«Oι δηλώσεις Ντομπρόβσκις δεν απηχούν την επίσημη θέση της Κομισιόν» ανέφερε την Παρασκευή ο Γιάννης Μουζάλας, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να υποβαθμίσει τις αυστηρές ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα για το προσφυγικό και την πιθανότητα επαναφοράς των ελέγχων στα ελληνικά σύνορα.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της»​ είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι οι επόμενες εκθέσεις της Επιτροπής θα είναι θετικές για την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της». Παράλληλα, παραδέχτηκε εκ νέου ότι ακούγονται διαρκώς ακραίες προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, ωστόσο «δίνουμε μάχη για να μην υλοποιηθούν τέτοιες προτάσεις που βασίζονται σε λάθος εκτιμήσεις».

Ο κ. Μουζάλας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα σε συσπείρωση, επισημαίνοντας ότι αρχίζει έναν νέο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

«Υπάρχουν καθυστερήσεις στα hot spots»

Όσον αφορά στα τρία κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων που πρέπει να δημιουργήσει ακόμα η Ελλάδα στα θαλάσσια σύνορά της, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, ωστόσο -όπως είπε- τα υπόλοιπα hot spots θα είναι σύντομα έτοιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα κέντρα σε Σάμο, Χίο και Λέρο, ενώ ήδη λειτουργεί το hot spot στη Λέσβο​» πρόσθεσε ο κ. ΜουζάλαςΕιδικότερα, τόνισε ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν τεθεί σε λειτουργία τα κέντρα σε Σάμο, Χίο και Λέρο, ενώ ήδη λειτουργεί το hot spot στη Λέσβο. Επιπλέον, έκανε λόγο για προβλήματα με το κέντρο στην Κω, τονίζοντας όμως ότι η Κομισιόν είναι ενήμερη και η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει την αξιολόγηση της χώρας στις επόμενες εκθέσεις της Επιτροπής. Ο Γιάννης Μουζάλας δεν παρέλειψε, πάντως, να εξαπολύσει πυρά κατά της Άγκυρας, λέγοντας ότι «το πρόβλημα στο προσφυγικό δεν είναι τα ελληνικά hot spots, αλλά η μείωση των ροών -και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την Τουρκία».

«Δεν είναι στο χέρι μας. Οι ροές ξεκινούν από την Τουρκία. Δεν μπορούμε να κάνουμε κατάληψη στα παράλια της Τουρκίας» πρόσθεσε.

«Με αμείωτο ρυθμό οι προσφυγικές ροές»

Επιπλέον, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής γνωστοποίησε ότι το 2015 περισσότεροι από 850.000 πρόσφυγες πέρασαν στην Ελλάδα, με τις αφίξεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και τον Ιανουάριο (περίπου 2.500 άνθρωποι/ ημέρα).

«Η Τουρκία μπορεί να έχει την πολιτική βούληση, αλλά δεν έχει καταφέρει να μειώσει τις ροές» κατέληξε.


Τελεσίγραφο τριών μηνών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε σε προσχέδιο έκθεσης «σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων και τόνισε ότι σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, τότε δεν αποκλείεται να τεθεί σε λειτουργία έκτακτο σχέδιο συνοριακών ελέγχων στην Ελλάδα -αρχικά για έξι μήνες. Μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει ουσιαστικά την έξοδο της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε σε προσχέδιο έκθεσης «σοβαρές παραλείψεις» της Ελλάδας στη διενέργεια συνοριακών ελέγχων​

«Το προσχέδιο της έκθεσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα αμέλησε σημαντικά τις υποχρεώσεις της και πως υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα» είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη. «Εάν δεν ληφθεί η απαραίτητη δράση και οι ελλείψεις παραμείνουν, υπάρχει η πιθανότητα να επιτραπεί στα κράτη-μέλη να κλείσουν προσωρινά τα σύνορά τους» είχε αναφέρει ο κ. Ντομπρόβσκις, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, όπου τέθηκε επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων συζήτησε την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν (η οποία βασίζεται σε στοιχεία από επιτόπιους ελέγχους στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, τον Νοέμβριο του 2015).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης