Εκδότες, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, δικηγόροι και αθλητές κατάφεραν μεταξύ άλλων να εξασφαλίσουν μία θέση στην ευρωβουλή ως εκπρόσωποι της χώρας μας. Ο κόσμος επέλεξε όπως φαίνεται πρόσωπα που του ήταν οικεία, είτε μέσω της πολιτικής τους σταδιοδρομίας είτε μέσω της δημοσιότητας που απέκτησαν από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες.

Το zougla.gr σας παρουσιάζει τα μίνι βιογραφικά των νέων ευρωβουλευτών που αναδείχθηκαν από τις χθεσινές εκλογές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ

Μανώλης Γλέζος: Πολιτικός της Αριστεράς, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Έμεινε στην ιστορία μετά από την ηρωική του πράξη τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου του 1941, όταν ο ίδιος και ο Απόστολος Σάντας αφαίρεσαν τη Γερμανική πολεμική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς. Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 και του 1985, όπου η ΕΔΑ αποφάσισε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Γλέζος εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών. Το 1984 έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1985 εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιώς επίσης με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ και πάλι μέσω της συνεργασίας της ΕΔΑ με το ΠΑΣΟΚ. ο 2011 τιμήθηκε από τη Δημοκρατία της Γαλλίας. Στις διπλές Βουλευτικές εκλογές του Μάη και Ιούνη 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.Είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Υπήρξε επίτιμος Πρόεδρος της επιτροπής μελέτης και αξιοποίησης του έργου της ΕΠΟΝ.

Σοφία Σακοράφα: Πρωταθλήτρια του ακοντισμού- Το 1982 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό, ενώ συμμετέχει σε κινήματα ειρήνης και πολιτικής αλληλεγγύης. Δραστηριοποιείται για μια 10ετία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το 2004 ο Πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ της απονέμει την Παλαιστινιακή υπηκοότητα, προκειμένου να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την ομάδα της Παλαιστίνης. Συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» και το 2009 βρίσκεται στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών. Βουλευτής από το 2007, αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ το Μάη του 2010, οπότε και καταψηφίζει το πρώτο Μνημόνιο. Το Δεκέμβρη του 2011 ανακοινώνουν με τον Πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πολιτική συνεργασία, ενώ τον Απρίλη του 2012 προσχωρεί στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές της 6ης του Μάη 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β΄ Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και επανεκλέγεται στις εκλογές της 17ης Ιούνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δημήτρης Παπαδημούλης: Οργανώθηκε στην Αριστερά από τα 18 του. Μέλος του Κ.Σ. ΕΦΕΕ (1976-1979), της ηγεσίας του «Ρήγα» και μετά του ΚΚΕ εσωτερικού και της Ε.ΑΡ. Εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής το 2004. Το 2009 διακρίθηκε ως ένας από τους τρεις πιο δραστήριους ευρωβουλευτές, στο σύνολο της Ευρωβουλής. Εκλέχτηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το 2009 και το 2012.

Kωνσταντίνα Κούνεβα: Γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος του Βέλικο Τάρνοβο. Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 2001 για λόγους υγείας του τότε τετράχρονου γιου της. Το 2003, ξεκίνησε να εργάζεται στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών των Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ).[4] Κατά την εργασία της εκεί, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και ζημιές σε εσωτερικά όργανα.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Eίναι συνταγματολόγος, Καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και δικηγόρος με ιδιαίτερη ενασχόληση σε υποθέσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Είναι επίσης μεσολαβητής-διαιτητής του ΟΜΕΔ. To 1998 συμμετείχε συμβουλευτικά, ως αλλοδαπός εμπειρογνώμων, στην διαδικασία κατάρτισης του νέου Αλβανικού Συντάγματος, την έκδοση του οποίου στα Ελληνικά επιμελήθηκε μαζί με τον καθηγητή Δ. Θ. Τσάτσο. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (2000-2003) και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2003-2004).

Κωνσταντίνος Χρυσόγονος: Ο Κώστας Χρυσόγονος εκλέχθηκε ομόφωνα το 1989 λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο το Συνταγματικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Α.Π.Θ. και το 2003, ύστερα από διαδοχικές εξελίξεις στις επόμενες βαθμίδες , καθηγητής στην ίδια Σχολή. Είναι αντιπρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και σύμβουλος σπουδών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.


Μανώλης Κεφαλογιάννης:
Έλληνας πολιτικός, βουλευτής Ηρακλείου με την Νέα Δημοκρατία, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. και Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Το 1990 πολιτεύθηκε για πρώτη φορά και εξελέγη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ηρακλείου. Από τότε εκλεγόταν συνεχώς στις εκλογές του 1993, 1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και του 2012. Εχει τιμηθεί με το Σταυρό των Αποστόλων Παύλου και Τίτου της Εκκλησίας της Κρήτης.


Μαρία Σπυράκη:
Έπειτα από μία 25ετή καριέρα στην δημοσιογραφία και στο πολιτικό ρεπορτάζ, η Μαρία Σπυράκη αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, διεκδικώντας και κερδίζοντας μία θέση στο ευρωκοινοβούλιο με την υποστήριξη της ΝΔ. Ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη από το ελεύθερο ρεπορτάζ στην τηλεόραση.


Ελίζα Βόζεμπεργκ:
Ελληνίδα δικηγόρος και πολιτικός. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλες ποινικές δίκες έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με θέματα ισότητας και μητρότητας και είναι μέλος του γνωστού σωματείου γυναικών «Η Καλλιπάτειρα», καθώς επίσης και της «Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και διετέλεσε μέλος νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ζαγοράκης Θεόδωρος: Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής και πρώην πρόεδρος της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ. Τον Ιούνιο του 2007 ανέλαβε την προεδρία της Π.Α.Ε. Π.Α.Ο.Κ., ως μια μεταβατική λύση προκειμένου ο ομάδα να αναζητήσει λύσεις στο οικονομικό και διοικητικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει. Στις 8 Οκτωβρίου 2009 ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα (Φεβρουάριος 2010) επανήλθε και πάλι στο αξίωμά του. Τον Ιανουάριο του 2012 ανακοίνωσε εκ νέου την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ, «…προκειμένου να επιστρέψει στον Σύλλογο το κλίμα αγάπης και ενότητας…».

Κύρτσος Γεώργιος: Εκδότης και δημοσιογράφος έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης

Χρυσή Αυγή

Λευτέρη Συναδινός: Αντιστράτηγος εν αποστρατεία. Πρώην διευθυντής των Ειδικών Δυνάμεων και πρώην διοικητής της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου.


Λάμπρος Φουντούλης
: Πατέρας του Γιώργου Φουντούλη που δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο Νέο Ηράκλειο.


Γιώργος Επιτίδειος
: Αντιστράτηγος εν αποστρατεία. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολή Εθνικής Αμύνης. Έχει υπηρετήσει σε Μονάδες του Όπλου του, και ως Επιτελής στο ΓΕΣ και το ΓΕΕΘΑ. Επίσης διετέλεσε Υποδιοικητής Mεραρχίας, Διοικητής της Σχολής Πυροβολικού, Διευθυντής Διευθύνσεως και Διευθυντής Κλάδου στο ΓΕΕΘΑ.

Ελιά

Εύα Καϊλή: 2013-Σήμερα: Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας και Ίσων Ευκαιριών του Υπουργείου Εσωτερικών. 2007-2012: Διετέλεσε Μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου ως Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Περιφέρειας Ά Θεσσαλονίκης.

Νίκος Ανδρουλάκης: Το 2001, εκλέγεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., συμμετέχει στο Γραφείο Σπουδάζουσας Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι. Το 2006, εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης. Το 2007, εκλέγεται μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το 2008, στο 8ο Συνέδριο του Κινήματος, εκλέγεται Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κατόπιν Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ποτάμι

Γιώργος Γραμματικάκης: Είναι από το 1982 καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάσθηκε στο «Δημόκριτο» και αργότερα στο Ευρωπαικό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.


Μίλτος Κύρκος:
 Έχει εργαστεί ως επιστημονικός σύμβουλος στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι συνεργάτης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων για την εκμάθηση ελληνικών και αναπτύσσει εκπαιδευτικές εφαρμογές σε υπολογιστές και στο διαδίκτυο. 

ΚΚΕ

Κώστας Παπαδάκης: Κοινωνικός λειτουργός, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Σωτήρης Ζαριαννόπουλος: Τραπεζοϋπάλληλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Εργάζεται στην Τράπεζα Μακεδονίας – Θράκης (νυν Τράπεζα Πειραιώς) από το 1981.
Από το 2007 είναι μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και από το 2010 μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ. Από το 2008 είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Νότης Μαριάς: Είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιστημονικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο. Υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης