Επιχείρηση «ξηλώματος» σε νευραλγικά πόστα των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος δρομολογεί κατά πληροφορίες το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η σχετική απόφαση ελήφθη έπειτα από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» πριν από περίπου ενάμιση μήνα και όσα επακολούθησαν. Το διάστημα αυτό επικρατούν αναταράξεις στους κόλπους του Λιμενικού Σώματος, ενώ η ηγεσία του υπουργείου έδωσε ρητή εντολή για αντικατάσταση προσώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φέρεται να έχει αποστείλει ήδη από χθες σχετικό έγγραφο, με το οποίο ζητεί να αποπεμφθούν από συγκεκριμένες θέσεις συγκεκριμένα πρόσωπα. Το έγγραφο είχε παραλήπτη τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Σταμάτη Ράπτη.

Πηγές από το υπουργείο τονίζουν πως η ηγεσία, από τις πρώτες ημέρες μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου, είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, απομακρύνοντας πρόσωπα που ενδεχομένως να είναι υπαίτια για τους λανθασμένους χειρισμούς που διαπιστώθηκαν στο θέμα της θαλάσσιας ρύπανσης και για τα υπόλοιπα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν.

Ωστόσο, στόχος ήταν πρώτα να ολοκληρωθεί το έργο της απορρύπανσης στον Σαρωνικό και της άντλησης καυσίμων από το ναυάγιο και μετά να ξεκινήσουν οι «εκκαθαρίσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιες υπηρεσίες βρίσκονται στο επίκεντρο των «εκκαθαρίσεων»

Κατά πληροφορίες, αναμένεται να αποπεμφθούν στελέχη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, από τον Κλάδο του Ελέγχου Πλοίων και από τη Λιμενική Αρχή Ελευσίνας.

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής για τον συντονισμό της επιχείρησης στο ναυάγιο είχε οριστεί με βάση τον σχετικό νόμο ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά, αρχιπλοίαρχος Κωνσταντίνος Λεοντάρας. Ο κ. Λεοντάρας είναι σε αυτό το πόστο από τις αρχές καλοκαιριού του 2016.

Όσον αφορά στον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων, είναι η υπηρεσία που είχε παραχωρήσει στο «Αγία Ζώνη ΙΙ» πιστοποιητικά αξιοπλοΐας αλλά και τη δίμηνη παράταση.

Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης κι εάν ο υπουργός Ναυτιλίας θα ζητήσει σύντομα κρίσεις στο Λιμενικό Σώμα.

Σε κάθε περίπτωση, η ενέργειά του να ζητήσει αντικατάσταση προσώπων υποδηλώνει την ευρύτερη δυσαρέσκειά του ως προς τα πρόσωπα που στελεχώνουν κεντρικές υπηρεσίες του Σώματος.

Από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός προανήγγειλε αλλαγή του νόμου για την ηλικία των δεξαμενόπλοιων και στον τρόπο επιθεώρησής τους αναφορικά με τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης