Της Μαριάννας Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βραζιλία είναι στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Τον Ιούνιο, με την έναρξη του Μουντιάλ, όλα τα βλέμματα θα στραφούν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που γέννησε μερικούς από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Ωστόσο, η Βραζιλία δεν θα προσελκύσει τουρίστες με αποκλειστικό και μόνο σκοπό το θέαμα των ματς μεταξύ των 32 χωρών που λαμβάνουν μέρος. Τη χώρα θα την επισκεφθούν και τουρίστες που αρνούνται να δαμάσουν τις πιο κρυφές και βίαιες επιθυμίες τους. Ήδη διαφημίζονται οι δρόμοι που βρίθουν από ανήλικες πόρνες και δη μικρά κορίτσια.

Σύμφωνα με το αργεντίνικο corriendolavoz.com.ar, η παιδική πορνεία αποτελεί μια από τις πλέον κερδοφόρες μπίζνες στη Βραζιλία για κυκλώματα που τα ελέγχουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, ενώ τα μικρά κορίτσια που εργάζονται στα στέκια του αγοραίου έρωτα, αντί να παίζουν με κούκλες, φέρονται να έχουν τη λογική της ευγνωμοσύνης που δουλεύουν σε μια κερδοφόρα επιχείρηση. Μόνο τους μέλημα; Η ικανοποίηση του πελάτη, ώστε αυτός να θέλει να επιστρέψει σε αυτές και να ξαναπληρώσει για τις υπηρεσίες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι χαρούμενη που είμαι πόρνη» ήταν η επίσημη καμπάνια της κυβέρνησης

«Είμαι χαρούμενη που είμαι πόρνη». Όχι, δεν είναι η φράση ενός κοριτσιού, αλλά η καμπάνια της κυβέρνησης της Βραζιλίας, που στοχεύει να υπεραμυνθεί της νόμιμης πορνείας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η καμπάνια δέχθηκε πάμπολλες κριτικές και επικρίσεις, οπότε η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποσύρει.

«Οι πελάτες χρεώνονται κατά μέσο όρο 60 δολάρια την ώρα. Η ιερόδουλη αμείβεται με τα μισά, από τα οποία αφαιρούνται τα έξοδα για ένδυση, ναρκωτικά, αλκοόλ και καλλυντικά. Από τα χρήματα που έχει δώσει ο πελάτης, το κορίτσι κλείνει ένα δωμάτιο» δηλώνει ο Τίμε Τιάγκο, ο οποίος παραδέχεται ότι έρχεται σε σεξουαλική επαφή με κορίτσια κάτω των 14 ετών.

Το Μουντιάλ προκάλεσε την έκρηξη της παιδικής πορνείας

Το Αρένα Κορίνθιανς είναι σχεδόν έτοιμοΗ διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2014 πιέζεται ασφυκτικά να ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου τα στάδια όπου θα διεξαχθούν τα ιστορικότερα και δημοφιλέστερα ματς της χρονιάς. Ένα από αυτά είναι το στάδιο Αρένα Κορίνθιανς στο Σάο Πάολο, όπου θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας μεταξύ της Βραζιλίας και της Κροατίας. Πρόκειται για ένα γεγονός που θα το παρακολουθήσει ο μισός πληθυσμός του πλανήτη.

Εδώ και 18 μήνες εκατοντάδες εργάτες από ολόκληρη τη Βραζιλία δουλεύουν ακατάπαυστα για την ολοκλήρωση του γηπέδου, διαμένοντας στις κοντινότερες φαβέλες της μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Λατινικής Αμερικής, η αύξηση της απασχόλησης προκάλεσε και την έκρηξη της παιδικής πορνείας.

Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στο Μουντιάλ της FIFA, το οποίο αναμένεται να είναι το πιο θεαματικό στην πολύχρονη ιστορία του θεσμού. Το γεγονός αυτό και μόνο έκανε τις εγχώριες -και όχι μόνο- εγκληματικές οργανώσεις να προετοιμαστούν πολύ καλά και από πολύ νωρίς, ώστε να βγάλουν και τα ανάλογα κέρδη από το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς.

Σύμφωνα με το news.com, διεθνείς ομάδες με πρακτικές μαφίας έχουν οργανώσει ένα δίκτυο παιδικής πορνείας γύρω από τα γήπεδα όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες. Πρόκειται για στάδια σε περίπου 12 πόλεις, από την πρωτεύουσα Μπραζίλια μέχρι το Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου θα συρρεύσουν κατά τις έξι εβδομάδες που διαρκεί το Μουντιάλ οι φίλαθλοι του δημοφιλέστερου σπορ στον κόσμο. Οι εκτιμήσεις της UNICEF κάνουν λόγο για περίπου 250.000 κορίτσια στη χώρα, που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος αναζητούν παιδιά στις πλέον φτωχές γειτονιές και χωριά της χώρας, όπου αγοράζουν ναρκωτικά είτε για ιδία χρήση είτε για τις οικογένειές τους, κι έτσι έχουν άμεση ανάγκη για ζεστό χρήμα. Η μεγάλη πλειονότητα των κοριτσιών μεταφέρεται στο Σάο Πάολο με σκοπό την εκπόρνευση. Κάποιες από τις ανήλικες των δρόμων της βραζιλιάνικης πόλης είναι μόλις 11 ετών και όλες οι ανήλικες πόρνες ζουν στη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά του Σάο Πάολο -όπου εκατοντάδες κάτοικοι στερούνται τα βασικά για την καθημερινότητα αγαθά, όπως το τρεχούμενο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα-, τη Φαβέλα ντα Παζ («Φαβέλα της Ειρήνης»).

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα κορίτσια ξεμυτίζουν από τα όρια της φαβέλας και κατευθύνονται στη λεωφόρο του Μιγκέλ Ιγκνάσιο Κούρι ή σε άλλους αυτοκινητοδρόμους ψάχνοντας για πελάτες. Από εκεί πηγαίνουν με τους πελάτες σε μικρά μοτέλ ή αυτοσχέδια δωμάτια γύρω από το γιγαντιαίο γήπεδο.

Τα παιδιά-πόρνες της Βραζιλίας «εξάγονται» από την ευρωπαϊκή μαφία στην Αφρική

Τα κορίτσια που εκδίδονται εθίζονται από μικρά στα ναρκωτικάΟ ακτιβιστής δημοσιογράφος Ματ Ρόπερ, ο οποίος τα έχει βάλει πολλές φορές με τις φατρίες που εκδίδουν παιδιά, αναφέρει ότι η συναλλαγή της ανήλικης πόρνης με τους πελάτες γίνεται μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, των ανδρών ασφαλείας του γηπέδου και των απλών κατοίκων της πόλης που θεωρείται η οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Mirror», ο δημοσιογράφος είχε δηλώσει με βεβαιότητα πως έχει στην κατοχή του στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι κάποιες μαφιόζικες φατρίες της ανατολικής Ευρώπης εξαναγκάζουν τα κορίτσια να δουλεύουν ως σκλάβες του σεξ και όχι μόνο στις πιάτσες της Βραζιλίας, αλλά και στην Αφρική, ιδιαιτέρως στο Κονγκό και στη Σομαλία.

Ο Ρόπερ έχει προχωρήσει σε εκτενή έρευνα αναφορικά με την παιδική πορνεία στη χώρα του. Μάλιστα, κατάφερε να αποσπάσει προσποιούμενος τον πελάτη συνέντευξη από δύο ανήλικες πόρνες, την Πολιάνα, 14 ετών, και την Ταΐς, 16 ετών.

Η Πολιάνα πουλά το κορμί της στο δωμάτιο με τις κούκλες

Η Φαβέλα ντα Παζ και στο φόντο το αναπτυγμένο Σάο ΠάολοΗ Πολιάνα, η οποία είναι μόλις 14 ετών, είναι νέα στο επάγγελμα, γράφει ο ρεπόρτερ. Έχει μόνο τρεις μήνες στη δουλειά, ωστόσο ήδη έχει δημιουργήσει πελατολόγιο, εξαιτίας της υψηλής ζήτησης. Η νεαρή έφηβη πουλά το κορμί της στους εργάτες του Αρένα Κορίνθιανς, όταν εκείνοι κάνουν διάλειμμα για φαγητό, προς 4,7 δολάρια την ώρα.

Το κρεβάτι της Πολιάνας είναι καλυμμένο από λούτρινα αρκουδάκια σε μια κάμαρα η οποία είναι κρυμμένη μέσα σε έναν λαβύρινθο από σοκάκια με ανοιχτές αποχετεύσεις. Πρόκειται για τη γειτονιά όπου οι εργάτες κατευθύνονται για να αγοράσουν τις υπηρεσίες κοριτσιών όπως εκείνης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, η Πολιάνα βγήκε στην πιάτσα την ίδια κιόλας νύχτα που πέθανε η μητέρα της. «Δεν ήξερα πώς να βγάλω χρήματα για να φάω ή να πληρώσω το ενοίκιο. Όμως δεν πέρασα πολύ καιρό έτσι (σ.σ. χωρίς χρήματα). Υπήρχαν πολλοί άνδρες (που εργάζονται) στην κατασκευή (του σταδίου) οι οποίοι έψαχναν για σεξ» ομολογεί το κορίτσι στον Ρόπερ.

Προς το παρόν, η Πολιάνα δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την πορνεία. Πριν από δύο εβδομάδες έμαθε πως είναι έγκυος. Ωστόσο, κάθε μέρα, την ώρα του μεσημεριανού διαλείμματος, καταφέρνει να βρεθεί με όσους πελάτες προλάβει σε ένα από τα ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στη φαβέλα.

«Όταν θα ξεκινήσει το Μουντιάλ θα υπάρχουν πολύ περισσότερα κορίτσια της ηλικίας μου και μικρότερες από εμένα. Εγώ είμαι μια από τις μεγαλύτερες (στην πιάτσα)» εξομολογείται η Πολιάνα.

«Οι εργάτες με πληρώνουν πάντα, αλλά δεν μου φέρονται καλά»

Η Ταΐς είναι 16 ετών και θεωρείται όχι απλώς μεγάλη για την πιάτσα, αλλά κι από τις «παλιές» του επαγγέλματος.

Η 16χρονη Ταΐς, ορφανή από γονείς, εθισμένη στο κρακ -μια από τις πλέον διαδεδομένες ναρκωτικές ουσίες στις βραζιλιάνικες φαβέλες- ήρθε στη Φαβέλα ντα Παζ με μια άλλη νεαρή πόρνη. Εκεί εργάζεται έξω από ένα γκαράζ και μπορεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή μέχρι και με 15 άνδρες ημερησίως.

«Σχεδόν όλοι μου οι πελάτες είναι από την κατασκευή (του γηπέδου)» λέει η νεαρή και εξομολογείται: «Πάντα πληρώνουν, αλλά δεν μου φέρονται πάντα καλά. Όμως τι μπορώ να κάνω; Οι γονείς μου είναι νεκροί, χρειάζομαι χρήματα. Αν δεν πήγαινα με τους άνδρες που δουλεύουν στο στάδιο, δεν ξέρω πού θα ήμουν».

«Αύριο ένας από αυτούς με έχει κλείσει για μία ολόκληρη ημέρα, έχει κλείσει και δωμάτιο στο ξενοδοχείο. Θα είναι μια καλή ημέρα δουλειάς για μένα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με απλούς υπολογισμούς του Ρόπερ, η «παλιά» στο επάγγελμα Ταΐς θα έχει «πολλή δουλειά με τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου όταν ξεκινήσει το Μουντιάλ», από τους οποίους θα ζητά 23 δολάρια την ώρα, τέσσερις φορές δηλαδή περισσότερα από την τρέχουσα τιμή.

Οι αρχές της Βραζιλίας δεν βιάζονται να αναλάβουν δράση

Ο Ρόπερ στο πλαίσιο του ρεπορτάζ έχει απευθυνθεί και στις δύο μεγαλύτερες μη κυβερνητικές οργανώσεις που πολεμούν την παιδική πορνεία στη Βραζιλία, τη Μενιναντάνκα (Meninadanca) και την Κάζα Ροζάντα (Casa Rosada). Και οι δύο έχουν ως κύριο μέλημά τους να απομακρύνουν από «τους δρόμους της κόλασης», όπως τους χαρακτηρίζει ο δημοσιογράφος, όσο το δυνατόν περισσότερα κορίτσια.

«Όλες θέλουν να γίνουν κάποιες στη ζωή, αλλά αυτό που ζουν τώρα είναι ένας εφιάλτης» σχολιάζει ο Ρόπερ.

Το κυριότερο είναι πως οι αρχές της Βραζιλίας δεν δείχνουν να βιάζονται να αναλάβουν δράση, όπως καταγγέλλει ο δημοσιογράφος, για να διωχθούν ποινικά οι δουλέμποροι των παιδικών ψυχών. Η πολιτική ηγεσία δεν έχει πάρει καμία πολιτική πρωτοβουλία η οποία θα κινητοποιούσε και τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές να πράξουν τα δέοντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης