Η ιστορία της μεθόδου της ρεφλεξολογίας χάνεται στα βάθη των αιώνων, 4.500-5.000 χρόνια πριν. Τη συναντάμε στην αρχαία Ελλάδα, όπως μαρτυρούν παραστάσεις σε αγγεία (στα Ασκληπιεία), στην αρχαία Αίγυπτο, σύμφωνα με ιερογλυφικά που έχουν βρεθεί, στην αρχαία Κίνα καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου, σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουμε.

Τις ευεργετικές ιδιότητες της ρεφλεξολογίας γνώρισε στον σύγχρονο κόσμο ο γιατρός δρ Φιτζέραλντ στη δεκαετία του 1920, ο οποίος για πρώτη φορά μίλησε για τη θεωρία των «αντανακλαστικών ζωνών», και στη συνέχεια η Βρετανή Γιούνις Ίνκαμ, η οποία εξέλιξε τη θεωρία αυτή στη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς λειτουργεί η ρεφλεξολογία;

Η ρεφλεξολογία προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «reflex», που σημαίνει αντανακλαστικό, και είναι μια φυσική, ευχάριστη, ολιστική μέθοδος. Βασίζεται στην ύπαρξη ειδικών αντανακλαστικών σημείων, στα πέλματα, στις παλάμες, στα αυτιά αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, που συνδέονται με πληθώρα νευρικών απολήξεων και τα οποία αντιστοιχούν σε κάθε όργανο ή τμήμα του σώματος. Το φυσικό εργαλείο με το οποίο η φύση επουλώνει, προστατεύει και φροντίζει την ύπαρξη μας, το σώμα μας, είναι οι μηχανισμοί άμυνας ή αυτοΐασης. Διεγείροντας συστηματικά αυτά τα αντανακλαστικά σημεία, με ειδικές πιέσεις και χειρισμούς, διευκολύνουμε σταδιακά την ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών άμυνας, προστασίας αλλά και εκτόνωσης του οργανισμού, που σαν σκοπό έχουν διά μέσου της χαλάρωσης που μας προσφέρει η ρεφλεξολογία να προλαμβάνουν, να ξεμπλοκάρουν και να διατηρούν στον ανθρώπινο οργανισμό την ισορροπία, την αρμονία και την ευεξία.

Η ρεφλεξολογία σαν φυσική ολιστική μέθοδος προσεγγίζει την ανθρώπινη ύπαρξη σαν ένα σύνολο αλληλεπιδράσεων μεταξύ των λειτουργιών του σώματος, των συναισθημάτων και του πνεύματος και κύριο μέλημα της είναι να υποστηρίξει το σώμα, έτσι ώστε να απελευθερώνει τις δικές του «θαυμαστές θεραπευτικές δυνάμεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι λοιπόν μια φυσική, αφάρμακη μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται σε ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας και μόνον οφέλη μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτήν, εφόσον βέβαια εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένο ρεφλεξολόγο.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: ygeianews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης