Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δυναμιτίζει το κλίμα λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις πρώτες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι μια πλήρης εκ των προτέρων συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση. «Θα δούμε αν υπάρξουν χρηματοδοτικά εμπόδια στα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες πιθανώς θα έλθουν σε 15 χρόνια. Επομένως, εάν ισχύει αυτό, θα ήταν παράξενο να αρχίσουμε να τις περιορίζουμε από τώρα, είναι πολύ μακριά», δήλωσε.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι συζητήσεις για το εάν η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να έλθει εκ των προτέρων ή με την πάροδο του χρόνου καθώς πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, ή ως μια μίξη και των δύο, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος, αφού η Ελλάδα περάσει με επιτυχία την πρώτη αξιολόγηση των πιστωτών για τις μεταρρυθμίσεις.

Στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής του Eurοgroup τόνισε πως τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ συμφωνούν ότι η ελάφρυνση χρέους για την Αθήνα θα πρέπει να επιτευχθεί με την θέσπιση πλαφόν στην εξυπηρέτηση του κόστους, στο 15% του ΑΕΠ ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης