Ο γνωστός ηθοποιός CharlieSheen δήλωσε επίσημα πριν από μερικές ημέρες ότι ζει εδώ και 4 χρόνια με τον ιό HIV και ότι έχει πληρώσει εκατομμύρια για να κρατήσει την κατάσταση του κρυφή.

Σε μια ανοιχτή επιστολή του στα media ο ηθοποιός περιγράφει πως ήταν κλειδωμένος σε ένα κενό φόβου και επέτρεψε στις απειλές από κάποιους επιτήδειους να μειώνουν σε μεγάλο βαθμό τους πόρους που προορίζονται για τα παιδιά του, καθώς όπως νόμιζε το μυστικό του θα έμενε ενταφιασμένο μέσα στις κυψέλες της ανοησίας των ατόμων που τον εκβίαζαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει ο στιγματισμός από τον HIV δεν προκάλεσε έκπληξη το ποσό που δαπάνησε ο Sheen για να το κρατήσει μυστικό. Το στίγμα ήταν φοβερό όταν ο ιός πρωτοδιαγνώστηκε, αλλά ακόμα και σήμερα 30 χρόνια μετά. Η λοίμωξη από HIV στιγματίζεται ως ένα νόσημα διαφορετικό από τα άλλα, όπως είναι για παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού.
Ο συνάδελφος του SheenDannyPintauro, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι είναι οροθετικός εδώ και 12 χρόνια, παρομοίασε τη δυσκολία που έχει ένας φορέας να μιλήσει δημόσια για την κατάστασή του με τη δυσκολία που είχαν μέχρι πρόσφατα οι ομοφυλόφιλοι να αποκαλύψουν το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Με ευκαιρία τη δήλωση του CharlieSheen, πολλοί διάσημοι φορείς του HIV μίλησαν για τη δυσκολία τους να το αποκαλύψουν, καθώς και για το πόσο οδυνηρό είναι ο φορέας να αντιμετωπίζει πέρα από την προσωπική του ανησυχία και το στιγματισμό. Η διαδικασία από την οποία περνάει κανείς είναι ιδιαίτερα επώδυνη και συμπεριλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις , όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη.

Τα καλά νέα είναι ότι η εξελιγμένη αντιρετροϊκή αγωγή έχει πολύ καλά αποτελέσματα ενώ αναπτύσσονται όλο και περισσότερα προγράμματα για την υποστήριξη των ατόμων με νέες διαγνώσεις. Μια φορέας του HIV, η οποία εργάζεται εθελοντικά σε ένα τέτοιο πρόγραμμα για γυναίκες αναφέρει πως ανεξαρτήτως κουλτούρας οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με HIV συχνά αισθάνονται ένοχες, ακόμα κι αν κόλλησαν εξαιτίας του συζύγου τους. Νιώθουν ότι είναι βρώμικες, υποτιμούν τους εαυτούς τους και δε νομίζουν ότι θα επιβιώσουν. Παράλληλα, φοβούνται τις επιπτώσεις της κατάστασής τους στα παιδιά τους. Ανησυχούν ότι τα παιδιά τους θα πέσουν θύματα εκφοβισμού και στην προσπάθειά τους να τα προστατέψουν απομονώνονται και δεν έχουν υποστηρικτικά δίκτυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, μελέτες έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι το στίγμα που σχετίζεται με τον HIV αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην μακροπρόθεσμη επιτυχία οποιασδήποτε απόπειρας θεραπείας και πρόληψης. Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων εκτιμούν ότι σήμερα υπάρχουν στις ΗΠΑ 1.2 εκατομμύρια άτομα που ζουν με τον HIV. Από αυτούς μόνο το 37% επισκέπτεται τακτικά έναν κλινικό. Η άρνηση δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ ισχυρή. Κάποιες φορές μάλιστα όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα είναι η και η πιο εύκολη οδός. Η αλήθεια είναι ότι σε ένα βαθμό πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση, αφού τα άτομα χρειάζονται χρόνο για να επεξεργαστούν αυτό που τους έχει συμβεί. Αν όμως αυτή η φάση της άρνησης διαρκέσει πάρα πολύ θα υπονομεύσει το όφελος του ασθενή.

Το πιο σημαντικό είναι τα άτομα να έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, να κάνουν το τεστ για να δουν εάν έχουν τον ιό και στη συνέχεια να προχωρούν βήμα -βήμα. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ , αλλά πλέον και στην Ευρώπη, υπάρχουν υποστηρικτικά συστήματα, εξειδικευμένοι ιατροί και αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή.

Η δήλωση του CharlieSheen, όμως, θυμίζει στους ειδικούς ότι σημαντική παράμετρος της πρόληψης και της θεραπείας είναι οι καμπάνιες ενάντια στο στίγμα, σε συνδυασμό με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες και τα προγράμματα που βοηθούν πραγματικά τα άτομα με όλες τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν.

Πηγή : cnn
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης