Τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολόγηση των αγροτών εξαιρεί την τελευταία στιγμή το κυβερνητικό επιτελείο από το νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή, προς αποφυγή διαρροών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την έκβαση της διαδικασίας στη Βουλή θα κριθούν τα πάντα για τις πολιτικές εξελίξειςΟι «καυτές πατάτες» όπως οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και η φορολόγηση των αγροτών δεν θα συμπεριληφθούν τελικά στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα, το οποίο ωστόσο περιέχει σκληρά μέτρα, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ενοίκια και εισφορά αλληλεγγύης.

Με τον Τσίπρα να μετρά 39 διαφοροποιήσεις βουλευτών του, μετά την ψηφοφορία της περασμένης Τετάρτης και να λαμβάνει τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για την υπερψήφιση του πρώτου πακέτου, το Μαξίμου άλλαξε «τακτική», επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις στελεχών του (επιχειρεί να διατηρήσει το μαξιλάρι των “120”), αλλά και μελών της αντιπολίτευσης για την ερχόμενη Τετάρτη.

Πολλοί βουλευτές της ΝΔ εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους στον πρόεδρο της ΝΔ για την Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσειςαλλαγή φορολογικού καθεστώτος στους αγρότες, κάνοντας λόγο για μέτρα που πλήττουν τον αγροτικό κόσμο. Παράλληλα και το ΠΑΣΟΚ διά του αρμόδιου εισηγητή του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Παραγωγής και Εμπορίου του κόμματος, Γιάννη Δριβελέγκα, τόνισε τη Δευτέρα ότι δεν θα επιτρέψει να διαλυθεί ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετριάσεις τις απώλειες κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης, ανακοίνωσε ότι δεν θα έρθουν στην Βουλή οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς και τυχόν ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών. Αυτό αναμένεται να συμβεί την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.

Από την έκβαση της διαδικασίας στη Βουλή θα κριθούν πολλά και κυρίως ο χρόνος κατά τον οποίο ο κ. Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις στο κόμμα του. Αν η κυβέρνηση διατηρήσει τις ελάχιστες δυνάμεις (120 βουλευτές) ή κατορθώσει να αλλάξει τη στάση των έξι «παρόντων» της τελευταίας ψηφοφορίας, η εκτίμηση είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα βιαστεί να ανοίξει το εσωκομματικό μέτωπο με συνεδριάσεις και θα ανοίξει η συζήτηση για τη «μεγάλη συμφωνία» το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου η ψηφοφορία στη Βουλή αφορά:

– Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

– Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

– Στη Βουλή δεν έρχονται αυτή την εβδομάδα οι ρυθμίσεις για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Αναλυτικά ότι περιελάμβανε το δεύτερο πακέτο

Συγκεκριμένα:

Ενοίκια: Αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια με στόχο την είσπραξη 360 εκατ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ: διατήρηση του φόρου για δύο ακόμη χρόνια. Μάλιστα οποιαδήποτε αλλαγή στις αντικειμενικές αξίες που προωθείται δεν θα πρέπει να διαταράξει τον εισπρακτικό στόχο για τη διετία 2015- 2016 και τα έσοδα των 2,650 δισ. ευρώ κατ’ έτος.

– Από το 11% στο 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με στόχο την άντληση εσόδων 160 εκατ. ευρώ

– Από 33% σε 35% για ποσά ενοικίων πάνω από 12.000 ευρώ προκειμένου να εισπραχθούν 200 εκατ. ευρώ.

ΦΠΑ: αυξάνεται από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ το όριο απαλλαγής των μικρών επιχειρήσεων από το καθεστώς του ΦΠΑ.

Επίδομα Θέρμανσης: μειώνεται σταδιακά το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης. Δεν αποκλείεται όμως να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου που έχει εξισωθεί με αυτόν του κίνησης.

Εισφορά αλληλεγγύης: Μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην φορολογική κλίμακα για να παρακρατείται κάθε μήνα από τους μισθούς και τις συντάξεις

Ληξιπρόθεσμα: σχεδιάζονται αλλαγές των ρυθμίσεων του 2014 και 2015 για τις δόσεις στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να εξαιρεθούν οι μεγαλοφειλέτες αλλά και όσοι δεν αποπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Επίσης θα αυξηθούν τα επιτόκια που εφαρμόζονται σήμερα τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το επιτόκιο της αγοράς.

Αγρότες: Καταργούνται σταδιακά οι φοροαπαλλαγές των αγροτών ενώ αυξάνονται οι φόροι. Ο φορολογικός συντελεστής των αγροτών αυξάνεται από το 13% στο 26%, ενώ καταργείται η επιδότηση πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης