Την έναρξη ενός νέου μαραθώνιου διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο αποκάλυψε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την απόρριψη των πολιτικών λιτότητας από τους Έλληνες πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον Ντόναλν Τουσκ, τον Μάριο Ντράγκι και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ το πρωί της ΔευτέραςΗ πλευρά των εταίρων εμφανίζεται «μουδιασμένη» εξαιτίας της εύρους της διαφοράς μεταξύ του «όχι» και του «ναι», στο οποίο είχαν εκφράσει ανοιχτά την προτίμησή τους.

Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας κανονίστηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προέβη σε δηλώσεις, το βράδυ της Κυριακής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι δύσκολο να ανοίξουν οι τράπεζες εντός των προσεχών ημερών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι προτάσεις που έγιναν από την Ευρωζώνη σήμερα απορρίφθηκαν. Για ποιο πράγμα να διαπραγματευθούν οι άλλοι 18 με τον κ. Τσίπρα; Είναι η σειρά της κυβέρνησης στην Αθήνα, εκείνη πρέπει να φέρει προτάσεις», ανέφερε.

Επιπλέον, ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μέσω ανακοίνωσής του, υπογράμμισε ότι «η Κομισιόν σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυρφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα, την προσεχή Τρίτη, έπειτα από αίτημα του Γάλλου πρόεδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αφότου έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα μας. 

Μέρκελ και Ολάντ, οι οποίοι τόνισαν, μέσω κοινής τους δήλωσης, ότι σκοπεύουν να σεβαστούν την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, ζήτησαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των ηγετών των χωρών – μελών της ευρωζώνης, προκειμένου να εξεταστεί κατεπειγόντως το ελληνικό ζήτημα.

Πρόκειται για μία κίνηση που ερμηνεύεται ως ενδεικτική της πρόθεσης των Ευρωπαίων ηγετών να τελειώνουν το συντομότερο δυνατό με το ελληνικό ζήτημα.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινωθεί και τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Δευτέρας συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να αποτιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να λάβει αποφάσεις για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της ΔημοκρατίαςΠαράλληλα, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρωομάδας θα συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας για να συζητήσουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

Σημειώνεται, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφτηκε το βράδυ της Κυριακής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να του ζητήσει να συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας, με στόχο την ενημέρωσή τους πριν από την επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης