Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπελδέκο

Ο Κώστας Δέρβος είναι το νέο πρόσωπο με το οποίο ασχολούνται τον τελευταίο καιρό οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ. Και αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της γαλάζιας νεολαίας, της ΟΝΝΕΔ. Έχοντας στο πλάι του την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης, ο 32χρονος ηλεκτρολόγος μηχανικός ΤΕ, ετοιμάζεται να αλλάξει τη φυσιογνωμία της οργάνωσης πολιτικοποιώντας την ακόμα περισσότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Όταν ρωτήθηκε για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η νέα γενιά, δηλαδή αυτό της ανεργίας και της συνακόλουθης φυγής στο εξωτερικό ανέφερε: «Μακάρι να μπορούσαμε πατώντας ένα κουμπί να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας. Επειδή αυτό όμως δεν γίνεται, η απάντηση είναι ότι το εν λόγω πρόβλημα καταπολεμείται με πολιτική σταθερότητα, ανοιχτή οικονομία και επένδυση στην καινοτομία». 

Ενώ για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου τόνισε ότι: «Τα πανεπιστήμια είναι για όλους, δεν είναι τσιφλίκια κάθε περιθωριακού στοιχείου, ούτε χώρος εκτόνωσης επαναστατικών φαντασιακών. Στα πανεπιστήμια πρέπει να διακινούνται ιδέες, όχι μολότοφ». Τέλος, αναγνώρισε τις παθογένειες του παρελθόντος προσθέτοντας ότι «οι τελευταίοι σκληροί μήνες μας έδωσαν την ευκαιρία να αναλογιστούμε τα ατομικά και συλλογικά λάθη».



Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Κύριε Δέρβο κατεβαίνετε υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της νεολαίας της Ν.Δ. Πώς οραματίζεστε λοιπόν τη νέα ΟΝΝΕΔ;

Οραματίζομαι μια σύγχρονη πολιτική νεολαία, η οποία θα κρατήσει όλα αυτά τα στοιχεία που καθιέρωσαν την ΟΝΝΕΔ ως την μεγαλύτερη πολιτική νεολαία της Ευρώπης, αλλά, παράλληλα, θα αναθεωρήσει όσες πτυχές της ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Θέλω η ΟΝΝΕΔ να παραμείνει μαζική, παρεμβατική εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, όμως, θέλω να γίνει πιο ανοιχτή, πιο αποτελεσματική και πιο πολιτική.

2. Αυτοκριτική έχετε κάνει; Υπήρχαν πιστεύετε «κακώς κείμενα» στην ΟΝΝΕΔ τα τελευταία χρόνια;

Αν δεν υπήρχαν παθογένειες, σήμερα θα συζητούσαμε σε εντελώς διαφορετική βάση, καθώς δεν θα είχαμε μπροστά μας Συνέδριο Επανίδρυσης. Οι παθογένειες της ΟΝΝΕΔ είναι αυτές που φαίνονταν και πριν από τον Εύοσμο, αλλά εκεί εκδηλώθηκαν σε πλήρη ένταση: Στείρα ομαδοποίηση, κλειστά συστήματα που λειτουργούν προς όφελός τους αντί για το καλό της Οργάνωσης και απουσία πρωτότυπου πολιτικού λόγου. Όλα αυτά τα πληρώσαμε χάνοντας το ρόλο μας στο πολιτικό σκηνικό. Οι τελευταίοι σκληροί μήνες μας έδωσαν την ευκαιρία να αναλογιστούμε ατομικά και συλλογικά λάθη. Πλέον, πιο συνειδητοποιημένοι για την κρισιμότητα του εγχειρήματος, οφείλουμε να αποδείξουμε ότι μάθαμε από τα λάθη μας.

3. Την προηγούμενη άνοιξη είδαμε το συνέδριο της νεολαίας να «τινάζεται στον αέρα» και μάλιστα να ακολουθεί η διαγραφή του τότε προέδρου. Τι οδήγησε στο φιάσκο αυτό;

Αν μπορούσαμε με μια φράση να περιγράψουμε τι συνέβη στην ΟΝΝΕΔ τα τελευταία χρόνια, θα λέγαμε πως η Οργάνωση σταμάτησε να ασχολείται με όσα συμβαίνουν γύρω της και γύριζε γύρω από τον εαυτό της. Αυτό μας έκανε ευάλωτους απέναντι σε συστήματα με ισχυρές δομές, αλλά και σκοτεινά μέσα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να συγκρουστεί με αυτή την νοσηρή κατάσταση αντί να την αποδεχτεί παθητικά. Και τότε, τα συστήματα προτίμησαν το φιάσκο από την αυτοακύρωση.

4. Είναι κοινώς παραδεκτό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά, είναι η ανεργία και η συνακόλουθη φυγή στο εξωτερικό. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Tι προτείνετε ως νεολαία;

Το ζήτημα της ανεργίας δεν είναι ούτε μονοδιάστατο, ούτε απλό. Αντίθετα, είναι πολυεπίπεδο και σύνθετο. Μακάρι να μπορούσαμε πατώντας ένα κουμπί να λύσουμε το πρόβλημα. Επειδή αυτό όμως δεν γίνεται, η απάντηση είναι ότι η ανεργία καταπολεμείται με πολιτική σταθερότητα, ανοιχτή οικονομία και επένδυση στην καινοτομία. Σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, η χώρα βρισκόταν σε αυτό το δρόμο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πιστέψει και να υποστηρίξει η ΟΝΝΕΔ στο θέμα της ανεργίας.

5. Κατά γενική ομολογία, το πανεπιστημιακό άσυλο έχει χάσει το νόημά του. Πιστεύετε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί ο νόμος περί ασύλου;

Το άσυλο νομικά έχει καταργηθεί. Μένει να καταργηθεί στην πράξη. Δεν ζητάμε, λοιπόν, αναθεώρηση, αλλά πλήρη εφαρμογή του νόμου. Παντού στον δυτικό κόσμο τα πανεπιστήμια παράγουν γνώση, δεξιότητες και υπεύθυνους πολίτες. Εδώ παράγουμε ιδεοληψίες, ανευθυνότητα και παραβατικές συμπεριφορές. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Τα πανεπιστήμια είναι για όλους, δεν είναι τσιφλίκια κάθε περιθωριακού στοιχείου, ούτε χώρος εκτόνωσης επαναστατικών φαντασιακών. Στα πανεπιστήμια πρέπει να διακινούνται ιδέες, όχι μολότοφ. Όπως δεν μπορούμε να διανοηθούμε να διώκεται κάποιος για τις ιδέες του (όσο απεχθείς και αν είναι σε εμάς), εξίσου αδιανόητο είναι να προστατεύεται κάποιος από τις συνέπειες των πράξεών του.

6. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να αλλάξει τη κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και της χώρας γενικότερα; Ποια είναι η άποψή σας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, ο οποίος έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρνει εις πέρας τις δύσκολες αποστολές που αναλαμβάνει. Έχει όλα τα εφόδια για να τα καταφέρει: Γνώση, πρόταση, θέληση. Όπως όλα δείχνουν, πολύ σύντομα θα έχει και τη δύναμη να ανατρέψει την εικόνα διάλυσης και ανυποληψίας στην οποία μας έχει βυθίσει το κυβερνητικό μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι και το όραμα της γενιάς μας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης