Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπαίνει το σκάφος «Iliatoras of London» της οικογένειας Καμμένου, το οποίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», «έως πρόσφατα ανήκε σε offshore εταιρείες με έδρες φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής παρενέβη ήδη και με παραγγελία του προς τους οικονομικούς εισαγγελείς ζητεί να διενεργηθεί ποινική προκαταρκτική εξέταση σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συγκεκριμένου σκάφους. Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγής από τα εμπλεκόμενα στο δημοσίευμα πρόσωπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, από τα πρώτα αποτελέσματα των διασταυρώσεων των φορολογικών στοιχείων των εμπλεκομένων προκύπτει τεκμήριο για το 18μετρο σκάφος, που δηλώθηκε για πρώτη φορά το 2010. «Στοιχείο που καταρρίπτει τη δήλωση του πρόεδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα τέλη Απριλίου, όταν, έπειτα από σχετική καταγγελία του νυν υπουργού Υγείας Άδ. Γεωργιάδη, είχε δηλώσει ότι ο πατέρας του κατέχει το συγκεκριμένο σκάφος από το 1993, προσθέτοντας εμφαντικά ότι είναι δηλωμένο και φορολογημένο στις ελληνικές Αρχές. Ο κ. Γεωργιάδης είχε παρουσιάσει έγγραφα από τα οποία αποδεικνυόταν ότι ιδιοκτήτης του “Iliatoras of London” ήταν μια υπεράκτια εταιρεία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την έρευνα αυτή ανακύπτουν δύο σοβαρότατα στοιχεία:

1. «Σε επίσημη έκθεση εταιρείας εκτιμητών η οποία κλήθηκε να αποτιμήσει το 2007 την αξία του “Iliatoras of London” ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μνημονεύεται (στην πρώτη σελίδα μάλιστα) ως ο “owner” (σ.σ.: ο ιδιοκτήτης) του σκάφους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. «Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2008, εξοφλείται από την υπεράκτια εταιρεία που φερόταν ως ιδιοκτήτρια του σκάφους δάνειο που είχε χορηγηθεί για το “Iliatoras of London” από την τράπεζα BNP Paribas (υποκατάστημα Κολωνακίου). Μικρή λεπτομέρεια: η offshore το ίδιο διάστημα παρουσίαζε μηδενική οικονομική δραστηριότητα. Ποιος, λοιπόν, πλήρωνε τις δόσεις του δανείου για να μπορεί ο κ. Καμμένος να οργώνει με το συγκεκριμένο σκάφος το Αιγαίο και να αυτοπροβάλλεται παρασκευάζοντας (με δεινότητα, ομολογουμένως) σούσι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες;

Το βασικό και εύλογο, όμως, ερώτημα που προκύπτει είναι: τι συνέβαινε επί 17 ολόκληρα χρόνια, από το 1993 έως το 2010, οπότε φέρεται να δηλώθηκε από τον Ηλία Καμμένο, πατέρα του Πάνου Καμμένου, τεκμήριο για το εν λόγω σκάφος, με το ιδιοκτησιακό και φορολογικό καθεστώς του “Iliatoras of London”»;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης