Περισσότερη αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες σε κοινοτικό επίπεδο και όχι επικρίσεις προς την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα κύματα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ζήτησε από την Ευρώπη ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την ομιλία του στο τακτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη.

Ενώπιον 1.300 συνέδρων από 80 χώρες ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη συντονισμένη δράση για την προσφυγική κρίση, ενώ άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι τεράστιες προσφυγικές ροές είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η φύση και η έκταση των προσφυγικών ροών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από κανένα κράτος από μόνο του. Ειδικά στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία δεν διαθέτουμε τα μέσα και τις υποδομές για τη συγκράτηση, τη διαχείριση και τη μείωση, ενώ οι χώρες κοντά μας είτε δείχνουν έλλειψη συνεργασίας όπως η Τουρκία, ή έχουν κυβερνήσεις με περιορισμένη κοινωνική αποδοχή».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Ευρώπη απέτυχε να ανταποκριθεί στην προκλήσεις καθώς δεν ενήργησε κατά τρόπο έγκαιρο και προληπτικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά συνέπεια τώρα σχεδιάζουμε, αποφασίζουμε και συνεπάγουμε πολιτικές κάτω από την πίεση της κρίσης των προσφύγων που προκαλεί τις κύριες αξίες μας ως Ευρωπαίων», τόνισε.

Στην ατζέντα του Απόστολου Τζιτζικώστα βρέθηκε το θέμα της ανεργίας . Στο ανοιχτό debate, που συντόνισε ο κ. Σνάιντερ με θέμα την «Τόνωση των επενδύσεων στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο υποψήφιος πρόεδρος μίλησε για έκρηξη της ανεργίας κυρίως των νέων την οποία χαρακτήρισε εφιαλτική για τη χώρα μας.

«Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και την προσέλκυση επενδύσεων», επεσήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Στη Μαδρίτη έφτασε και ο Άδωνις Γεωργιάδης , ο οποίος είχε και ένα σύντομο τετ-α-τετ αργά το απόγευμα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Πέμπτη στην ισπανική πρωτεύουσα. Από τη Θεσσαλονίκη όπου πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεσμευόμενος να καταργήσει το φόρο σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ.

«Σε περίπτωση που εγώ εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ, δεσμεύομαι ότι θα κάνω το παν ώστε το ΦΠΑ αυτό να καταργηθεί πλήρως. Και αν χρειάζεται να αντικατασταθεί από κάποιοι ισοδύναμο μέτρο – επειδή είναι εύκολο να μιλάμε σήμερα για κατάργηση φόρων αλλά πρέπει να μπορούμε να προτείνουμε και ισοδύναμα – προτιμώ χίλιες φορές από το να επιβάλλω ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση να έχουμε μία μικρή αύξηση στη φορολόγηση των τσιγάρων και των ποτών».

Φωτογραφίες: Eurokinissi / Γουλιέλμος Αντωνίου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης