Λάδι στη φωτιά ρίχνει με συνέντευξη που έδωσε στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTLZ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην υπόθεση παράκαμψης του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξή του χθες ο Αλ. Τσίπρας, ότι η απόφαση για βελτίωση της ομάδας διαπραγμάτευσης είχε ληφθεί πριν από τη ΡίγαΟ πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι εκείνος ήταν που πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα τον παραγκωνισμό του κ. Βαρουφάκη, ενώ σημείωσε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό επί του θέματoς το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

«Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε τη συνέντευξη-φωτιά του Γερούν Ντάισελμπλουμ

«Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Οι on camera δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην χθεσινή του συνέντευξη, όπου υποστήριξε ότι η απόφαση για βελτίωση της ομάδας διαπραγμάτευσης είχε ληφθεί πριν από τη Ρίγα.

«Κάναμε μια προσπάθεια η οποία είχε αποφασισθεί και από πριν τη Ρίγα, βρεθήκαμε όμως στην ανάγκη τώρα που πάμε στην τελική ευθεία, να αναδιοργανώσουμε τις ομάδες μας διότι χρειάζεται να έχουμε τον πλήρη έλεγχο και την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια»

Ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξή του στο ολλανδικό δίκτυο, διεμήνυσε επιπλέον ότι «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια», καλώντας την κυβέρνηση «να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

«Η αλλαγή προσώπων από μόνη της δεν είναι αρκετή για να δώσει λύση στο αδιέξοδο»Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η χώρα έπαιξε και έχασε σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.

Σχολιάζοντας την ανασύνθεση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ο Γερούν Ντάισελμπλούμ τόνισε ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δώσει λύση στο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου

Την οργίλη αντίδραση συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Mr Eurogroup.

«Έχει περάσει καιρός από τότε που η Ελλάδα ήταν αποικία και αξιωματούχοι άλλων χωρών έκαναν υποδείξεις» σχολιάζουν με θυμό πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Παράλληλα, σχολιάζοντας επί της ουσίας όσα είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ανέφεραν τα εξής: «Πρώτη ανακρίβεια: Δεν τον έδειξε και αυτό θα το βρει μπροστά του γιατί θα είναι εκεί στο επόμενο Eurogroup. Δεύτερον, αν το έλεγε, αν το έθετε έτσι αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα του απαντούσε αναλόγως».

Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, πλέον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Ντάισελμπλουμ να έχει απ’ ευθείας δίαυλο επικοινωνίας με την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης