Στις 11.00 ακριβώς ξεκίνησε η ομιλία του πρωθυπουργού, με την οποία άνοιξε η 78η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα – Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα»

Ο πρωθυπουργός στην 50λεπτη ομιλία του ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η ΔΕΘ γυρίζει σελίδα, η οικονομία γίνεται και πάλι ανταγωνιστική, η Έκθεση γίνεται το πρόσωπο αυτής της ανάπτυξης. Κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, η καινοτομία. Ανάπτυξη σημαίνει ασφάλεια, σταθερότητα, ευημερία. Η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα και πιάνει τους στόχους της. Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα από ό,τι συμφωνήθηκε ήδη. Μία ακόμη μετρολογία δεν θα την άντεχε ο κόσμος. Να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα οι δανειστές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αφήνουμε πίσω μας το χθες»

«Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για την οικονομία, συμφωνούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Η Ελλάδα είναι νησίδα σταθερότητας. Πέρυσι προεξοφλούσαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, φέτος όλοι προεξοφλούν την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η χώρα αφήνει πίσω οριστικά το χθες. Η μάχη για την εξωστρέφεια αρχίζει από εδώ. Αποτρέψαμε την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Σπάμε τα καρτέλ και τη γραφειοκρατία. Μπαίνει τάξη στα ασφαλιστικά ταμεία. Κόψαμε δεκάδες χιλιάδες συντάξεις-μαϊμού. Μπαίνει τάξη και στη δημόσια ασφάλεια. Καθαρίζουν τα αστικά κέντρα, που είχαν γεμίσει με παράνομους μετανάστες. Θέλω να συγχαρώ την Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, τους αξίζουν πολλά, και η Πολιτεία δεν θα είναι αγνώμων απέναντί τους.» 

«Δυσβάστακτες οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φέτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες ήταν δυσβάσταχτες» αναγνώρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, διαβεβαιώνοντας ότι του χρόνου θα είναι καλύτερα, καθώς θα ζητηθούν λίγα από πολλούς, ανάλογα με τις δηλώσεις του καθενός.

«Μπαίνει τάξη και στο φορολογικό σύστημα. Φέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά για όλους» ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους, όμως αυτό θα είναι μόνο για φέτος. Δημιουργήσαμε όλες τις δυνατές διευκολύνσεις. Όσο πηγαίνουν καλά τα έσοδα και πιάνουμε τους στόχους θα μειώνονται οι φόροι. Έχουμε πολύ δρόμο, αλλά έχουμε και τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα. Επόμενο χειροπιαστό επίτευγμα είναι ότι για πρώτη φορά πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή καλύπτουμε μόνοι μας τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους».

«Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια στέκεται η χώρα στα πόδια της και θα πετύχουμε νέα ελάφρυνση του χρέους. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της» είπε ο κ. Σαμαράς και δεσμεύτηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα «εφόσον δούμε πόσο είναι, θα διατεθεί για την ανακούφιση χαμηλοσυνταξιούχων, ένστολων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

«Ύψιστη προτεραιότητα, να δώσουμε μια ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ένστολους και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε. Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η ανεργία φρέναρε. Η επιβράδυνση της ανεργίας έχει ήδη καταγραφεί. Επιπλέον, ο τουρισμός σημειώνει φέτος άνοδο-ρεκόρ. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει επέκταση της τουριστικής περιόδου. Τέλος, για πρώτη φορά εδώ και καιρό έχουμε και τις εμπορικές τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια. Στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα βρεθεί με πρωτογενές πλεόνασμα και θα βγαίνει από την ύφεση, είμαι αισιόδοξος.» 

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ότι θα επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα και αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι το πρώτο επτάμηνο του 2013 υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο χρέος της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τη διόγκωσή του: «Η Ελλάδα απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος, κατάφερε να οργανώσει το πιο σαρωτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει γίνει ποτέ. Έχουμε το μεγαλύτερο κυκλικά διορθωμένο πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«Στο χέρι μας είναι να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και να φέρουμε πίσω τα παιδιά μας που ξενιτεύτηκαν. Σε στιγμές ενότητας οι Έλληνες κάνουν θαύματα. Ένα μικρό θαύμα αρχίζει να γίνεται στην Ελλάδα με πολλούς κόπους, τεράστιες θυσίες και πάρα πολύ πόνο.»

Στο κλείσιμο της ομιλίας του (11.51) ο πρωθυπουργός είπε: «Σας θέλω όλους μαζί μου. Θέλω να πω ευχαριστώ σε όσους με στηρίζουν, στα κόμματα με τα οποία συγκυβερνήσαμε. Είμαστε υπερήφανοι για ό,τι κάνουμε».

Στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς

Στις 10.15 το πρωί έφτασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Μαζί του ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

(Η άφιξη του Αντώνη Σαμαρά στο Βελλίδειο)


(Αυξημένα μέτρα ασφαλείας έξω από το Βελλίδειο)

Διαβάστε επίσης: Με τα βλέμματα στραμμένα στη ΔΕΘ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 07:40

Θεσσαλονίκη: Ένταση με εργαζομένους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2013, 11:41

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Σωτήρης Σκουλούδης – Θανάσης Μυλωνάς – Αντώνης Μπιδέρης – Παναγιώτης Σαγκούρης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης