Την πάγια θέση του πως η αποχώρηση του προέδρου της Υεμένης, Ali Abdullah Saleh, δεν μπορεί να συνοδευτεί από την ποινική του δίωξη επανέλαβε την Πέμπτη σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης στην ασιατική χώρα ζητά επίμονα την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου σε δίκη, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια της πολύμηνης καταστολής των διαδηλώσεων οι οποίες είχαν εμπνευστεί από την «Αραβική Άνοιξη» που ξεκίνησε στην Τυνησία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλο που οι Η.Π.Α. παρείχαν συνεχή υποστήριξη, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, στον Ali Abdullah Saleh, καθώς οι Αρχές της Υεμένης είχαν ανάψει το «πράσινο» φως για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ορεινές περιοχές της χώρας για τον περιορισμό της δράσης μελών της Αλ Κάιντα, στη συνέχεια υποστήριξαν το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την αλλαγή ηγεσίας στην Υεμένη.

Η εν λόγω πρόταση, την οποία υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει τη διενέργεια εκλογών και την αποχώρηση του Saleh από την εξουσία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης