Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος-Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολιτικό σκάνδαλο εξελίσσεται η διένεξη μεταξύ της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ» και «KAVALA ΟΙL», όσον αφορά στην ψήφιση της τροποποιητικής σύμβασης του ελληνικού Δημοσίου για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου του Πρίνου.

Η υπόθεση παίρνει νέα τροπή μετά τις βαρύτατες καταγγελίες των εργαζομένων της «KAVALA OIL» κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και όλως τυχαίως έμειναν… στο σκοτάδι.

Εργαζόμενοι της εταιρείας μιλώντας στη zougla.gr αποκαλύπτουν ότι, σύμφωνα με δύο e-mail τα οποία επικαλούνται και έχουν στην κατοχή τους, ο υπουργός Περιβάλλοντος, πριν από περίπου έναν μήνα, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εμπορίου για το συγκεκριμένο θέμα, εκφώνησε ομιλία η οποία είχε γραφτεί από στελέχη της… «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δηλαδή, ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος θα έπρεπε να τηρεί τα προσχήματα, φέρεται να υιοθετεί απαρέγκλιτα τις απόψεις και τις θέσεις της ιδιωτικής εταιρείας.

Τα e-mail της αποκάλυψης

«Διαθέτουμε δύο e-mail, με τα οποία, παραμονές της συνεδρίασης στην Επιτροπή Εμπορίου για την υπόθεση, εμφανίζεται η γραμματέας δημοσίων σχέσεων της “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ” να συνομιλεί με τη διευθύντρια του γραφείου του υπουργού. Από τα e-mail προκύπτει ότι στελέχη της “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ” έκαναν ωμή παρέμβαση στην ομιλία τόσο του εισηγητή του κ. Πασχαλίδη όσο και στην παρουσίαση του υπουργού» αναφέρουν οι υπάλληλοι της «KAVALA OIL» μιλώντας στη zougla.gr.

Όπως υποστηρίζουν, η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» με δύο e-mail που απέστειλε στην «KAVALA OIL», σχετικά με την τροποποίηση της σύμβασης στις 8 και 13 Φεβρουαρίου, άθελά της αποκάλυψε το παρασκήνιο που υπάρχει πίσω από την τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της κύρωσης της τροποποιητικής σύμβασης που ενεκρίθη από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος εργαζομένων της «KAVALA OIL» Μ. Κελαϊδάκης, επικαλούμενος τα δύο e-mail, δήλωσε στη Ζούγκλα πως δεν είναι πρέπον να γράφονται ομιλίες και τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης από ιδιωτικές εταιρείες. «Καταγγέλλουμε αυτήν τη στάση και θεωρούμε το γεγονός απαράδεκτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διοίκηση της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν κατά 67% η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ» και κατά 33% οι εργαζόμενοι της «KAVALA OIL», οι τελευταίοι διαισθάνονται τον κίνδυνο να τεθούν εκτός παιχνιδιού, αφού στην επερχόμενη ανανέωση της σύμβασης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων για τα επόμενα 25 χρόνια επιχειρείται διπλή ανάθεση στην «KAVALA OIL» και την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ».

Το απόγευμα της Πέμπτης επικοινωνήσαμε με την εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», προκειμένου να μας σχολιάσουν τις καταγγελίες. Οι υπεύθυνοι του γραφείου επιφυλάχτηκαν να μας απαντήσουν. Το πρωί της Παρασκευής επιχειρήσαμε επανειλημμένως να έρθουμε σε επαφή με τους συνεργάτες και την ιδιαιτέρα του υπουργού κ. Λιβιεράτου, ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή.

H απάντηση του Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σχετικά με ανάρτησή σας με τίτλο ο «εξυπηρετικός υπουργός», στην οποία έχετε δήλωση εκπροσώπου των εργαζομένων, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

– Ο Υπουργός ΠΕΚΑ υλοποίησε δρομολογημένες ενέργειες τις οποίες είχε διεκπεραιώσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, δηλαδή πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, και είχαν απολύτως τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων που επιθυμούσαν την επιτάχυνση των διαδικασιών κύρωσης της σύμβασης, όπως τεκμυριώνεται και από τις συνημμένες επιστολές με τις οποίες χαιρετίζουν τη σύμβαση. Στο πλαίσιο της συμφωνης αυτής γνώμης προχώρησε τις διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας.
– Η αλληλογραφία αφορά σε επικοινωνία στο πλαίσιο ανταλλαγής ενημερωτικών εγγράφων με όλους τους συνυπογράφοντες, προκειμένου να παρατεθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τεχνικά, ιστορικά κοκ, για την παρουσίαση του θέματος από τον εκάστοτε Υπουργό προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τα ζητηθέντα στοιχεία από τους δύο αναδόχους αφορούν σε τεχνικά δεδομένα και συνιστά αυτονόητη υποχρέωση των συμβαλλομένων μερών να παρέχουν όλο το υλικό που απαιτείται για την πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών και του Κοινοβουλίου.
– Επισημαίνεται δε ότι από αυτό το υλικό τεχνικής φύσεως εν τέλει ο Υπουργός δεν αξιοποίησε κάτι, όπως μπορεί να διαπιστώσει εύκολα κανείς διαβάζοντας τα πρακτικά τόσο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, όσο και της συνεδρίασης στην Ολομέλεια, τα οποία επισυνάπτονται.
– Οι εργαζόμενοι ήταν ενημερωμένοι για όποια αλληλογραφία υπήρχε με το Υπουργείο, καθώς το Υπουργείο δεν απευθύνεται μεμονωμένα σε πρόσωπα, αλλά σε συμβαλλόμενους εταίρους. Για την αναφερόμενη λοιπόν επικοινωνία που ήταν γνωστή στους εργαζόμενους από την πρώτη στιγμή, αν υπήρχε οποιαδήποτε ένσταση θα μπορούσε να διατυπωθεί εξ αρχής και εγκαίρως, και όχι να παρουσιαστεί κατά τον τρόπο αυτό, πολύ περισσότερο όταν οι εργαζόμενοι ήταν που πίεζαν για την κύρωση της συμφωνίας.

Τέλος, επειδή αναφέρετε ότι προσπαθήσατε να επικοινωνήσετε με συνεργάτες του Υπουργού και δεν κατέστη εφικτό, ενημερώνουμε ότι το γραφείο Τύπου έλαβε γνώση μονάχα μετά την ανάρτηση, καθώς ουδείς έλαβε κλήση τόσο στις 4 γραμμές του γραφείου Τύπου, όσο και στις 4 του γραφείου Υπουργού ή στις 2 του γραφείου της Διευθύντριας του Υπουργού την Παρασκευή το πρωί για το θέμα αυτό, καθώς όπως διαπιστώθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύριο Βλαχουτσάκο, δυστυχώς δεν είχε τους σωστούς αριθμούς.

Όλο το ρεπορτάζ εδώ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης