Αμερικανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι άνδρες άνω των 64 με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μετά από τη θεραπεία με την εφαρμογή ενός τζελ τεστοστερόνης είδαν μέτρια βελτίωση στη libido και τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, η θεραπεία με τεστοστερόνη δε βελτιώνει τη ζωτικότητα των ανδρών με χαμηλή τεστοστερόνη ούτε την απόσταση που διανύουν περπατώντας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές όμως, όταν εξέτασαν και τους 790 εθελοντές αναζητώντας βελτιώσεις στο περπάτημα ή τη διάθεση ακόμα και στην περίπτωση που οι άνδρες δεν παραπονιόνταν σχετικά, βρήκαν ότι υπήρχαν και μάλιστα σημαντικές.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν τουλάχιστον 65 και είχαν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα τη μελέτης δε γενικεύονται σε άλλους άνδρες με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η αποτελεσματικότητα του τζελ εξετάστηκε σε 7 διαφορετικές δοκιμές και οι άνδρες θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε πάνω από μία. Η πρόσφατη δημοσίευση επικεντρώνεται στις δοκιμές που εξέτασαν την επίδραση του τζελ τεστοστερόνης στη σεξουαλική λειτουργία, τη φυσική κατάσταση και τη ζωτικότητα. Δεδομένα σχετικά με την επίδραση της στα οστά και τη γνωστική λειτουργία καθώς και το εάν προκαλεί αναιμία ή καρδιολογικά προβλήματα βρίσκονται ακόμα υπό ανάλυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύονται οφέλη από τη θεραπεία για τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλή τεστοστερόνη. Χρειάζονται όμως ακόμα 4 δοκιμές έτσι ώστε να διευκρινιστούν περισσότερα στοιχεία για τα οφέλη καθώς και μια μεγάλη μελέτη μεγαλύτερης διάρκειας για την εξέταση των πιθανών κινδύνων.

Κάποιοι επιστήμονες που δε συμμετείχαν στη μελέτη σχολιάζουν ότι πέρα από ένα θετικό εύρημα τα υπόλοιπα είναι μη συνεκτικά, ενώ άλλοι τονίζουν ότι πρόκειται για μια μελέτη που αλλάζει τα πράγματα καθώς δείχνει ότι η θεραπεία με τεστοστερόνη έχει οφέλη. Επισημαίνεται ωστόσο ότι το κόστος μπορεί να ανέρχεται στα 300 με 400 δολάρια το μήνα εάν το τζελ δεν καλύπτεται από τις ασφαλιστικές.

Τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας κι έχουν συνδεθεί με μειώσεις στην ενέργεια, τη σεξουαλική λειτουργία και την κινητικότητα. Οι περασμένες προσπάθειες να χρησιμοποιήσουν τη θεραπεία με τεστοστερόνη για την αναστροφή των προβλημάτων αυτών έχουν δώσει μη συνεκτικά αποτελέσματα. Ωστόσο, 430 εκατομμύρια συνταγές τεστοστερόνης χορηγήθηκαν το 2012 σε άνδρες μέσης ηλικίας μερικώς εξαιτίας των διαφημίσεων σχετικά με τα προϊόντα ενίσχυσης της τεστοστερόνης.

Σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ οι μισοί άνδρες έλαβαν το AndroGel1% για να το εφαρμόσουν στους ώμους του κάθε μέρα για ένα χρόνο ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε placebo. Όλοι οι άνδρες ξεκίνησαν τη μελέτη με επίπεδα χαμηλότερα από 275ng/dl. Εξαιρέθηκαν από τη μελέτη οι άνδρες που είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι άνδρες που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή που εξέταζε τη δυνητική θετική επίδραση της θεραπείας στη σεξουαλική λειτουργία, ήταν αυτοί που είχαν δηλώσει μειωμένη σεξουαλική ορμή. Αυτοί που συμμετείχαν στη δοκιμή που εξέταζε την επίδραση του τζελ στη φυσική κατάσταση ήταν όσοι είχαν δυσκολία στη βάδιση και την άνοδο κλίμακας, αλλά οι άνδρες που δεν μπορούσαν να περπατήσουν καθόλου ή έπασχαν από σοβαρή αρθρίτιδα εξαιρέθηκαν από τη μελέτη. Στην κλινική δοκιμή που εξέτασε την επίδραση της θεραπείας στη ζωτικότητα, συμμετείχαν άνδρες που ανέφεραν κόπωση. Κάποιοι άνδρες συμμετείχαν σε παραπάνω από μια δοκιμές.

Η δοσολογία του τζελ ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης σε αυτά που τυπικά έχουν οι υγιείς άνδρες 19-40 ετών.

Σε σύγκριση με τους άνδρες που έλαβαν το Placebo, όσοι έλαβαν το τζελ με τεστοστερόνη ανέφεραν υψηλοτέρα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας και αυξημένη στυτική λειτουργία. Τα οφέλη ήταν μέτρια και έτειναν να φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου. μόνο όταν συμπεριέλαβαν τους άνδρες που συμμετείχαν στις δυο άλλες δοκιμές της φυσικής κατάστασης και της ζωτικότητας οι ερευνητές είδαν σημαντική διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν τεστοστερόνη και σε αυτούς που έλαβαν placebo.

Πηγή: Reuters
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης