Φαίνεται ότι η σύγχρονη έρευνα δικαιώνει τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που έχουν μεγάλες προσδοκίες από τη σεξουαλική τους ζωή. Οι ειδικοί μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το σεξ μπορεί να είναι καλύτερο στα 40, στα 50, ή ακόμα και στα 60, σε σύγκριση με την ηλικία των 20 ετών. Όταν το σεξ σταματά να επιβάλλεται από την έκρηξη των ορμονών, ικανοποιεί πλέον τα άτομα σε άλλα επίπεδα, όπως είναι αυτό της σεξουαλικής απόλαυσης και απελευθέρωσης, του δεσμού, της χαράς, της οικειότητας και της συναισθηματικής ευεξίας.

Η ακμή του γεννητικού συστήματος ενός ατόμου ,άλλωστε, δεν είναι απαραίτητο να συγχρονίζεται με την ακμή της σεξουαλικότητας του. Η φυσιολογική ακμή για τους περισσότερους από εμάς παρατηρείται στη δεκαετία των 20 όταν το σώμα είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση. Η σεξουαλική ανάπτυξη όμως, σε εγκεφαλικό επίπεδο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί λοιπόν κανείς να έχει μεγάλες προσδοκίες από τη σεξουαλική του ζωή καθώς μεγαλώνει;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η ικανοποίηση από τη συζυγική ζωή μπορεί στην πραγματικότητα να βελτιωθεί αφού τα παιδιά αφήσουν την πατρική στέγη και σε αυτό συμβάλει και η άντληση μεγαλύτερης ικανοποίησης από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Το « σύνδρομο της άδεια φωλιάς» φαίνεται λοιπόν να αλλάζει πρόσωπο, γιατί οι γονείς που μένουν ξανά μόνοι στο σπίτι, έχουν περισσότερο εισόδημα να διαθέσουν στους εαυτούς τους και περισσότερο ποιοτικό χρόνο για να αφιερώσουν στη συντροφική τους σχέση. Παράλληλα, η αύξηση της ηλικίας έχει συνήθως τα οφέλη της αυτογνωσίας και της αποδοχής εαυτού. Τα άτομα ξέρουν καλά ποιοι είναι και τι τους αρέσει και δε φοβούνται να το διεκδικήσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για τη σεξουαλική ζωή σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι σκόπιμο να αναφέρει κανείς τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης του 2007, η οποία δημοσιεύτηκε σε ένα από τα πιο γνωστά και αξιόπιστα επιστημονικά περιοδικά. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 3005 άνδρες και γυναίκες, πολίτες των ΗΠΑ με ηλικίες 57-65. Πιο συγκεκριμένα, το 73% είχε ηλικία 57-64, το 53% 64-75 και το 26% 75-85. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια κι έδωσαν δείγματα αίματος και σίελου για την εξέταση των επιπέδων των ορμονών, τον έλεγχο ενδεχόμενων λοιμώξεων που σχετίζονται με το σεξ, καθώς και τον εντοπισμό άλλων προβλημάτων υγείας. Εξετάστηκαν επίσης, η όραση, η ακοή, η γεύση και η όσφρηση ως παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα να απολαύσει κανείς από τη σεξουαλική πράξη.

Από αυτούς που ήταν σεξουαλικά ενεργοί οι περισσότεροι είπαν ότι είχαν επαφές 2-3 φορές το μήνα, ή και περισσότερες. Το 50% μάλιστα των συμμετεχόντων στην ηλικιακή ομάδα 57-75 και το 1/3 των συμμετεχόντων στην ομάδα 75-85 ανέφεραν ότι επιδίδονται ακόμα σε στοματικό σεξ.

Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι το σεξουαλικό μέλλον διαγράφεται λαμπρό με πολλούς οργασμούς και χωρίς προβλήματα. Τα σεξουαλικά ζητήματα άλλωστε, μπορεί να προκύψουν σε κάθε ηλικία. Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης λοιπόν, οι μισοί από τους σεξουαλικά ενεργούς συμμετέχοντες είχαν κάποιο σεξουαλικό ζήτημα που τους απασχολούσε. Το πιο συχνό πρόβλημα για τους άνδρες ήταν η στυτική δυσλειτουργία σε ποσοστό 37%, ενώ για τις γυναίκες ήταν η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, η κολπική ξηρότητα και η αδυναμία επίτευξης οργασμού. Ένας στους 7 άνδρες μάλιστα, δήλωσε ότι χρησιμοποιεί Viagra, ή κάποιο άλλο σκεύασμα για να βελτιώσει τη σεξουαλική του επίδοση. Τα ζητήματα αυτά όμως, δε φάνηκε να τους πτοούν από το να είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Αντί επιλόγου, αναφέρεται το εύρημα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε πέρυσι σε έγκυρο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό, σύμφωνα με το οποίο, το 80% των ατόμων ηλικίας 50-90 ήταν σεξουαλικά ενεργοί.

Πηγή: edition.cnn.com

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης