ο πρόσφατα ιδρυθείς μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Ελληνικός Ήλιος». Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ο Ήλιος εναντίον της Φτώχειας», με στόχο την άμεση και μακροχρόνια δωρεάν ενεργειακή κάλυψη οικογενειών που έχουν ανάγκη, μέσω της εκμετάλλευσης πάρκων φωτοβολταϊκών συστημάτων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο «Ελληνικός Ήλιος» έχει σαν αποστολή του να επέμβει σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα με την αγορά φωτοβολταϊκών πάρκων που είναι ήδη σε λειτουργία η με την εγκατάσταση νέων φωτοβολταϊκών πάρκων τα έσοδα των οποίων θα διανεμηθούν απευθείας σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα», εξηγεί ο ιδρυτής, αγρότης και κοινωνικός επιχειρηματίας, Άγγελος Λαδάς, στο zougla.gr, του οποίου η πρωτοβουλία διακρίθηκε σε διαγωνισμό ενός από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς του κόσμου, της Ashoka το 2014 με θέμα: ‘’Προορισμός: Αλλαγή. Νέες λύσεις για την Ελλάδα”.

Zougla.gr: Για ποιον λόγο επιλέξατε να αναλάβετε αυτήν την πρωτοβουλία;

Άγγελος Λαδάς: Στον κοινωνικό μου περίγυρο πολλοί φίλοι και γνωστοί αδυνατούσαν να πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, παράλληλα βίωσα προσωπικά το όφελος από την ηλιακή ενέργεια από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που εγκατέστησα στο σπίτι μου. Τότε κατάλαβα ότι η λύση ήταν ο Ήλιος και έπρεπε να ενεργοποιηθώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι ίδρυσα τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Ελληνικός Ήλιος» που έχει σκοπό να βοηθήσει τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, που μαστίζονται από την ενεργειακή φτώχεια, αξιοποιώντας το σπουδαιότερο και ανεξάντλητο φυσικό πόρο που έχει η χώρα μας, την ηλιακή ενέργεια. Σήμερα, μία στις τρεις ελληνικές οικογένειες αδυνατεί να πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Συνάνθρωποι μας έχουν χάσει την ζωή τους δηλητηριασμένοι από μαγκάλια που άναβαν σε κλειστούς χώρους για να ζεσταθούν.

Πώς εξασφαλίζεται η διαφάνεια των δωρεών που ζητάτε;

Καταρχήν η διαδικασία εξεύρεσης δωρεών δεν θα γίνει πρόχειρα. Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουμε μια φιλόδοξη καμπάνια μέσω της παγκόσμια γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Indiegogo. Εκεί φαίνονται όλες οι δωρεές, το σύνολο των χρημάτων που συγκεντρώνεται μπορεί να το δει όποιος θέλει, επιπλέον υπάρχει η δέσμευση απέναντι στους δωρητές για αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν τα χρήματα τους.

Γιατί θεωρείτε ότι η εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παραμένει σε μικρά επίπεδα στη χώρα μας, αν και θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντικές λύσεις;

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει σχέδιο για να μεγιστοποιήσουμε το όφελος από την ηλιακή ενέργεια σαν χώρα. Θα το πω πολλές φορές, το εθνικό καύσιμο της χώρας μας είναι ο ήλιος. Την δεκαετία του 1970 προσφέρθηκαν φορολογικά κίνητρα στα νοικοκυριά για να εγκαταστήσουν ηλιακούς θερμοσίφωνες με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων και μείωσε σημαντικά τους λογαριασμούς ενέργειας. Δημιουργήθηκαν εργοστάσια κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων, αυτή η εξέλιξη δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, και βοήθησε την οικονομία της Ελλάδας εκείνη την εποχή να ανακάμψει.

Έχετε υπόψιν τον χώρο κατασκευής του πάρκου και με ποια εταιρεία θα συνεργαστείτε;

Σύμφωνα με την έρευνα που κάναμε η κατασκευή ενός νέου πάρκου είναι χρονοβόρα. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια μεγάλη καμπάνια για να συγκεντρωθούν χρήματα για την εξαγορά φωτοβολταϊκών πάρκων που ήδη είναι σε λειτουργία και έχουν έσοδα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε το πλεονέκτημα να επέμβουμε άμεσα σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα.

Θεωρείτε ότι θα βρει μιμητές αυτή η πρωτοβουλία και ποιο είναι το όραμά σας;

«Η ηλιακή ενέργεια είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της φτώχειας», αυτό είναι το μότο μου. Το όραμα μου, κι εδώ είναι η μεγάλη καινοτομία, είναι να μετατρέψει την πλούσια ηλιοφάνεια της πατρίδας μας σε «όπλο» κατά της οικονομικής κρίσης βοηθώντας τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Μάθετε περισσότερα στο www.greeksunfoundation.com.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης