Ανδρέας Αθανασούλης

Ο 34ος Μαραθώνιος της Αθήνας πλησιάζει. Στις 13 Νοεμβρίου η Αθήνα θα μπει στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με την κλασική διαδρομή να συγκεντρώνει για μία ακόμα χρονιά τεράστιο ενδιαφέρον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον φετινό αγώνα, τις εκπλήξεις και τις δράσεις με φόντο τον Αυθεντικό Μαραθώνιο μίλησε στο zougla.gr ο γενικός συντονιστής της διοργάνωσης, Μάκης Ασημακόπουλος, ο οποίος ζήτησε από το κοινό της Αθήνας να γεμίσει το Παναθηναϊκό Στάδιο και να δείξει τη στήριξή του στην πόλη και τη χώρα που ανέδειξε το αγώνισμα.

Να σημειωθεί ότι η φετινή σεζόν είναι σημαδακή καθώς συμπληρώνονται 120 χρόνια από τον πρώτο σύγχρονο Μαραθώνιο, αλλά και από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ στα highlight θα είναι η βράβευση του Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, αλλά και η παρέλαση της ελληνικής αποστολής που αγωνίστηκε στους Ολυμπιακιούς Αγώνες του Ρίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεράστια συμμετοχή με πολλές εκδηλώσεις και βραβεύσεις

Στο φετινό Μαραθώνιο και στους αγώνες των μικρότερων αποστάσεων θα συμμετάσχουν περίπου 50.000 αθλητές. Στην κλασική διαδρομή οι συμμετοχές φτάνουν τις 18.000, ενώ περίπου 7.500 με 8.000 αθλητές προέρχονται από 100 διαφορετικές χώρες. Οι εγγραφές σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος, ενώ η οργανωτική επιτροπή έχει σχεδιάσει εκπλήξεις και ειδικές βραβεύσεις.

Λίγο πριν τον τερματισμό του νικητή (σ.σ. 10.45 π.μ.) θα διεξαχθεί παρέλαση και βράβευση της Ελληνικής αποστολής που πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να τιμήσει τους αθλητές και του Ολυμπιονίκες για πρώτη φορά.

Παράλληλα, με τον αγώνα στην Αθήνα θα διεξαχθεί και το 21ο παγκόσμιο συνέδριο της Ένωσης Μαραθωνίων, μέσα από το οποίο η διοργάνωση της Ελλάδας θα έχει τη δυνατότητα να ισχυροποιήσει περισσότερο τη θέση της.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές θα είναι η βράβευση του Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ από την AIMS στην διάρκεια του γκαλά, που θα γίνει στην Αθήνα δύο ημέρες πριν από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας (13/11).

Ο Αιθίοπας δρομέας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μορφές του παγκόσμιου αθλητισμού, όχι μόνο χάρη στις διακρίσεις που σημείωσε στα περισσότερα από 20 χρόνια που βρισκόταν στα στάδια, αλλά το ήθος και την προσωπικότητα του. Ο Γκεμπρεσελασιέ μπορεί να έρχεται για πρώτη φορά ως προσκεκλημένος στην πόλη της Αθήνας, ωστόσο μόνο καλές αναμνήσεις έχει από την χώρα μας.

Ο 43χρονος Αιθίοπας θα τιμηθεί από την AIMS στο γεύμα που θα δοθεί το βράδυ της Παρασκευής (11/11) στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στη διάρκεια του οποίου η AIMS θα βραβεύσει τους κορυφαίους μαραθωνοδρόμους της χρονιάς, τα ονόματα θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Η AIMS και ο ΣΕΓΑΣ μέσα από το Γκαλά για την ανάδειξη των κορυφαίων αθλητών του μαραθωνίου μεταμορφώνουν κάθε χρόνο την Ελλάδα σε σημείο συνάντησης κορυφαίων αθλητών από όλο τον πλανήτη.



Ο 34ος Μαραθώνιος της Αθήνας. Ο Αυθεντικός

Ο φετινός αγώνας συμπίπτει με την συμπλήρωση 120 ετών από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωση μαραθωνίου, ενός αγωνίσματος εμπνευσμένου από την αρχαία διαδρομή του Αθηναίου οπλίτη ημεροδρόμου μετά τη Μάχη του Μαραθώνα.

Την άνοιξη του 1896, στην πρώτη Ολυμπιάδα, αθλητές από πέντε χώρες παρατάχθηκαν στη γέφυρα του Μαραθώνα, στην αφετηρία, για να διανύσουν τη χωμάτινη διαδρομή ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το νήμα έκοψε πρώτος ο Έλληνας αθλητής Σπύρος Λούης, σε μια νίκη που έμεινε στην ιστορία συμβολίζοντας την προσπάθεια, την υπέρβαση των σωματικών και ψυχικών ορίων, καθώς και την αντοχή. Σημαντικότατη ήταν η παρουσία του έμπειρου, επίσης Έλληνα, δρομέα Χαρίλαου Βασιλάκου, ο οποίος τερμάτισε δεύτερος και μαζί με τον Λούη έγιναν οι δύο πρώτοι Ολυμπιονίκες στην ιστορία του Μαραθωνίου δρόμου. Αυτός ο αγώνας που θεσμοθετήθηκε στην πρώτη σύγχρονη Ολυμπιάδα έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα αθλήματα σε όλον τον κόσμο, με εκατομμύρια φίλους και συμμετέχοντες σε όλες τις διοργανώσεις του.

Φέτος συμπληρώνονται, επίσης, 70 χρόνια από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, πετυχαίνοντας μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στο διεθνή χώρο, δίνοντας συγχρόνως μαθήματα ανθρωπιάς και εθνικής συνείδησης.

Ο Μαραθώνιος Αθήνας, ο μοναδικός αγώνας που έχει το προνόμιο να διεξάγεται κατά μήκος της αυθεντικής διαδρομής από τον Μαραθώνα ως την Αθήνα και το Παναθηναϊκό Στάδιο, παραμένει ένας αγώνας εμβληματικός για κάθε λάτρη των μεγάλων αποστάσεων. Με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται συνεχώς από το 1983, αφιερωμένος στο μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος είναι ένας αγώνας ξεχωριστός και ο ΣΕΓΑΣ σας προσκαλεί να τον τρέξετε ή να τον παρακολουθήσετε, για να νιώσετε στο ακέραιο τη συγκίνηση του κορυφαίου δρομικού αθλήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης