Υπάρχει υποψία πως η παιδοφιλία είναι γενετική προδιάθεση, δηλαδή είναι στα γονίδιά μας, και αύτη η άποψη στηρίζεται σε κάποιες παρατηρήσεις και παραδοχές που έχουν να κάνουν με την πρώιμη εκδήλωσή της, δηλαδή στην εφηβική ηλικία, αλλά και γιατί διαρκεί σε όλη την ενήλικη ζωή χωρίς να επηρεάζεται από θεραπείες ψυχολογικές και ορμονικές.

Η γενετική υπόθεση στηρίζεται στη λογική του αποτυπώματος που δεν αλλάζει, άρα έχει γενετικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζεται από το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τα ισχυρά αυτά δεδομένα και τις επιστημονικές ενδείξεις και υποθέσεις, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα μελέτες που να το τεκμηριώνουν με απόλυτα επιστημονικά κριτήρια.

Η φύση του ευαίσθητου αυτού ερωτήματος κάνει πολύ δύσκολη μια τέτοια μελέτη.
Οι Φινλανδοί, όμως, που είναι μια κοινωνία με πιο ψύχραιμα αντανακλαστικά, προχώρησαν σε μία μελέτη που στη Μεσόγειο θα προκαλούσε υστερίες, αυτοκτονίες, πολιτικές συγκρούσεις και αλλαγή πολιτικού και θρησκευτικού σκηνικού.

Η μελέτη αυτή, η οποία διεξήχθη στη Φινλανδία σε δείγμα 4.000 ατόμων, κατέγραψε τις φαντασιώσεις, τα ερωτικά παιχνίδια και εν γένει την πιθανότητα να υπάρχει έντονο σεξουαλικό ενδιαφέρον για παιδιά κάτω των 16 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δείγμα αφορούσε δίδυμα αδέλφια και τους ετεροζυγώτες αδελφούς τους. Το ποσοστό που έδειξε σεξουαλική προτίμηση σε ανηλίκους ήταν 3% με υπεροχή στους μονοζυγώτες αδελφούς παρά στους ετεροζυγώτες διδύμους.

Η πιθανότητα εξωγενούς επίκτητης επίδρασης εκτιμήθηκε στο 14,6%. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την εμπλοκή του γενετικού παράγοντα σε ασθενέστερη εκδοχή συγκριτικά με τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γονιδίων και του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Το ερώτημα αν φταίει η μοίρα, το χρωμόσωμα δηλαδή, και όχι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος μεγαλώνει εισπράττοντας παραστάσεις για τη σεξουαλικότητά του, δεν απαντήθηκε με την έρευνα αυτή, η οποία όμως έβαλε μια υποψία που αξίζει να διερευνηθεί.

Έτσι, το αιώνιο ερώτημα για το ποιος φταίει για τα ερωτικά γούστα, ακόμα και τα ακραία που σοκάρουν την κοινωνία, μένει να απαντηθεί σε μελλοντικές εργασίες.

Πηγή: Evidence for Heritability of Adult Men’s Sexual Interest in Youth under Age 16 from a Population-Based Extended Twin Design
By Katarina Alanko, Benny Salo, Andreas Mokros, Pekka Santtila
Abstract

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης