Η παραδοσιακή μουσική και τραγούδια της Νότιας Ιταλίας είναι ένας από τους προσεχείς σταθμούς του Διεθνούς φεστιβάλ της Πάτρας.

Τραγούδια τα οποία θα ερμηνεύσει το συγκρότημα «Discanto Siculo» και τα οποία θα παιχτούν συνοδεία και παραδοσιακών οργάνων (γκαιντα, tammorra, τύμπανα, και friscaletti φλάουτο a paro, marranzano, οκαρινα, φτιαγμένα από τον δάσκαλο Gemino Scaglitta Calà.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ στο Αρχαίο Θέατρο της Πάτρας.

Το συγκρότημα

Gemino Calà (συντονιστής των κομματιών και παίκτης πολλών οργάνων) Antonio Smiriglia (συνθέτης μερικών κειμένων και πρώτη φωνή) Giovanni Cappello (κρουστά – μπάσο και φωνή) Pino Cappello (κιθάρα και φωνή) Salvatore Prattella (διατονικό οργανάκι) Roberto Franchina (ντραμς)

Το πρόγραμμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκτέλεση των δεκατριών κομματιών και την εκτέλεση τραγουδιών που προέρχονται από την λαϊκή παράδοση της Σικελίας,.

Ventu D’amuri , Sirinata Di Carunia ,U Serpenti,Zichiti Zichiti, ANuciddara, Terra, Scunsulata ,Ballettu,Zufolomania,Amuri Amuri,Nesci Suli,U Marranzanu, Musica Musica,U Verbu Divinu

Ο Giacomo Scaglitta Calà (Gemino) κατασκευάζει προσωπικά τα όργανα που εξαίσια παίζει: μπορείτε να ακούσετε τους αρχαίους ποιμενικούς και αυλικούς ήχους της γκάιντας a paro , του friscalettu, του διπλού friscalettu των Nebrodi, του Marranzanu και άλλων. Μουσικός, παίκτης πολλών-οργάνων και δάσκαλος, άριστος πτυχιούχος στο Κλαρινέτο και στην Jazz μουσική κάτοχος δύο Πανεπιστημιακών Master 1ο επίπεδου. Παράλληλα με τις σπουδές του κλαρίνου, ξεκινάει ερευνητική εργασία για τις λαϊκές παραδόσεις, και ειδικεύεται στη γνώση και στη χρήση διαφόρων παραδοσιακών οργάνων της Σικελίας «Δάσκαλος»  «Εξωτερικός Εμπειρογνώμονας» εθνικής μουσικής και λαϊκών παραδοσιακών μουσικών οργάνων, στα προγράμματα PON και POR, διοργανωμένα στα δευτεροβάθμια σχολεία.

Καθηγητής «Jazz» στην «Ακαδημία Μουσικής» στο Κέιπ d’Orlando (Μεσσήνη) συνεργάζεται ακομα με το «Μoυσείο  της Λαϊκής  Κουλτούρας και  Μουσικής των PELORITANI «Χωριό Gesso Μεσσίνης» και με την F.I.T.P. (Ιταλική Ομοσπονδία της λαϊκής παράδοσης).

Ο Antonio Smiriglia σίγουρα μια από τις πιό σημαντικές φωνές της εθνο-folk σκηνής, με τη μεγάλη ερμηνευτική του δεινότητα, είναι ικανος να μεταδωσει στο κοινό όλες τις πλευρές των ανθρωπίνων συναισθημάτων , θυμό, χαρά, αγάπη, έκπληξη που μεταφέρουν σήμερα, όπως και στο παρελθόν, το ρυθμό της ζωής . Καλλιτέχνης με εκλεκτά μελοδικά χαρίσματα και με έντονη προσωπικότητα, γεμάτος πάθος. Ιδρυτής, μαζί με το Gemino Cala και τα αδελφια Giovanni και Pino Cappello του DiscantoSiculo και ψυχή της ομάδας είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, καθώς και συνθέτης διαφορών κομματιών στο CD (Ventu d’amuri,Musica musica, Terra scunsulata e U verbu divinu), ευρισκόμενα στο CD «VENTU D’AMURI» δημιουργημένο από την ίδια την ομάδα. Η καλλιτεχνικη του αφοσοίωση είναι αφιερωμένη κυρίως στην επανεκτίμηση του λαϊκού παραδοσιακού τραγουδιού της Σικελίας, από την οποία υπερήφανα κατάγεται, και όχι μόνο, αλλά και σε όλη την παράδοση εθνο-folk της νότιας Ιταλίας.

Ιδιαιτέρως, έκανε έρευνες και συλλογές σχετικές με την Ελληνόφωνη περιοχή της Ιονικής Καλαβρίας. Σε συνεργασία με συγκροτήματα από τη Καλαβρία της γλωσσας ιονικής- grecanica και παρουσίασε κομμάτια στην γλωσσα grecanica της Σικελίας σε σημαντικές εκδηλώσεις όπως : (Caulonia-festival «notte della taranta»- Galliciano’- Roccaforte del greco). Λοιπον, με μεγάλη εμπειρία στα παραδοσιακά τραγούδια εκτος από την κύρια ενασχόληση με τον Discanto Siculo διευθύνει καλλιτεχνικά και το συγκρότημα «οι τραγουδιστές της παράδοσης» με τους οποίους περιοδεύει σε διάφορες περιοχές μεταφέροντας το παρόν έργο με τίτλο «Η φωνή της παράδοσης»

Αδέρφια Giovanni e Pino Cappello

( Αντίστοιχα μπάσο – ντραμς και ακουστική – swing -ηλεκτρική κιθάρα), καθιστούν δύο από τις κολόνες στήριξης του συγκροτήματος, επίσης χάρις στην πολυδεκαετή εμπειρία τους, που αποκτήθηκε παίζοντας κυρίως σε διάφορες ιταλικές μουσικές ομάδες . Στενά συνδεδεμένοι , με τη μουσική καταρτισή τους, στο αμερικανικό μπλουζ και τη τζαζ, ήταν σε θέση να προσαρμόσουν την καλλιτεχνική τους εμπειρία και την προετοιμασία τους στους ρυθμούς και τους ήχους της παράδοσης της γης τους (Σικελία), προτείνοντας εκείνες τις διακυμάνσεις στις εκτελέσεις που χαρακτηρίζουν το DISCANTO SICULO.

Salvatore Prattella

Γεννήθηκε στο μικρό χωριό του Nebrodi, στην οροσειρά της Ανατολικής Σικελίας, ήδη «λίκνο του πολιτισμού» στη «Μεγάλη Ελλάδα» , ξεκινά πολύ νωρίς, στα 13 του χρόνια να παίζει στην μπάντα της πόλης του. Δημιουργός γνωστών τραγουδιών έχει συνεργαστεί με διάφορες εταιρείες και δημοφιλή μουσικά σχήματα.

Roberto Franchina

Είναι ο πρώτος ντράμερ του Discanto και μαζί με αυτό το συγκρότημα μεγάλωσε, παίζοντας εθνική μουσική, εμβαθύνοντας και δίνοντας ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα στο στυλ της ομάδας χρησιμοποιώντας ηχητικότητες και χαρακτηριστικές ενορχηστρώσεις .

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 10 ευρώ.

Φοιτητικό – ΑΜΕΑ- Άνεργοι -Ομαδικά – Μαθητικά –Πολύτεκνοι 7 ευρώ .

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης