Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε στην Βουλή η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου με σύσσωμη την αντιπολίτευση να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την μορφή του κατεπείγοντος που επέλεξε όσον αφορά τις επίμαχες διατάξεις.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε την κυβέρνηση αυταρχική και την διαδικασία «μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Π. Λαφαζάνης είπε ότι «ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες κανένα καθεστώς δεν θα έδινε ένα νομοσχέδιο 800 σελίδων τις πρώτες πρωινές ώρες και θα καλούσε τους βουλευτές να αποφανθούν την επομένη το μεσημέρι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έντονη ήταν και η αντίδραση εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. με τον Νότη Μαριά να παρατηρεί ότι «το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατία». «Έχει επιχειρηθεί τέσσερις φορές τεράστια νομοσχέδια που κατατίθενται 1.00 το βράδυ να έρχονται ως κατεπείγοντα».

Η ψηφοφορία

Το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Σάββατο στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, όπου θα τεθεί προς ψήφιση τα μεσάνυχτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πολυσέλιδο κείμενο αποτελείται από τρία άρθρα που περιλαμβάνουν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το κοινωνικό μέρισμα, τις φορολογικές ρυθμίσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να κλείσει επισήμως η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ.

Τυπικά για την υπερψήφισή του απαιτούνται 147 ψήφοι, καθώς η διαδικασία αφορά τους παρόντες και θα απουσιάζουν τα προφυλακισμένα μέλη της ΧΑ. Πολιτικά, όμως, μίνιμουμ θεωρείται ο αριθμός των 151 βουλευτών.

Δείτε live από τη Βουλή:



Τροποποιήσεις και αναπροσαρμογές

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανακοίνωσε λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Παρασκευής σειρά νέων προσθηκών και αναδιατυπώσεων διατάξεων του νομοσχεδίου.

Έτσι, για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, για γήπεδα ή οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, στη συνολική αξία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, δεν θα υπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των κτηρίων που είναι προγενέστερα των – εκάστοτε – τελευταίων 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως “ιστορικά διατηρητέα μνημεία” ή “έργα τέχνης”. Η διάταξη βρίσκεται στο άρθρο 5, για το οποίο θα διεξαχθεί αύριο ονομαστική ψηφοφορία.
Αναφέρεται πως την ειδική μεταχείριση των διατηρητέων κτηρίων, είχε ζητήσει σειρά βουλευτών της πλειοψηφίας.

Αναδιατυπώνεται επίσης, η ρύθμιση που απαλλάσσει τον εκκαθαριστή της ΕΡΤ Γκίκα Μάναλη από προσωπικές ευθύνες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (με εξαίρεση τις ευθύνες για ζημίες προκληθείσες από δόλο η βαρειά αμέλεια). Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, “ο κος Μάναλης που μοχθεί και βοηθά, έχει δεχθεί πάρα πολλές μηνύσεις. Προσαρμόζουμε τη διάταξη σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα της κατάθεσής της” ανέφερε ο κος Στουρνάρας.

Σημειώνεται πως η διάταξη είχε δεχθεί σαφή κριτική και από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο σημείωνε πως αν η απαλλαγή του κου Μάναλη αφορά ήδη τελεσθείσες πράξεις του, η αμνήστευσή του μπορεί να δοθεί μονάχα υπό συγκεκριμένους όρους που περιγράφονται από το Σύνταγμα – ενώ η προκαταβολική απαλλαγή του για μελλοντικές ενέργειές του, “δεν συνάδει προς την αρχή διάκρισης των λειτουργιών”.

Με τη νέα διατύπωση, προβλέπεται πως ο κος Μάναλης “υπέχει αστική, ποινική και κάθε άλλη ευθύνη έναντι μόνο του Δημοσίου για κάθε ζημία, την οποία προξένησε σε αυτό από δόλο ή βαρεία αμέλεια κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του” – και σημειώνεται πως “για πράξεις ή παραλείψεις του ειδικού διαχειριστή, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί, νομιμοποιείται παθητικά το Δημόσιο, το οποίο και συνεχίζει τυχόν εκκρεμείς αστικές δίκες”.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών, η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είχε εκφράσει έντονες ενστάσεις για τη διάταξη, και είχε ζητήσει την απόσυρσή της από το νομοσχέδιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης