Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων για να ψηφιστεί την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την πώληση σε funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και στεγαστικών, ενώ εξαιρούνται σε αυτή τη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, «από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και το μισθολόγιο, προκειμένου να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές τη Δευτέρα και να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την Τρίτη. Την Τετάρτη αναμένεται νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σε φάση διαμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας του, που θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σε αυτό θα υπαχθούν τα ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ και θα διοικείται από πενταμελές συμβούλιο.

Τα προαπαιτούμενα

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα κόκκινα δάνεια και τον ΑΔΜΗΕ η λίστα περιλαμβάνει:

– Σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ αλλά και υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων (αντιμετώπιση λαθρεμπορίου και καταπολέμηση απάτης τύπου carrousel στον ΦΠΑ). Τα θέματα έκλεισαν την Πέμπτη, μετά τη συνάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους επικεφαλής των θεσμών.

– Αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία (υπουργικές αποφάσεις).

– Ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ, νομοθεσία για τη φερεγγυότητα των νοικοκυριών.

– Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ και αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα.

– Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά ταμεία και τους κοινοτικούς πόρους.

– Χωροταξικό σχεδιασμό και δασική νομοθεσία.

– Ιδιωτικοποιήσεις.

– Σχέδιο για το νέο ταμείο.

– Μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι την Τετάρτη αναμένεται νέα συνεδρίαση του EWG, το οποίο χθες Παρασκευή στις 20:00 ενημέρωσαν με τηλεδιάσκεψη από το Χίλτον οι κύριοι Τσακαλώτος και Σταθάκης, ενώ στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης