Σύμφωνα με μια νέα μελέτη το σεξ είναι το βασικό στοιχείο ενός ευτυχισμένου γάμου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σεξουαλική επαφή έχει σαν αποτέλεσμα την ικανοποίηση των δυο συντρόφων που διαρκεί για 2 ημέρες και μπορεί να ενισχύσει την συνολική ικανοποίηση από μια μακροχρόνια σχέση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Psychological Science.

Μια ομάδα μελετών έχει δείξει ότι το σεξ συμβάλει στη δημιουργία μακροχρόνιου δεσμού ανάμεσα σε δυο συντρόφους αλλά οι ερευνητές της νέας μελέτης τονίζουν ότι τα ζευγάρια δεν έχουν σεξουαλικές επαφές κάθε ημέρα. Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρία της Σεξουαλικής Ιατρικής μόνο το 21% των παντρεμένων ανδρών και το 24% των παντρεμένων γυναικών κάνουν σεξ 4 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Τι είναι αυτό λοιπόν που διατηρεί το δεσμό στα μεσοδιαστήματα της σεξουαλικής δραστηριότητας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η σεξουαλική επαφή ενισχύει το δεσμό των δύο συντρόφων και ότι το αίσθημα ικανοποίησης που παράγεται διατηρείται και στο ενδιάμεσο των σεξουαλικών επαφών. Με τον τρόπο αυτό οι δύο σύντροφοι παραμένουν ικανοποιημένοι από τη σχέση τους σε βάθος χρόνου. Για την εξέταση της ερευνητικής τους υπόθεσης οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δυο άλλων μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 214 νεόνυμφα ζευγάρια.

Για τους σκοπούς της μελέτης ζητήθηκε στα ζευγάρια να συμπληρώσουν ένα ημερολόγιο καθημερινά για 14 ημέρες. Κάθε μέρα οι σύντροφοι κατέγραφαν εάν είχαν σεξουαλική επαφή το προηγούμενο βράδυ καθώς και το πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη σεξουαλική τους ζωή. Τους ζητήθηκε επίσης να αξιολογούν σε καθημερινή βάση την ικανοποίησή τους από τη σχέση, το γάμο και το σύντροφό τους. Η ικανοποίηση από το γάμο εκτιμήθηκε στην επαναξιολόγηση που έγινε 4-6 μήνες μετά.

Κατά τη διάρκεια των 14 ημερών η μέση συχνότητα σεξουαλικής επαφής των ζευγαριών ήταν κάθε 4 ημέρες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η σεξουαλική επαφή όχι μόνο σχετιζόταν με τη σεξουαλική ικανοποίηση την ίδια ημέρα, αλλά και με ικανοποίηση που είχε διάρκεια δυο ημερών. Η σχέση παρέμεινε στατιστικά σημαντική ακόμα και μετά τον έλεγχο άλλων παραγόντων, όπως είναι η ηλικία, το φύλο, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και η χρονική διάρκεια της σχέσης. Μάλιστα βρέθηκε ότι οι σύντροφοι που ανέφεραν πιο ισχυρό αίσθημα ικανοποίησης μετά τη σεξουαλική πράξη ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από το γάμο τους κατά την επαναξιολόγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους είναι πολύ σημαντικά, συμφωνούν με αυτά των προηγουμένων μελετών και αναδεικνύουν το ρολό του σεξ στην ανάπτυξη και διατήρηση του δεσμού των συντρόφων.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης