Το όνομα «ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία» πρόκειται να έχει το ευρωψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ και των συνεργαζόμενων κινήσεων και προσωπικοτήτων στο πλαίσιο του λεγόμενου «τρίτου πόλου». Αυτό εισηγήθηκε στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει για να εγκρίνει τον παραπάνω τίτλο και τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας ανάμεσα στη ΔΗΜΑΡ και στους συμπράττοντες μαζί της, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ, η συμφωνία περιλαμβάνει ακόμη τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο πρόκειται να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων (Π. Μπεγλίτης, Γ. Τσαμουργέλης, Μαριλένα Κοππά, Γ. Σωτηρέλλης κ.ά.), θα είναι ανοικτό και σε άλλες συμμετοχές, θα έχει την ευθύνη καθόδου στις ευρωεκλογές, θα συντονίσει τις διαδικασίες συγκρότησης του ψηφοδελτίου και θα διαμορφώσει το πολιτικό πλαίσιο της εκλογικής διακήρυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ζήτημα αυτό έχει συμφωνηθεί το σχετικό κείμενο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες. Το επόμενο δεκαήμερο πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα λίστα προσωπικοτήτων και επιστημόνων από όλο το κοινωνικό φάσμα το οποίο εκφράζεται θετικά και στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Ακόμη εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου προγραμματίζεται ανοιχτή πολιτική εκδήλωση για τη δημόσια ανακοίνωση της πρωτοβουλίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι «ο προοδευτικός πόλος είναι ιστορική ανάγκη στη σημερινή κατάσταση της χώρας και υπόθεση της κοινωνίας κι όχι συμφωνιών κορυφής». Πρόσθεσε ότι «ο τόπος χρειάζεται την Κεντροαριστερά των αλλαγών και όχι της παγίωσης των ανισοτήτων. Χρειάζεται την Κεντροαριστερά των πολλών, της συμμετοχής, της ποικιλομορφίας και όχι σχήματα αναπαλαίωσης-στηρίγματα της συντήρησης» και πως η «Η Ελλάδα χρειάζεται μια πολιτική δύναμη στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο που δεν θα ταυτίζει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα με συντηρητικές επιλογές.

»Χρειάζεται μια πολιτική δύναμη που δεν θα αμφισβητεί τις ιστορικές κατακτήσεις του ελληνισμού, την καταστατική του θέση στον δυτικό κόσμο και στο κατεξοχήν προωθημένο υπερεθνικό σύστημα ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα όμως χρειάζεται μια πολιτική δύναμη που εντασσόμενη σε ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια θα μάχεται για το προοδευτικό, για αλλαγές προοδευτικού περιεχομένου, για πολιτικές που υπηρετούν την κοινωνική συνοχή». Ο κ.Κουβέλης μίλησε για συμπαράταξη σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, προοδευτικών, αριστερών και οικολόγων υπογραμμίζοντας ότι «ο προοδευτικός πόλος θα είναι πραγματικά προοδευτικός. Δεν θα είναι λαϊκιστικός για να θωπεύσει συνειδήσεις, δεν θα βασίζεται στην άκρατη υποσχεσεολογία ούτε θα αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα προς άγραν ψήφων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη βιωσιμότητα του, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε: «Οι προτάσεις για την χρονική επιμήκυνσή του και κυρίως για τη μείωση των επιτοκίων φαίνεται ότι αποτελούν κοινό τόπο στο Eurogroup. Ταυτόχρονα, προτείνουμε την ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM, που θα μείωνε το ελληνικό χρέος τουλάχιστον κατά 26 δισ. ευρώ, που είναι οι συμμετοχές του ΤΧΣ».

Σχετικά με τις δημοτικές εκλογές ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε τη στήριξή του στους κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη, που αναδεικνύουν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών, και στήριξε την πρωτοβουλία και τις προτάσεις της κίνησης των «5 δημάρχων».

Επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, στρέφεται όλο και πιο δεξιά, καθώς και γιατί αποφάσισε να αλλάξει τη εκλογική διαδικασία λίγο πριν από την κάλπη των ευρωεκλογών. Τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης για ψήφο των νομίμων μεταναστών και επέκτεινε την κριτική του στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τα ζητήματα των αγροτών, στις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ και στην αύξηση των διοδίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης