Μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (ΕWG), σχετικά με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, η σκυτάλη περνάει στο Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ / ESM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, δήλωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις και η άμεση εφαρμογή τους αποτελούν το κλειδί για τη συμφωνία».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος προσήλθε χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους και το ίδιο συνέβη τόσο με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν όσο και με τον Ισπανό Λουίς Ντε Γκίντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ αρκέστηκε να πει: «Ελπίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος», ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται πλέον πιο κοντά στις αντίστοιχες των θεσμών σε σχέση με το ό,τι ίσχυε πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος».

«Δεν ξέρω πώς θα φθάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα με την Ελλάδα»



«Θα έχουμε εξαιρετικά δύσκολες διαβουλεύσεις, σε αντίθεση με το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν, όπως «τα δημοσιονομικά κενά». Αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα βάσει συνθηκών λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στο παρελθόν υπήρχε μια ελπιδοφόρα κατάσταση. Τους τελευταίους μήνες αυτή η κατάσταση καταστράφηκε με φοβερούς ρυθμούς. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε ένα δημοψήφισμα με το αποτέλεσμα να λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν όροι. Η εμπιστοσύνη είναι κακή. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μόνο τις διαβεβαιώσεις. Η βοήθεια θα δίνεται βήμα βήμα» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ ξεκαθάρισε στις δηλώσεις του ότι ζητούμενο παραμένει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι «εντός 14 ημερών θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο οι εφαρμοστικοί νόμοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νιούμαν, ο οποίος μάλιστα υπεραμύνθηκε των προγραμμάτων λιτότητας, επισημαίνοντας ότι αυτά λειτούργησαν τόσο στη χώρα του όσο και στην Πορτογαλία. Παράλληλα, ανέφερε ότι «η εμπιστοσύνη οικοδομείται ξανά», συμπληρώνοντας πως «χρειάζονται επιπλέον μέτρα».

«Πρέπει να δούμε εάν το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι επαρκές. Νομίζω ότι στο τέλος το διακύβευμα είναι οι πολλές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «πρέπει να ληφθούν οι δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις που θα δημιουργήσουν προοπτική για την ελληνική οικονομία» και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να μάθουμε να λειτουργούμε χωρίς συναισθηματισμούς».

«Οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα, σήμερα όμως μπορούμε να δημιουργήσουμε προοπτική. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση του προγράμματος στήριξης, κάτι που θεωρούμε ότι θα αποτελέσει προοπτική για τη χώρα» ανέφερε επίσης ο κ. Γεωργιάδης, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ντάισελμπλουμ:«Θα έχουμε μια δύσκολη συνάντηση»

Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, υποστήριξε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Θα έχουμε μια δύσκολη συνάντηση, καθώς πρέπει να διευθετήσουμε πολλές λεπτομέρειες» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας: «πρέπει να δούμε ποιες βελτιώσεις θα χρειαστούν».

«Υπάρχει πραγματικό έλλειμμα εμπιστοσύνης, το οποίο πρέπει να αποκαταστήσουμε» εξήγησε εν συνεχεία και κατέληξε λέγοντας: «Δεν ξέρουμε αν η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει όσα υποσχέθηκε».

Δείτε τις αφίξεις των υπόλοιπων υπουργών και αξιωματούχων

«Βάση διαπραγμάτευσης η ελληνική πρόταση»
 
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η ελληνική πρόταση αποτελεί «βάση διαπραγμάτευσης για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας». Αυτό επισημαίνει σε γενικές γραμμές η κοινή αξιολόγηση των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εστάλη χθες το βράδυ στο Eurogroup, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

H γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», επικαλούμενη πηγές οι οποίες έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, γράφει ότι το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας έγινε μεν αποδεκτό από τους θεσμούς, αυτοί όμως ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Όπως αναφέρει το γερμανικό δημοσίευμα, η θετική αξιολόγηση των θεσμών προϋποθέτει την εφαρμογή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καλυφθούν ορισμένα εναπομείναντα κενά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων συνίσταται στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. «Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων κατά τα επόμενα έτη» αναφέρει το κείμενο της αξιολόγησης, σύμφωνα με τη «FAZ».

Ανοιχτό το αποτέλεσμα του Eurogroup, σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup για την Ελλάδα είναι απόλυτα ανοιχτό, επισήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών Φρανκ Πολ Βέμπερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Ο υπουργός θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του επί της αξιολόγησης των θεσμών» υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ, προσθέτοντας ότι το «αποτέλεσμα της συζήτησης είναι απόλυτα ανοιχτό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν, καθώς αξιωματούχος της θεωρεί αβέβαιη τη συμφωνία. «Τα νούμερα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα τρία χρόνια ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλα» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι 60-40.

Θα χρειαστούμε δάνεια ύψους 84 δισ. ευρώ


Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώΕυρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα στήριξης του ESM, σύμφωνα με την αξιολόγηση των θεσμών, θα ανέλθουν μεταξύ 78 και 84 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Το ποσό αυτό είναι πολύ πάνω από τα 53,5 δισ. ευρώ που ζήτησε επισήμως η κυβέρνηση και προφανώς συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο ποσό που θα χρειαστεί προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, μετά το κραχ των τελευταίων εβδομάδων.

Τα σενάρια του Spiegel για κούρεμα ή μείωση

Το εξώφυλλο του Spiegel: 'Οι Έλληνες μας: προσεγγίζοντας έναν παράξενο λαό'

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπογραμμίζει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», επισημαίνοντας ότι πλέον οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. Μετά τη δημοσιοποίηση πριν δύο εβδομάδες της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, προκύπτουν δύο συμπεράσματα, εκτιμά το «Spiegel»: Το πρώτο είναι ότι ως το τέλος του 2018 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 50 δισ. ευρώ και το δεύτερο ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της.

Το Spiegel παρουσιάζει τις δύο πιθανότητες:

Κούρεμα του χρέους: Το γερμανικό περιοδικό εξηγεί ότι η Αθήνα κέρδισε ένα κούρεμα του χρέους της ήδη το 2012 από τους ιδιώτες πιστωτές της. Πλέον ιδιώτες διακρατούν μόνο μικρό μέρος του ελληνικού χρέους, περίπου 76,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 313 δισ., και δεν θα έπρεπε να επωμιστούν ακόμη ένα κούρεμα, εκτιμά. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ διακρατούν 32,1 δισ. και 20 δισ. ευρώ αντίστοιχα, και επίσης δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε μια απομείωση του χρέους.

Μένουν λοιπόν τα διμερή δάνεια που έχουν δώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 52,9 δισ. ευρώ, και τα 130,9 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ / EFSF). Το ΕΤΧΣ δεν μπορεί να δεχθεί κούρεμα του δανείου του για νομικούς λόγους, ενώ ακόμη κι αν βρισκόταν ένα παραθυράκι του νόμου το κούρεμα δεν μοιάζει πλέον εφικτό. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει κατηγορηματικά αποκλείσει το σενάριο αυτό, όπως και οι κυβερνήσεις της Λετονίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας. Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πέτερ ΚαζΙμίρ έχει δηλώσει ότι αυτή είναι η κόκκινη γραμμή του.

Ελάφρυνση του χρέους: Η μοναδική πιθανότητα, σύμφωνα με το «Spiegel», είναι μια αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων αποπληρωμής της Ελλάδας και μάλιστα με τον τρόπο που έχει προτείνει ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί με ένα μέρος από τα χρήματα που θα λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ΔΝΤ και στην ΕΚΤ. Τα επόμενα δύο χρόνια το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 30 δισ. ευρώ. Το πλεονέκτημα είναι ότι ο ΕΜΣ θα προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής. Με αυτό τον τρόπο οι δόσεις θα βαρύνουν λιγότερο τα ελληνικά δημοσιονομικά και ο πληθωρισμός θα μειώνει με αργό ρυθμό το χρέος, εξηγεί το «Spiegel».

Η επόμενη μέρα για την ελληνική κυβέρνηση

Μετά την ψηφοφορία και την ουσιαστική απώλεια της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση, τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου, σύμφωνα με την «Ημερησία», είναι τα εξής:

1. Το πρώτο σενάριο είναι να περιμένει ο κ. Τσίπρας την επόμενη ψηφοφορία, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων είναι καλή και έρθουν τα μέτρα στη Βουλή. Εκεί να ζητήσει εκ νέου κάποιου είδους ψήφο εμπιστοσύνης και, αν υπάρξουν ξανά διαφοροποιήσεις, να πάει αμέσως σε εκλογές, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο. Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως από το αν θα χάσει τη δεδηλωμένη εκ νέου, αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει σε ομηρία και με το κόμμα του βαθιά διχασμένο.

2. Το δεύτερο σενάριο είναι να αφήσει πίσω του τη χθεσινή τραυματική εμπειρία της ψηφοφορίας και να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα ώστε να συνεχίσει με την παρούσα κυβέρνηση, ίσως με κάποιες παραιτήσεις. Θα γίνουν πολιτικές ζυμώσεις και… μασάζ ώστε να περάσουν τα μέτρα χωρίς να ξαναχαθεί η δεδηλωμένη. Είναι το καλύτερο σενάριο, ωστόσο οι δηλώσεις που έχουν γίνει από τους «αντάρτες» και γενικότερα η στάση τους δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ σοβαρά προβλήματα συνοχής, κάτι που άλλωστε όλοι γνώριζαν, με τις γνωστές συνιστώσες που είχαν «ηρεμήσει» εξαιτίας της κυβερνητικής προοπτικής.

3.Το σενάριο του νέου… αντάρτικου την επόμενη εβδομάδα μπορεί να αναγκάσει τον κ. Τσίπρα να παραδώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή και να οδηγηθούμε σε διαδικασία εξεύρεσης νέας πλειοψηφίας χωρίς εκλογές. Τότε παίζει το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης, μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στήριξη βουλευτών και ενός μεταβατικού πρωθυπουργού, που θα κληθεί να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους δανειστές. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να έχει μακρύ βίο αλλά μπορεί και βραχύ, και το φθινόπωρο να πάμε σε εκλογές και ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει πρακτικές «τύπου Παπαδήμου», δηλαδή να στηρίξει κυβέρνηση με άλλους πρωθυπουργούς, «δοτούς», όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει χαρακτηρίσει πολλάκις.

Δεν αποκλείεται να θελήσει ο πρωθυπουργός να… μπαλώσει τις πληγές με ριζικό ανασχηματισμό και αποχώρηση των ΑΝΕΛ ή άλλων υπουργών και συνεργασία π.χ. με το Ποτάμι. Υπάρχουν άλλωστε πολλά κενά στον κυβερνητικό σχηματισμό. Π.χ. είναι κενή η θέση αναπληρωτή υπουργού που είχε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Επίσης, ο Ν. Χουντής μπορεί να αποχωρήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών και να αντικαταστήσει τον Μ. Γλέζο στην ευρωβουλή. Βεβαίως, θα πρέπει να αντικατασταθούν οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Κ. Ησυχος.

4. Υπάρχει και το δραματικό σενάριο της ρήξης με τους δανειστές, της οριστικής χρεοκοπίας και των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων. Στο σενάριο αυτό τα πάντα ανατρέπονται και πάει περίπατο ακόμη και η πολύ δυνατή εξουσιοδότηση που δόθηκε στον Αλ. Τσίπρα με τις 251 ψήφους.

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης